ANALYS: Mörker över Afghanistan – Efter USA:s värdefulla insats

2021 08 31

Den sista USA-soldaten har lämnat Afghanistan. Nu tar ondskan över.

– Jag är här för att meddela att vi slutfört tillbakadragandet från Afghanistan och evakueringen av amerikaner, allierade och afghaner. Emedan vår militära evakuering är över så fortsätter den diplomatiska uppgiften avseende amerikaner och aktuella afghaner som vill lämna landet, säger general Kenneth F McKenzie, US Central Command.

ANALYS

Efter 19 och 10 månader har USA:s längst krig utomlands avslutats. 1 minut före midnatt lokal tid lämnade det sista USA-planet Afghanistan och landet är nu i händerna på de extremt brutala islamisterna som kallar sig för talibaner. Och runt hörnet finns de om möjligt ännu hemskare IS-terroristerna som anser att talibanerna är för mesiga.

Tvingar folket

Talibanerna har enligt flera uppgifter redan inlett mördandet av oliktänkande och i miljonstaden Herat rapporterar DN hur talibanerna tvingar på folket sina extrema idéer.

◾Jeans och t-tröjor tillåts inte

◾Endast talibangodkända frisyrer tillåts

◾Alla kvinnor måste bära hijab

USA:s värdefulla insats

Tack vare USA har talibanernas styre inte varit 1996-2021 utan istället 1996-2001 + 2021 tills vidare. Det innebär med andra ord 20 värdefulla år vilket är en enorm skillnad för Afghanistans 40 miljoner invånare men det glöms ofta bort när det nu är populärt att bara lyfta fram allt negativt och gnälla på USA.

Men för Afghanistans invånare är det förstår otroligt värdefullt och dessutom bidrar USA:s värdefulla insats till större chans att landet bryter sig loss från talibanerna då allmänheten vet att frihet faktiskt kan uppnås och att det är tusen gånger bättre än diktatur och extremism.

[yop_poll id="555"]