ANALYS: Hennes tre starkaste kort – inklusive det allra viktigaste kortet

2021 11 04

Mycket talar för att Socialdemokraternas nya partiledare Magdalena Andersson kommer att lyfta S i mätningarna. Hon har möjlighet att plocka fram tre extra starka kort varav ett är särskilt starkt och kan bli hennes allra värdefullaste styrka.

ANALYS: Nu har hon tagit över som partiledare och det kan handla om bara en vecka tills hon även blivit Sveriges nya statsminister. Men den stora frågan är hur det kommer att gå för Socialdemokraterna under vintern, våren och sommaren med Magdalena Andersson (S) vid rodret och framförallt hur hon kommer att klara valkampanjen och valet.

En sak är säker –  ett parti får alltid chans till en rejäl nystart och så kallad politisk och retorisk makeover när man får ny partiledare.

Tre giftiga kort

Magdalena Andersson (S) har tre potentiella kort som är särskilt starka:

1, Ses som mycket kunnig

Mätningar visar att väljarna ser Magdalena Andersson som mycket kompetent och kunnig. En mätning av Ipsos visar att  40 % av väljarna tror att hon kommer att göra ett bättre jobb som partiledare än Stefan Löfven jämfört med bara 7 % som tror på sämre. Det är en väldigt stor skillnad och det ord man främst kopplar ihop med Andersson enligt mätningen är ordet kompetent.

2, Tuffare mot brottsligheten

Min bedömning är att hon kommer att framstå som tuffare mot brottsligheten. Det kan bli en av de 2-3 avgörande frågorna i valet och Socialdemokraterna vet om att deras förtroende i frågan enligt mätningarna är relativt svagt jämfört med Moderaternas och Sverigedemokraternas .

Det är ett område där Magdalena Andersson måste leverera och vi kan vänta oss en mycket hårdare ton från S avseende kampen mot gängkriminaliteten framöver.

3, Mer på hugget

Den styrka som enligt min bedömning blir hennes främsta är att hon kommer att växla upp energin och retoriken och därmed vara betydligt mer offensiv än Stefan Löfven. Hon kommer att som man säger i Småland vara mycket mer på hugget.

Och det kan bli helt avgörande i ett politiskt klimat där S behöver framstå som tuffare och viljestarkare och inte minst förändringsbenägna – vilket är en utmaning när man vill vinna statsministerposten för tredje valet i rad.

Sammantaget kommer Magdalena Andersson (S) enligt min prognos att höja Socialdemokraterna i opinionsmätningarna framöver.

Foto: Regeringskansliet

[yop_poll id="863"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen