ANALYS: Hissen går inte hela vägen upp

2022 04 13

Rysslands diktator Vladimir Putin är sämre än sämst – inte bara avseende fred, stabilitet och medmänsklighet – utan även avseende politisk strategi.

I åratal har Ryssland mullrat om Nato och i vintras brände det verkligen till när Ryssland krävde att Nato drar tillbaka sina trupper i Östeuropa.

Diktatorn pressade Sverige

Dessutom krävde Putindiktaturen i hårda ordalag att Sverige och Finland inte går med i Nato. Vad regeringarna och befolkningarna i de båda självständiga och suveräna nationerna anser struntade ryssarna blankt i.

Putinregimen anser sig kunna tysta omvärlden på samma sätt som den med järnhand tystar all opposition i sitt eget land. Oppositionskandidater mördas på öppen gata eller kastas i fängelse.

Hissen går inte hela vägen upp

Men det kan konstateras att hissen går inte hela vägen upp i Kremls strategiplanering.

Den ryska regimens syfte var att försvaga Nato, att pressa tillbaka Nato och att begränsa Nato.

Istället blev det precis tvärtom.

Nato starkare än någonsin

Nato är starkare än någonsin. Nato är mer enat än någonsin. Och Nato är dessutom på väg att expandera.

Allt pekar på att försvarsalliansens två drömkandidater – Sverige och Finland – kommer att vilja gå med i Nato så snabbt det bara går.

Precis motsatsen

Detta hade inte hänt om det inte vore för Putins våldsamma och krigiska agerande de senaste månaderna.

Han har uppnått precis motsatsen till det han ville. Snacka om totalfiasko.

Massmord och våldtäkter

Om en galen envåldshärskare gör sig skyldig till massmord, folkmord, krig, våldtäkter och tortyr mot ett fredligt och oskyldigt grannland – ja då blir givetvis inte effekten att Västeuropa lägger sig på knä och säger javisst Herr Diktator.

Ren ondska

Det är ren ondska och Europa har kommit längre än att låta sig skrämmas av sådant – alldeles oavsett om Sverige i slutändan säger ja eller nej till Natomedlemskap.

Text: Redaktionen