ANDERS TEGNELL: Sverige inne i en ny våg – Antalet som intensivvårdas ökar

2021 11 04

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, säger Anders Tegnell samtidigt som allt fler smittade läggs in på intensiven.

Sverige är nu inne i en ny våg av pandemin uppger Folkhälsomyndigheten som nu skärper tonfallet.

Kan bli ännu värre framöver

Smittspridningen nu på väg upp igen i Sverige och uppgången är så tydlig att Anders Tegnell klargör att det handlar om en ny så kallad våg. Dessutom kan den bli ännu värre framöver antyder statsepidemiologen.

– Vi får komma ihåg att Sverige har legat lite efter i alla vågor, utom den första, säger Anders Tegnell till  SVT.

Samtidigt betonar han att läget hade varit mycket värre om inte många hade varit vaccinerade.

Stor %-ökning på IVA

Vid Svenska Intensivvårdsregistret konstaterar man att att allt fler nu måste vårdas på intensiven och det är framförallt de ovaccinerade det handlar om. På bara några dagar har antalet så kallade iva-patienter, det vill säga personer som vårdas på intensivvårdsavdelning, ökat från 24 till 35 patienter rapporterar DN.

Snittiden är 11 dagar

Med andra ord sker ökningen å ena sida från relativt låga nivåer men å andra sidan är ökningen i procent räknat mycket stor. Den genomsnittliga tiden från att man först blir sjuk till att man blivit så pass dålig att man måste läggas in på intensiven är 11 dagar.

– De senaste dagarna har vi haft en ökning. Men om det är ett trendbrott eller inte återstår att se. Det finns så många okända parametrar, säger intensivvårdsöverläkaren Johnny Hillgren vid Svenska Intensivvårdsregistret till DN.

Det handlar om ovaccinerade

De allra flesta som tas in på intensiven är ovaccinerade konstaterar säger Johnny Hillgren.

Man har även registrerat en uppgång av antalet patienter som behöver intensivvårdas på grund av RS-virusinfektion.

– Vi ser en viss ökning av antalet RS-patienter. Det är huvudsakligen barn, men även vuxna kan bli svårt sjuka av RS-viruset. Framför allt äldre och om de har lungsjukdomar sedan tidigare, säger Johnny Hillgren till DN.

Sjuka barn ska stanna hemma

Efter att det varit en stor debatt om hur sjuka barn ska hanteras så går Anders Tegnell också ut och förtydligar att om man är sjuk eller har symtom så ska man stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten har tidigare under hösten givit ganska positiva signaler om utvecklingen framöver men nu har tonfallet skärpts.

– Pandemin är inte över, säger Tegnell till SVT och framhåller att man ska fortsätta med att hålla avstånd till andra människor. 

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="862"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen