ANALYS: Här är Liberalernas avgörande faktor framöver

2021 03 29

I media ligger fokus nu på Liberalernas interna splittring och man får lätt bilden av att splittringen avgör hur det går för Liberalerna framöver. Men den mest kritiska faktorn är något helt annat.

Visst vore det problematiskt för partiet om kända profiler hoppar av med buller och bång de närmaste dagarna. Partiet skakas om på djupet om för detta partiledare och tidigare partitoppar lämnar partiet och om nuvarande riksdagsledamöter meddelar att de inte ställer upp för omval. Men det är något helt annat som utgör den avgörande faktorn för hur segern för Nyamko Sabunis M-KD-SD-linje kommer att utvärderas och bedömas framöver – nämligen opinionsmätningarna.

Om mätningarna framöver visar att Liberalerna lyfter så kommer partiets högergir att tolkas som en succé. Det är väljarna som avgör på valdagen, inte tidningskrönikörer och partifunktionärer. De partiaktiva är samtidigt avgörande för att Liberalerna ska kunna driva en framgångsrik valkampanj men det är länge till valet och vilken energinivå partiet har när man kommer till våren och sommaren 2022 avgörs till största delen av hur opinionskurvan utvecklas framöver, i slutet av 2021 och i början av valåret.

En uppgång från 3% till 5% skulle göra en enorm skillnad för partiets självförtroende. Samtidigt kan en andel av väljarna komma att gå över till Centern.

[forminator_poll id="2479"]