ANDERS TEGNELL: Sverige inne i en ny våg – Antalet som intensivvårdas ökar

2021 11 04

– Vi är helt uppenbart inne i en ny våg, säger Anders Tegnell samtidigt som allt fler smittade läggs in på intensiven.

Sverige är nu inne i en ny våg av pandemin uppger Folkhälsomyndigheten som nu skärper tonfallet.

Kan bli ännu värre framöver

Smittspridningen nu på väg upp igen i Sverige och uppgången är så tydlig att Anders Tegnell klargör att det handlar om en ny så kallad våg. Dessutom kan den bli ännu värre framöver antyder statsepidemiologen.

– Vi får komma ihåg att Sverige har legat lite efter i alla vågor, utom den första, säger Anders Tegnell till  SVT.

Samtidigt betonar han att läget hade varit mycket värre om inte många hade varit vaccinerade.

Stor %-ökning på IVA

Vid Svenska Intensivvårdsregistret konstaterar man att att allt fler nu måste vårdas på intensiven och det är framförallt de ovaccinerade det handlar om. På bara några dagar har antalet så kallade iva-patienter, det vill säga personer som vårdas på intensivvårdsavdelning, ökat från 24 till 35 patienter rapporterar DN.

Snittiden är 11 dagar

Med andra ord sker ökningen å ena sida från relativt låga nivåer men å andra sidan är ökningen i procent räknat mycket stor. Den genomsnittliga tiden från att man först blir sjuk till att man blivit så pass dålig att man måste läggas in på intensiven är 11 dagar.

– De senaste dagarna har vi haft en ökning. Men om det är ett trendbrott eller inte återstår att se. Det finns så många okända parametrar, säger intensivvårdsöverläkaren Johnny Hillgren vid Svenska Intensivvårdsregistret till DN.

Det handlar om ovaccinerade

De allra flesta som tas in på intensiven är ovaccinerade konstaterar säger Johnny Hillgren.

Man har även registrerat en uppgång av antalet patienter som behöver intensivvårdas på grund av RS-virusinfektion.

– Vi ser en viss ökning av antalet RS-patienter. Det är huvudsakligen barn, men även vuxna kan bli svårt sjuka av RS-viruset. Framför allt äldre och om de har lungsjukdomar sedan tidigare, säger Johnny Hillgren till DN.

Sjuka barn ska stanna hemma

Efter att det varit en stor debatt om hur sjuka barn ska hanteras så går Anders Tegnell också ut och förtydligar att om man är sjuk eller har symtom så ska man stanna hemma.

Folkhälsomyndigheten har tidigare under hösten givit ganska positiva signaler om utvecklingen framöver men nu har tonfallet skärpts.

– Pandemin är inte över, säger Tegnell till SVT och framhåller att man ska fortsätta med att hålla avstånd till andra människor. 

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="862"]

OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 16

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen


Värmebesked – kan bli 25 plusgrader

2024 06 17

Efter den senaste tidens regn och rusk kan värmen snart vara tillbaka.

Solen och värmen hade presenterat sig på riktigt mot senvåren, men efter det så har det varit mycket skurar och åska i landet.

Den kommande veckan kommer bli mer av det som har varit.

Regnskurar kommer att ösa ner över landet, men mot mitten av nästa vecka väntas en stabilisering.

På midsommar ser det ut att kunna bli 25 grader varmt på sina håll, rapporterar TV4.

Regn att vänta

SMHI meddelar att söndagen och måndagen inte blir särskilt rolig.

– Vi har ett frontsystem med regn som är på långsam färd norrut över landet samtidigt som det försvagas. Först natt mot måndag når det då lätta, splittrade regnet landets nordligaste delar, framhåller myndigheten.

– Bakom detta frontsystem får södra Sverige en del skurar, tyngdpunkt i de västra landskapen. Samtidigt som det också väntas luckor i molntäcket så skurarna varvas med sol. I de östra landskapen kan det bli glesare mellan molnen med mer sol.

Fortsätter in i veckan

I början av nästa vecka blir det mer av detsamma.

– På måndag lämnar det sista av helgens regn norra Norrland, men det är fortsatt ostadigt väderläge som präglar landet, fortsätter SMHI.

– Flera stråk med skurar väntas passera över Götaland, Svealand och södra Norrland. I samband med detta kan även åska förekomma. Men mellan stråken kan en del sol varvas visa sig.

Vädret stabiliseras

Midsommar väntas dock bli en varm och solig tillställning, och på flera håll i de södra delarna av landet kan det bli 25 grader varmt.

– Från torsdag börjar vädret att stabiliseras något i samband med varmare luft som strömmar in över södra Sverige, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Kan bli 25 grader

I de södra delarna av Sverige väntas mellan 20 och 25 plusgrader medan det tros bli ungefär 15 grader i norr.

– Nu tyder det på att stabiliseringen kan ligga kvar till midsommarafton och möjligen under midsommarhelgen, meddelar SMHI.

– Det verkar bli en dag med sol på många håll i landet, säger TV4:s meteorolog Toni Fuentes.

Foto: H. Goetsch

Text: Redaktionen