Anders Tegnell ger nytt skarpt besked – Ökande trend i Sverige

2021 07 25

Efter en tids mycket positiva signaler kommer nu statsepidemiologen med allvarligare besked.

SvD rapporterar att vid tidningens intervju med Anders Tegnell förra veckan sa statsepidemiologen att det inte fanns några tecken på ökad smittspridning i Sverige. Men kommer Tegnell med nya besked.

– Vi har en trend, kan man nog säga lite grann nu, som pekar på en viss ökning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SvD.

Har uppdaterat sin bedömning

I går klargjorde Folkhälsomyndigheten att smittspridningen ökat med 24 % den senaste registrerade veckan och i storstadsregionerna var ökningen ännu högre. Och efter detta har nu Anders Tegnell uppdaterat sin bedömning jämfört med förra veckan.

– Dels måste man komma ihåg att det är många i Sverige som fortfarande inte är vaccinerade. Och vi har ett hyfsat stort antal personer som kommer tillbaka från andra länder och är smittade, säger Tegnell.

ANALYS

Inte minst på grund av den smittsammare och farligare deltavarianten har smittspridningen senaste veckorna ökat kraftigt i en rad länder i Europa inklusive Storbritannien, Spanien, Grekland, och Nederländerna.

Detta i kombination med att Sverige hela tiden legat flera veckor efter övriga Europa i utvecklingen talar sitt tydliga språk – risken för att smittspridningen kommer att öka tydligt framöver är uppenbar. Bland det viktigaste man kan göra för att värna liv och hälsa i Sverige är att se till att vaccinera sig och att även få dos 2.

[yop_poll id="406"]