ANALYS: Centern kan förlora på onödigt provocerande av Vänstern

2021 07 03

Vänsterpartiet ska inte få någonting. Istället ska partiet pressas att välja mellan en S-MP-C-budget med rejäla liberala reformer eller en M-SD-budget.

Det är i praktiken budskapet från centerprofilen tillika ordföranden i kommunfullmäktige i Östersund, Hanna Wagenius, som tidigare var ordförande för CUF.

– Jag tycker att partiet bör kräva ordentliga, liberala reformer i ett förnyat januariavtal och, om S går med på det, trycka gult om Löfven läggs fram för riksdagen, säger Wagenius (C) till Expressen.

Ger SD inflytande

Hon menar att efter V:s besked om att V släpper fram Löfven även om han inte han fått klart med budgeten så bör Centern köra på rejält.

– Det blir ju i så fall Vänsterpartiet som sedan får välja mellan den budget som C och regeringen förhandlar fram och den M-SD-budget som kommer att stå emot den. Trycker V bara gult på budgeten i höst så ger de i praktiken Sverigedemokraterna ett budgetinflytande, och det tror jag inte att de egentligen vill, säger hon till Expressen.

ANALYS

Det är exakt så Centern ska resonera – om de vill ställa till det för sig själva framöver. I genomsnitt skrapar V-S-MP-C ihop nära 50 % i mätningarna varav Vänsterpartiet står för cirka 9-10 %. Med andra ord pekar allt på att det är omöjligt för S-MP-C att styra landet utan stöd från Vänsterpartiet. Och i och med regeringskrisen – som inträffade när V drog undan sitt stöd för Regeringen Löfven – blev det mycket tydligt hur beroende S-MP-C är av V.

Vare sig smart eller ödmjukt

Det är naturligt att C inte vill ha så mycket med V att göra – eller tvärtom. Och Centern behöver sannolikt inte ge särdeles mycket till V för att få relationen att fungera hyfsat. Men det är vare sig strategiskt, smart eller ödmjukt att istället gång på gång provocera Vänsterpartiet och liksom strö salt i deras sår genom tuffa publika uttalanden i pressen om fakta som redan är väl kända. Det utstrålar inte balans och vuxenhet och är sannolikt inte heller ett beteende som väljarna uppskattar enligt min bedömning. Tvärtom kan det uppfattas som omoget och onödigt provocerande från Annie Lööfs parti.

Centern kan dessutom komma att hamna i ett läge efter valet 2022 där endast tre alternativ finns:

◾1) Ge makten till en SD-beroende regering.

◾2) Hamna i extraval efter extraval efter extraval.

◾3) Finna sig i att V kommer att kräva åtminstone lite inflytande.

Att då ideligen markera stenhårt negativt mot SD samtidigt som man strör salt i såren på V är sannolikt inte en långsiktigt hållbar väg att gå. Om M eller KD hade gjort likadant mot SD så hade SD aldrig funnit sig i det. Och förr eller senare – uppenbarligen förr – lär V inte heller finna sig i det. Det kan tänkas att Centerns tuffa stil mot V tvärtom får motsatt effekt jämfört med vad Centern tänkt sig. För varje gång C uttrycker att man räknar med V:s stöd men V ska inte få något tillbaka så lär chansen att få just V:s stöd minska.

Foto: Stefan Löfven, Nooshi Dadgostar, Annie Lööf, FB

[yop_poll id="309"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen