ANALYS: Trump hade rätt – Det är ett farligt beslut för Europas säkerhet

2021 07 22

USA och Tysklands överenskommelse om att färdigställa den kontroversiella gasledningen Nordstream 2 får hård kritik från både höger och vänster.

Den ryska gasledningen som löper under Östersjön ökar Europas beroende av rysk energi och har därför fått mycket kritik från flera länder i Östeuropa. Ledningen ska förse Tyskland med rysk gas med en direktledning utan att vara beroende av de baltiska länderna eller Ukraina som annars hade fått ekonomisk ersättning om ledningen gått via landet.

USA har tidigare kritiserat Tyskland för projektet men President Biden och förbundskansler Merkel kom överens om att färdigställa ledningen och ge följande utfästelser:

◾Tyskland lovar att agera mot Ryssland inklusive verka för sanktioner för att begränsa rysk energiexport till Europa om Ryssland försöker att använda energi som ett vapen mot Ukraina.

◾USA och Tyskland lovar att investera stort i både energisäkerhet i Ukraina och hållbar energi i Europa.

Förbättrar relationerna

Beslutet meddelades i samband med Merkels besök i Vita Huset nyligen vilket ses som ett framgångsrikt möte som förbättrar de båda ländernas relation rejält efter Trumps ständiga angrepp på Merkel. USA hade inför mötet signalerat att man gärna reparerar relationerna enligt CNBC.

Endast 62 av de totalt 764 miles långa ledningen återstår att bygga. I augusti väntas Ukrainas president Volodymyr Zelensky till Vita Huset.

Underminerar Ukraina

Experter ser Nordstream 2 som en aggression mot Ukraina.

– Genom att eliminera Ukraina som transitland kan Ryssland neka landet de fördelar som det hade inneburit att transportera gasen genom landet, säger Stephen Sestanovich, senior expert på ryska och eurasiska studier vid den välrenommerade amerikanska tankesmedjan Council on Foreign Relations.

Bidens utrikesminister Antony Blinken har varit tydlig med att Nordstream 2 är ett ryskt geopolitiskt projekt som underminerar Ukrainas säkerhet och USA vill säkerställa att Ryssland inte använder energi som ett maktvapen, uppger Reuters.

Trump kritisk

President Trump var klart negativ till gasledningen och sa att den kan göra att Tyskland blir tagen som gisslan av Ryssland. Och Bidens och Merkels överenskommelse fick genast kritik både från höger och vänster i USA liksom från De Gröna i Tyskland.

– En geopolitisk seger för Putin av generationsstora mått och en katastrof för USA med allierade, summerade republikanske senatorn Ted Cruz till Reuters.

– Det stärker Kreml att sprida sitt giftiga inflytande i Östeuropa. Jag är skeptisk till att det blir tillräckligt när nyckelspelaren vid bordet – Ryssland – vägrar att följa reglerna, sa den demokratiska senatorn Jeanne Shaheen.

Utpressningsvapen mot Ukraina

– Putinregimen kommer använda Nordstream 2 som ett utpressningsvapen mot Ukraina så snart den är i drift, sa republikanernas toppledamot i kongressens utrikesutskott Michael McCaul.

De Gröna i Tyskland kallade överenskommelsen för ett bakslag för klimatet och betonade att det gynnar Putin men försvagar Ukraina. Ukrainas och Polens utrikesministrar gjorde ett gemensamt uttalande där de fördömde överenskommelsen.

– Beslutet innebär politiska, militära och energirelaterade hot mot Ukraina och Centraleuropa, sa de i ett gemensamt uttalande. 

ANALYS

Det finns en uppenbar och mycket problematisk paradox i Bidens och Merkels överenskommelse. De båda betonar följande:

🔸 Länderna ska agera mot Ryssland om regimen Putin använder energi som ett vapen mot Ukraina.

Samtidigt är följande redan ett faktum:

🔸 Ryssland använder redan vapen mot Ukraina – riktiga vapen som används i Rysslands anfallskrig mot östra Ukraina som kostat över 13 000 personer livet varav 3 400 civila.

Trump hade rätt

Att i det läget säga ja till en enormt stor energiaffär som gynnar Putinregimen men starkt missgynnar Ukrainas säkerhet trots protester från flera länder i Östeuropa stärker inte Europas säkerhet. På den punkten hade Donald Trump rätt. Allt pekar på att tyska och europeiska affärsintressen har vägt tyngre än Östeuropas säkerhet vilket är ett misstag som kan stå Europa dyrt.

Sammantaget råder det dock ingen tvekan om att Trump hade en betydligt positivare politik och inställning gentemot den ryska diktaturen och diktatorn Putin än vad Biden har. Men på just denna punkt om Nordstream 2 är det annorlunda.

En viktig ljuspunkt

Det finns dock en väg ut ur denna situation och det är att minska beroendet av rysk energi genom att fokusera på alternativa energikällor i Europa och det positiva är att under de år som Nordstream 2 har diskuterats har Europa redan ökat mängden alternativa energikällor och därmed minskat det ryska beroendet.

Det effektivaste sättet – avseende Nordstream 2 – för att förstärka incitamenten att minska Europas beroende av den ryska diktaturen hade givetvis varit att även fortsatt säga nej till slutbyggnaden av Nordstream 2.

Men som så ofta här i livet gäller det att fokusera på det positiva – och det är glädjande att det även framöver finns sätt att minska beroende av rysk gas genom att investera mer i andra energikällor.

Foto: President Joe Biden, FB

[yop_poll id="390"]