Anders Borg uppskattad på Liberalernas stora landsmöte

2021 11 21

– Nyamko Sabuni höll ett fantastiskt tal, det måste jag säga. Det var ett av bästa politiska talen jag hört på väldigt lång tid.

Det sa Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg när han besökte Liberalernas landsdagar i helgen. Han framhöll att Liberalerna behövs i en borgerlig regering efter valet.

Anders Borg talade efter Nyamko Sabuni

Han äntrade scenen efter att Liberalernas partiledare hållit stora linjetal och Anders Borg var ett av de största namnen på L-stämman. Anders Borg framhöll att Liberalerna bör ingå i en framtida regering och han talade bland annat om Liberalernas hjärtefråga skolan.

Fokuserade på skolan

Sverige har varit ett av de bästa samhällena på klassresor. Det har vi varit för att vi har gratis utbildning och ska ha bra utbildning för alla. Brister det där, så brister det i alla andra dimensioner också. Så det ligger mycket i att man måste börja med skolan, den är den första försvarslinjen, sa ex-finansministern uppger DI.

Han deltog även i en panel om ekonomisk politik tillsammans med Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och KD:s ekonomisk politiska talesperson Jakob Forssmed.

Sågar S-MP-budgeten

Anders Borg sågar regeringens budget som är upp till omröstning i riksdagen på onsdag.

– Nu har regeringen kommit på den mycket märkliga idén att lägga lägga fram något som de kallar ett förvärvsavdrag, på framför allt a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension, som till väldigt stor del upphäver sysselsättningseffekterna i jobbskatteavdraget, säger Anders Borg.

Vill att budgeten faller

Anders Borg anser att regeringens budget är mycket olämplig.
Det är den sämsta budgetpropositionen som den här regeringen har lyckats prestera. Det vore väldigt bra om den faller, säger Borg.

Bakåtvänd politik enligt Borg

Han framhåller att att S-MP-budgeten är bakvänd krispolitik.

 Det här slår mot sysselsättningen för alla låginkomsttagare, det är de som behöver ha starka drivkrafter att gå in på arbetsmarknaden. Vi har många människor, inte minst som har kommit till Sverige på senare år, som har svag arbetsmarknadsförankring, säger han till DI.

Vill fixa klimatomställningen

Anders Borg passade också på att förklara varför han anser att det är viktigt att Liberalerna ingår i regeringen.

 Det är väldigt bra om man får en bred borgerlig regering där Liberalerna ingår, som har möjligheter att förankra budgeten i riksdagen. Det måste handla om de här sakerna, att vi får en tydlig arbetslinje så att inte inflationen drar i väg, att vi förstärker konkurrenskraften så att vi inte halkar efter ännu mer, och att vi klarar av att göra en klimatomställning som gör att vi maximerar minskningen av koldioxid, och inte maximerar kostnaden för omställningen, säger han till DI.

ANALYS

7 år efter att han lämnade som finansminister är Anders Borg fortsatt ett stort namn inom politiken med kapacitet att påverka och dra ned stora applåder. Han åtnjöt mycket höga popularitetssiffror under sin tid som minister och vid Liberalernas landsdagar var han en mycket uppskattade gäst.

Hans fokus ligger som väntat på finanspolitiken och där är hans och Liberalernas inriktning mycket nära varandra. Men som finansminister har man djup kunskap om alla politikområden vilket även återspeglades vid Anders Borgs tal på L-stämman. 

Foto: Anders Borg FB

[yop_poll id="892"]