ANALYS: Hennes tre starkaste kort – inklusive det allra viktigaste kortet

2021 11 04

Mycket talar för att Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson kommer att lyfta S i mätningarna. Hon har möjlighet att plocka fram tre extra starka kort varav ett är särskilt starkt och kan bli hennes allra värdefullaste styrka.

ANALYS: Nu har hon tagit över som partiledare och det kan handla om bara en vecka tills hon även blivit Sveriges nya statsminister. Men den stora frågan är hur det kommer att gå för Socialdemokraterna under vintern, våren och sommaren med Magdalena Andersson (S) vid rodret och framförallt hur hon kommer att klara valkampanjen och valet.

En sak är säker –  ett parti får alltid chans till en rejäl nystart och så kallad politisk och retorisk makeover när man får ny partiledare.

Tre giftiga kort

Magdalena Andersson (S) har tre potentiella kort som är särskilt starka:

1, Ses som mycket kunnig

Mätningar visar att väljarna ser Magdalena Andersson som mycket kompetent och kunnig. En mätning av Ipsos visar att  40 % av väljarna tror att hon kommer att göra ett bättre jobb som partiledare än Stefan Löfven jämfört med bara 7 % som tror på sämre. Det är en väldigt stor skillnad och det ord man främst kopplar ihop med Andersson enligt mätningen är ordet kompetent.

2, Tuffare mot brottsligheten

Min bedömning är att hon kommer att framstå som tuffare mot brottsligheten. Det kan bli en av de 2-3 avgörande frågorna i valet och Socialdemokraterna vet om att deras förtroende i frågan enligt mätningarna är relativt svagt jämfört med Moderaternas och Sverigedemokraternas .

Det är ett område där Magdalena Andersson måste leverera och vi kan vänta oss en mycket hårdare ton från S avseende kampen mot gängkriminaliteten framöver.

3, Mer på hugget

Den styrka som enligt min bedömning blir hennes främsta är att hon kommer att växla upp energin och retoriken och därmed vara betydligt mer offensiv än Stefan Löfven. Hon kommer att som man säger i Småland vara mycket mer på hugget.

Och det kan bli helt avgörande i ett politiskt klimat där S behöver framstå som tuffare och viljestarkare och inte minst förändringsbenägna – vilket är en utmaning när man vill vinna statsministerposten för tredje valet i rad.

Sammantaget kommer Magdalena Andersson (S) enligt min prognos att höja Socialdemokraterna i opinionsmätningarna framöver.

Foto: Regeringskansliet

[yop_poll id="863"]