ANALYS: Centern kan förlora på onödigt provocerande av Vänstern

2021 07 03

Vänsterpartiet ska inte få någonting. Istället ska partiet pressas att välja mellan en S-MP-C-budget med rejäla liberala reformer eller en M-SD-budget.

Det är i praktiken budskapet från centerprofilen tillika ordföranden i kommunfullmäktige i Östersund, Hanna Wagenius, som tidigare var ordförande för CUF.

– Jag tycker att partiet bör kräva ordentliga, liberala reformer i ett förnyat januariavtal och, om S går med på det, trycka gult om Löfven läggs fram för riksdagen, säger Wagenius (C) till Expressen.

Ger SD inflytande

Hon menar att efter V:s besked om att V släpper fram Löfven även om han inte han fått klart med budgeten så bör Centern köra på rejält.

– Det blir ju i så fall Vänsterpartiet som sedan får välja mellan den budget som C och regeringen förhandlar fram och den M-SD-budget som kommer att stå emot den. Trycker V bara gult på budgeten i höst så ger de i praktiken Sverigedemokraterna ett budgetinflytande, och det tror jag inte att de egentligen vill, säger hon till Expressen.

ANALYS

Det är exakt så Centern ska resonera – om de vill ställa till det för sig själva framöver. I genomsnitt skrapar V-S-MP-C ihop nära 50 % i mätningarna varav Vänsterpartiet står för cirka 9-10 %. Med andra ord pekar allt på att det är omöjligt för S-MP-C att styra landet utan stöd från Vänsterpartiet. Och i och med regeringskrisen – som inträffade när V drog undan sitt stöd för Regeringen Löfven – blev det mycket tydligt hur beroende S-MP-C är av V.

Vare sig smart eller ödmjukt

Det är naturligt att C inte vill ha så mycket med V att göra – eller tvärtom. Och Centern behöver sannolikt inte ge särdeles mycket till V för att få relationen att fungera hyfsat. Men det är vare sig strategiskt, smart eller ödmjukt att istället gång på gång provocera Vänsterpartiet och liksom strö salt i deras sår genom tuffa publika uttalanden i pressen om fakta som redan är väl kända. Det utstrålar inte balans och vuxenhet och är sannolikt inte heller ett beteende som väljarna uppskattar enligt min bedömning. Tvärtom kan det uppfattas som omoget och onödigt provocerande från Annie Lööfs parti.

Centern kan dessutom komma att hamna i ett läge efter valet 2022 där endast tre alternativ finns:

◾1) Ge makten till en SD-beroende regering.

◾2) Hamna i extraval efter extraval efter extraval.

◾3) Finna sig i att V kommer att kräva åtminstone lite inflytande.

Att då ideligen markera stenhårt negativt mot SD samtidigt som man strör salt i såren på V är sannolikt inte en långsiktigt hållbar väg att gå. Om M eller KD hade gjort likadant mot SD så hade SD aldrig funnit sig i det. Och förr eller senare – uppenbarligen förr – lär V inte heller finna sig i det. Det kan tänkas att Centerns tuffa stil mot V tvärtom får motsatt effekt jämfört med vad Centern tänkt sig. För varje gång C uttrycker att man räknar med V:s stöd men V ska inte få något tillbaka så lär chansen att få just V:s stöd minska.

Foto: Stefan Löfven, Nooshi Dadgostar, Annie Lööf, FB

[yop_poll id="309"]