Anders Tegnell slutar – Här är hans nya toppjobb

2022 03 09

Anders Tegnell slutar som stadsepidemiolog och börjar istället arbeta för Världshälsoorganisationen WHO i Geneve.

Det meddelar Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Nya uppdraget

Tegnells nya tjänst för WHO handlar bland annat om att tillgängliggöra covid-19-vaccin till världens länder som inte kunnat köpa eget vaccin. Ett jobb som han brinner för, enligt honom själv.

Alltid brunnit för internationella frågor

– Jag har arbetat med vacciner i 30 år och har samtidigt alltid brunnit för internationella frågor. Nu får jag chansen att bidra i det omfattande internationella arbetet. Det är fortsatt mycket viktigt att vaccinerna når ut till de länder som inte har haft de ekonomiska förutsättningarna att köpa egna vacciner, säger Anders Tegnell.

Då lämnar han

Anders Tegnell lämnar sina uppdrag som statsepidemiolog och avdelningschef på Folkhälsomyndigheten från och med 14 mars 2022.

Vem som blir Anders Tegnells ersättare är redan fastställt.

Han ersätter

Från och med 14 mars kommer Anders Lindblom att ha funktionen som statsepidemiolog.

– Anders Lindblom har en bakgrund som smittskyddsläkare och arbetar idag vid avdelningen för smittskydd och hälsoskydd, skriver Folkhälsomyndigheten.

Tog över 2013

Anders Tegnell har varit statsepidemiolog i Sverige sedan 2013. Under coronapandemin blev han vida känd i Sverige, då han blev ansiktet utåt för landets hantering av smittspridningen.

I Sveriges historia

Det är få statstjänstemän – om någon – som blivit mer välkänd för hela svenska folket i Sveriges historia än just Anders Tegnell. Hans presskonferenser lockade stor TV-publik från Skåne i söder till Lappland i norr när han lotsade Sverige genom den dramatiska och förfärliga coronapandemin.

Eftersläpning

Anders Tegnells termer ”platå” och ”eftersläpning” var några av de ord som allmänheten fick ta del av och som många aldrig kommer att glömma.

För en del blev han en idol – och vissa tatuerade till och med in en bild på Tegnell på sin kropp – medan andra var lite mer försiktiga.

Stora vida världen

Nu går Anders Tegnell vidare till nya uppdrag i den stora vida världen men han kommer säkerligen att dyka upp i TV-rutan och i tidningar i Sverige även framöver.

Vem vet – kanske blir han julvärd i TV på julafton framöver.

Foto: Lena Katarina Johansson Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen