Anders Tegnells besked om nya farliga Vietnam-mutationen

2021 05 31

Oron i världen stiger nu för den nya Vietnam-mutationen och Vietnams myndigheter varnar för att den sprids snabbt genom luften. Men Anders Tegnell tonar ned varningarna.

Mutationen är en kombination av den indiska och brittiska varianten och Vietnams regering betecknar den som mycket farlig. Men Anders Tegnell på Sveriges Folkhälsomyndighet avfärdar Vietnams farhågor.

– Det har historiskt aldrig hänt att ett virus ändrat grundläggande saker som hur det sprids. Det dyker upp varianter hela tiden, det är så virus fungerar: När man har observerat dem ett tag så är de vanligtvis inte så annorlunda än de tidigare. Vi har influensavirus som funnits i flera århundraden utan att ha ändrat sina sätt att spridas. Naturen har ständigt överraskningar för oss, men inte just i det här, säger Anders Tegnell till DN.

Finns 4 olika varianter

De olika varianter som identifierats hittills är den brittiska, sydafrikanska, brasilianska och indiska varianten enligt DN.

Vietnam har varit en framgångssaga när det gäller att hejda viruset och totalt har bara 7 000 fall upptäckts och 47 dödsfall bland 98 miljoner invånare enligt BBC. Men nu ökar oron snabbt i landet för den nya vietnamesiska varianten som kartläggs av Vietnams myndigheter.

ANALYS

Inom några få dagar lär världen veta mer om hur allvarlig den nya Vietnamvarianten är. Det senaste året har visat att det är bättre att ta det säkra före det osäkra och inte lita blint på de som tonar ned risker innan man vet säkert.

[yop_poll id="130"]