Anders Borg uppskattad på Liberalernas stora landsmöte

2021 11 21

– Nyamko Sabuni höll ett fantastiskt tal, det måste jag säga. Det var ett av bästa politiska talen jag hört på väldigt lång tid.

Det sa Moderaternas tidigare finansminister Anders Borg när han besökte Liberalernas landsdagar i helgen. Han framhöll att Liberalerna behövs i en borgerlig regering efter valet.

Anders Borg talade efter Nyamko Sabuni

Han äntrade scenen efter att Liberalernas partiledare hållit stora linjetal och Anders Borg var ett av de största namnen på L-stämman. Anders Borg framhöll att Liberalerna bör ingå i en framtida regering och han talade bland annat om Liberalernas hjärtefråga skolan.

Fokuserade på skolan

Sverige har varit ett av de bästa samhällena på klassresor. Det har vi varit för att vi har gratis utbildning och ska ha bra utbildning för alla. Brister det där, så brister det i alla andra dimensioner också. Så det ligger mycket i att man måste börja med skolan, den är den första försvarslinjen, sa ex-finansministern uppger DI.

Han deltog även i en panel om ekonomisk politik tillsammans med Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson och KD:s ekonomisk politiska talesperson Jakob Forssmed.

Sågar S-MP-budgeten

Anders Borg sågar regeringens budget som är upp till omröstning i riksdagen på onsdag.

– Nu har regeringen kommit på den mycket märkliga idén att lägga lägga fram något som de kallar ett förvärvsavdrag, på framför allt a-kassa, sjukförsäkring och förtidspension, som till väldigt stor del upphäver sysselsättningseffekterna i jobbskatteavdraget, säger Anders Borg.

Vill att budgeten faller

Anders Borg anser att regeringens budget är mycket olämplig.
Det är den sämsta budgetpropositionen som den här regeringen har lyckats prestera. Det vore väldigt bra om den faller, säger Borg.

Bakåtvänd politik enligt Borg

Han framhåller att att S-MP-budgeten är bakvänd krispolitik.

 Det här slår mot sysselsättningen för alla låginkomsttagare, det är de som behöver ha starka drivkrafter att gå in på arbetsmarknaden. Vi har många människor, inte minst som har kommit till Sverige på senare år, som har svag arbetsmarknadsförankring, säger han till DI.

Vill fixa klimatomställningen

Anders Borg passade också på att förklara varför han anser att det är viktigt att Liberalerna ingår i regeringen.

 Det är väldigt bra om man får en bred borgerlig regering där Liberalerna ingår, som har möjligheter att förankra budgeten i riksdagen. Det måste handla om de här sakerna, att vi får en tydlig arbetslinje så att inte inflationen drar i väg, att vi förstärker konkurrenskraften så att vi inte halkar efter ännu mer, och att vi klarar av att göra en klimatomställning som gör att vi maximerar minskningen av koldioxid, och inte maximerar kostnaden för omställningen, säger han till DI.

ANALYS

7 år efter att han lämnade som finansminister är Anders Borg fortsatt ett stort namn inom politiken med kapacitet att påverka och dra ned stora applåder. Han åtnjöt mycket höga popularitetssiffror under sin tid som minister och vid Liberalernas landsdagar var han en mycket uppskattade gäst.

Hans fokus ligger som väntat på finanspolitiken och där är hans och Liberalernas inriktning mycket nära varandra. Men som finansminister har man djup kunskap om alla politikområden vilket även återspeglades vid Anders Borgs tal på L-stämman. 

Foto: Anders Borg FB

[yop_poll id="892"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen