ANDERS TEGNELL: Sverige inne i en ny våg – Antalet som intensivvårdas ökar

2021 11 04

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, säger Anders Tegnell samtidigt som allt fler smittade läggs in på intensiven.

Sverige är nu inne i en ny våg av pandemin uppger Folkhälsomyndigheten som nu skärper tonfallet.

Kan bli ännu värre framöver

Smittspridningen nu på väg upp igen i Sverige och uppgången är så tydlig att Anders Tegnell klargör att det handlar om en ny så kallad våg. Dessutom kan den bli ännu värre framöver antyder statsepidemiologen.

– Vi får komma ihåg att Sverige har legat lite efter i alla vågor, utom den första, säger Anders Tegnell till  SVT.

Samtidigt betonar han att läget hade varit mycket värre om inte många hade varit vaccinerade.

Stor %-ökning på IVA

Vid Svenska Intensivvårdsregistret konstaterar man att att allt fler nu måste vårdas på intensiven och det är framförallt de ovaccinerade det handlar om. På bara några dagar har antalet så kallade iva-patienter, det vill säga personer som vårdas på intensivvårdsavdelning, ökat från 24 till 35 patienter rapporterar DN.

Snittiden är 11 dagar

Med andra ord sker ökningen å ena sida från relativt låga nivåer men å andra sidan är ökningen i procent räknat mycket stor. Den genomsnittliga tiden från att man först blir sjuk till att man blivit så pass dålig att man måste läggas in på intensiven är 11 dagar.

– De senaste dagarna har vi haft en ökning. Men om det är ett trendbrott eller inte återstår att se. Det finns så många okända parametrar, säger intensivvårdsöverläkaren Johnny Hillgren vid Svenska Intensivvårdsregistret till DN.

Det handlar om ovaccinerade

De allra flesta som tas in på intensiven är ovaccinerade konstaterar säger Johnny Hillgren.

Man har även registrerat en uppgång av antalet patienter som behöver intensivvårdas på grund av RS-virusinfektion.

– Vi ser en viss ökning av antalet RS-patienter. Det är huvudsakligen barn, men även vuxna kan bli svårt sjuka av RS-viruset. Framför allt äldre och om de har lungsjukdomar sedan tidigare, säger Johnny Hillgren till DN.

Sjuka barn ska stanna hemma

Efter att det varit en stor debatt om hur sjuka barn ska hanteras så går Anders Tegnell också ut och förtydligar att om man är sjuk eller har symtom så ska man stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten har tidigare under hösten givit ganska positiva signaler om utvecklingen framöver men nu har tonfallet skärpts.

– Pandemin är inte över, säger Tegnell till SVT och framhåller att man ska fortsätta med att hålla avstånd till andra människor. 

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="862"]