Anders Tegnell – Därför pausas Modernas vaccin

2021 10 07

– Två, tre veckor efter att man fått vaccinet finns nästan inte risken kvar alls.

Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT om dagens stora nyhet om att Modernas vaccin stoppas för alla som är födda 1991 eller senare.

Hjärtmuskelinflammation

Orsaken är att en ny studie visar på en koppling mellan Modernas vaccin och hjärtmuskelinflammation. Men Anders Tegnell betonar att fallen är få och han menar att det finns ingen större anledning till oro för den som redan vaccinerat sig.

Kör på Pfizer istället

– Eftersom vi har två vacciner att välja på gör vi nu bedömningen att det nu är bättre att avvakta med att använda Moderna och istället rekommendera Pfizer ett tag framåt, säger Anders Tegnell till SVT.

Modernas vaccin har en tydligare koppling till hjärtmuskelinflammation än Pfizers vaccin vilket framgår både av den nya studien och av den spontanrapporteringen av biverkningar som sänds till Läkemedelsverket enligt SVT.

79 respektive 40 anmälningar

Myndigheten har i nuläget registrerat 79 anmälningar om möjligt samband mellan hjärtmuskelinflammation och Pfizer samt 40 mellan hjärtmuskelinflammation och Moderna. Då Pfizer använts som dos mer än 5 gånger så ofta som Moderna, 10,6 miljoner Pfizer mot 1,8 miljoner Moderna, så är det klart negativ statistik för Moderna och det är särskilt yngre män som är berörda.

Om man blir väldigt trött

– Det är ju väldigt ovanligt. Men har man fått det här vaccinet för max två, tre veckor sedan och blir väldigt trött och får tungt att andas är vår rekommendation att man kontaktar sjukvården, säger Tegnell.

Foto: Folkhälsomyndigheten

[yop_poll id="731"]