Anders Borg uppskattad på Liberalernas stora landsmöte

2021 11 21

– Nyamko Sabuni höll ett fantastiskt tal, det måste jag säga. Det var ett av bästa politiska talen jag hört på väldigt lång tid.

Det sa Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg när han besökte Liberalernas landsdagar i helgen. Han framhöll att Liberalerna behövs i en borgerlig regering efter valet.

Anders Borg talade efter Nyamko Sabuni

Han äntrade scenen efter att Liberalernas partiledare hållit stora linjetal och Anders Borg var ett av de största namnen på L-stämman. Anders Borg framhöll att Liberalerna bör ingå i en framtida regering och han talade bland annat om Liberalernas hjärtefråga skolan.

Fokuserade på skolan

Sverige har varit ett av de bästa samhällena på klassresor. Det har vi varit för att vi har gratis utbildning och ska ha bra utbildning för alla. Brister det där, så brister det i alla andra dimensioner också. Så det ligger mycket i att man måste börja med skolan, den är den första försvarslinjen, sa ex-finansministern uppger DI.

Han deltog även i en panel om ekonomisk politik tillsammans med Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och KD:s ekonomisk politiska talesperson Jakob Forssmed.

Sågar S-MP-budgeten

Anders Borg sågar regeringens budget som är upp till omröstning i riksdagen på onsdag.

– Nu har regeringen kommit på den mycket märkliga idén att lägga lägga fram något som de kallar ett förvärvsavdrag, på framför allt a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension, som till väldigt stor del upphäver sysselsättningseffekterna i jobbskatteavdraget, säger Anders Borg.

Vill att budgeten faller

Anders Borg anser att regeringens budget är mycket olämplig.
Det är den sämsta budgetpropositionen som den här regeringen har lyckats prestera. Det vore väldigt bra om den faller, säger Borg.

Bakåtvänd politik enligt Borg

Han framhåller att att S-MP-budgeten är bakvänd krispolitik.

 Det här slår mot sysselsättningen för alla låginkomsttagare, det är de som behöver ha starka drivkrafter att gå in på arbetsmarknaden. Vi har många människor, inte minst som har kommit till Sverige på senare år, som har svag arbetsmarknadsförankring, säger han till DI.

Vill fixa klimatomställningen

Anders Borg passade också på att förklara varför han anser att det är viktigt att Liberalerna ingår i regeringen.

 Det är väldigt bra om man får en bred borgerlig regering där Liberalerna ingår, som har möjligheter att förankra budgeten i riksdagen. Det måste handla om de här sakerna, att vi får en tydlig arbetslinje så att inte inflationen drar i väg, att vi förstärker konkurrenskraften så att vi inte halkar efter ännu mer, och att vi klarar av att göra en klimatomställning som gör att vi maximerar minskningen av koldioxid, och inte maximerar kostnaden för omställningen, säger han till DI.

ANALYS

7 år efter att han lämnade som finansminister är Anders Borg fortsatt ett stort namn inom politiken med kapacitet att påverka och dra ned stora applåder. Han åtnjöt mycket höga popularitetssiffror under sin tid som minister och vid Liberalernas landsdagar var han en mycket uppskattade gäst.

Hans fokus ligger som väntat på finanspolitiken och där är hans och Liberalernas inriktning mycket nära varandra. Men som finansminister har man djup kunskap om alla politikområden vilket även återspeglades vid Anders Borgs tal på L-stämman. 

Foto: Anders Borg FB

[yop_poll id="892"]

Storbank ändrar regler på Swish – “riktigt värdelöst”

2024 05 30

En av Sveriges storbanker inför nu nya regler för sina kunder som använder Swish.

Från och med 11 juni ändras villkoren för alla som tillfälligt höjer gränsen för hur stor summa som ska gå att swisha.

Det meddelar Handelsbanken i ett utskick till sina kunder.

Förändringen består i att det numera införs en betänketid på flera dagar om man behöver höja maxbeloppet för att kunna genomföra en betalning på minst 10 000 kronor vid ett och samma tillfälle.

Nyheten har fått spridning bland användare på sociala medier och bland annat delats av författaren Arne Kavastu Talving, som av bokbutiken Adlibris beskrivs som “en av Sveriges mest kända aktieprofiler”.

Två dagars framförhållning

“Planera din Swish-höjning”, lyder rubriken i Handelsbankens meddelande.

– Den 11 juni införs en fördröjning på 2 dagar när du tillfälligt höjer din beloppsgräns i Swish. Så om du ska swisha mer än 10 000 kronor vid ett tillfälle behöver du ha 2 dagars framförhållning, står det vidare.

Handelsbanken tillägger:

– Förändringen införs för att ge betänketid och förebygga bedrägerier. Mer information kommer på webb och i app.

"Riktigt värdelöst"

Arne Kavastu Talving är själv positiv till de nya reglerna.

– Det här tycker jag är bra, framhåller han på X.

– Tycker fler finansinstitut ska följa efter. Behöver man en större summa så vet man det i regel några dagar innan.

Andra kunder till Handelsbanken är dock inte lika nöjda. Tvärtom haglar kritiken mot storbanken efter det nya beskedet.

– Tycker det är jättedåligt för att inte säga katastrofalt dålig begränsning, uttrycker en missnöjd person på X.

– Riktigt värdelöst, skriver en annan.

– Att begränsa vuxna människors frihet med sina egna pengar är allt annat än bra.

– Otroligt dåligt beslut. Inget annat än överförmynderi. Swish skall inte ha någon övre gräns eller annan begränsning, precis som vanliga banköverföringar, uttrycker fler upprörda personer.

Alla kommentarer är dock inte negativa. Det finns även de som menar att risken att bli rånad på stora belopp minskar tack vare fördröjningen på två dagar.

Foto: Swish

Text: Redaktionen


EUROPA: Populär turistort förbjuder badkläder

2024 05 29

En uppskattad semesterort i Italien har tröttnat på hur turister klär sig på stan.

Semesterfirarnas beteende i nordöstra Italien har gått för långt.

Efter att lokalbefolkningen under en längre tid klagat på att turister inte byter om från sina badkläder när de lämnar stranden införs nu ett förbud mot bikini och badbyxor på badorten Lignano i Veneto, rapporterar 20 Minuten med hänvisning till lokala medier.

Ingen strandklädsel är numera tillåten utanför stranden.

– En sådan situation orsakar inte bara obehag för lokalbefolkningen, utan kan också ha en negativ inverkan på livskvaliteten, framhåller kommunfullmäktige i beslutet.

– Vi behöver ha respekt för en stad som är inriktad på turism och framför allt respekt för dess medborgare.

Det här gäller

I Veneto, där bland annat turistmagneten Venedig ligger, upplever man att man inte längre har något val än att införa förbudet.

Beteendet att promenera omkring i bikini anses stötande.

– Män måste bära t-shirt med sina badbyxor, medan kvinnor måste bära en passande topp över sin bikini eller baddräkt, framhåller reportern Lulse Faupel till den egna tidningen.

Reglerna gäller även barn från tolv år och uppåt.

Höga böter

Förbudet trädde formellt i kraft den 5 maj i år. Den som bryter mot de nya reglerna riskerar böter på 25 euro. Upprepade brott leder till böter på uppemot motsvarande nästan 6 000 kronor.

Samma regler finns sedan tidigare på flera andra italienska semesterorter. Bland annat har Trieste gjort samma sak och ett förbud diskuteras även i Jesolo.

Dessutom är det inte heller tillåtet att bära bikini eller badbyxor på andra områden än stranden i Barcelona och kroatiska kuststaden Split.

Klagats även i Sverige

Irritation finns inte bara på semesterorterna vid Medelhavet.

Även i Sverige har det klagats på samma sak.

Till exempel fick lanthandlaren Pär Renevall i den småländska turistmagneten Tolg utanför Växjö nog förra året och införde en ny klädkod som alla besökare måste följa.

Man behöver inte ha slips och finkläder på sig men dra på dig en t-shirt innan du går in här, sade han till SVT vid tillfället.

Han pekade på att det framför allt var de svenska turisterna som slarvade med klädseln.

LÄS MER: Klagomål på svenska turister – inför nya regler

Foto: Trend

Text: Redaktionen