ANALYS: Hanteringen av Tomas Eneroth (S) är fullkomligt orimlig

2021 12 08

Hanteringen av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har varit under all kritik.

Den 18 november gick pressen ut med rubriken ”Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat på kvinna på partikongressen”.

Många i rummet

Det handlade om en händelse på ett hotellrum i Göteborg i samband med S-kongressen då infrastrukturministern hälsade på en kvinnlig S-kollega i ett rum med omkring 10 andra personer inklusive ministerns egen flickvän.

Anonyma källor

Vad som benämns som ”källor” och ”uppgiftslämnare” hävdade enligt pressen att infrastrukturministern hade tafsat på kvinnan.

De personer och källor som gick ut med uppgifterna i pressen var anonyma.

56 artiklar

Under 20 dagars tid följer sedan hela 56 artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet om allehanda turer kring anklagelserna mot Tomas Eneroth.

Det handlar om en lång rad artiklar med bland annat personer som tar till mycket hårda ord.

Anonyma S-kvinnor

Bland annat rapporterar media om 11 anonyma S-kvinnor i Småland som går ut med ett öppet brev med hård kritik mot att Eneroth utnämns till minister. Brevet har rubriken ”Vi tolererar inte Eneroth”.

Mycket hårda formuleringar

S-kvinnornas brev har bland annat följande formuleringar som SVT publicerat.

- Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering.

 -Liksom 2017 så vägrar vi visa fortsatt acceptans mot män som begår allvarliga brott mot kvinnor.

Förbannade

Socialdemokraternas distriktsordförande i Kronoberg uppgav följande vilket publicerades i såväl rikstidningar som TV.

– Jag vill vara tydlig med att jag ser väldigt allvarligt på det som har hänt, jag är både besviken och förbannad på detta.

Besked idag – Strukit med sin hand

I dag kom Särskilda Åklagarkammaren med sitt besked i ärendet.

– Den misstänkta personen har vid ett tillfälle strukit med sin hand över målsägandens övre del av ryggen ner över rumpan samtidigt som hon på ett neutralt sätt tillfrågats om vad hon tyckt om helgens aktivitet, uppger Åklagarkammaren i sitt pressmeddelande.

Flyktig beröring

Händelsen är inget sexuellt ofredande utan istället en flyktig beröring som inte kan klassas som ett ofredande överhuvudtaget, konstaterar Åklagarmyndigheten som lägger ned förundersökningen mot ministern.

Viktigt att framhålla

Åklagarmyndigheten markerar i sitt meddelande emot uppfattningar om att beröringar som är oönskade per automatik kan klassas som brottsliga.

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga, framhåller chefsåklagaren.

ANALYS

Denna analys görs givetvis utifrån vad som idag den 8 december är känt i pressen.

Det är ofantligt viktigt att motverka alla former av sexuella trakasserier och det är alltid viktigt och bra att ärendena utreds och att alla parter får ge sin berättelse.

Två tankar samtidigt

Man ska inte ta ifrån drabbade personer deras upplevelse men denna analys handlar om medias hantering av saken samt sociala mediers hantering och man måste ha två saker i huvudet samtidigt:

▪1-Kampen mot sexuella trakasserier är otroligt viktig och det finns mycket kvar att göra.

▪2-Media bör fråga sig om – med tanke på det som var känt kring den aktuella händelsen i Göteborg – det var rätt att gå ut med namnet på ministern med anklagelser om sexuella trakasserier.

Står inte i proportion

De 56 artiklarna - bara i de fyra stora tidningarna – inklusive hårda anklagelser och formuleringar står definitivt inte i proportion till Särskilda Åklagarkammarens besked idag om flyktig beröring.

Det är lätt att inse att vem som helst som anklagas för sexuella trakasserier i riksmedia får sitt liv förstört och då har vi inte ens gått in på allt hat som följer per omgående som ett brev på posten i sociala medier.

Fullkomligt oacceptabelt

Hatet, alla anklagelser och sjuka kommentarer mot Tomas Eneroth (S) som skett i sociala medier och digitala plattformar är fullkomligt oacceptabelt och orimligt. Detta är något som hela samhället måste agera mycket resolutare emot. Det drabbar inte bara ministrar och politiker utan även skolelever, företagare, Svenne och Lotta. Vem som helst. 

Sverige och världen måste agera mycket hårdare mot alla felaktiga och osakliga personangrepp, hot, hat och anklagelser i sociala medier. Det är en ohållbar och mycket destruktiv situation.

Detta är inte rätt

Min bedömning är tydlig – det ministern drabbats av de senaste 20 dagarna är något av det allra värsta man kan drabbas av. En flod av skriverier i pressen och en flod av hat i sociala medier avseende en anklagelse som är bland det allra sista man vill drabbas av.

Det står absolut inte i proportion till Åklagarmyndighetens besked om flyktig beröring.

Detta är inte rätt.

Foto: Regeringskansliet


Dryck på Systembolaget förbjuds – “det här är helt galet”

2023 12 08

För två år sedan startade produktionen av ett nytt vin utanför Växjö.

Och för knappt ett halvår sedan beslöt Systembolaget att ta in den nya produkten i sitt sortiment så att hela svenska folket skulle få möjlighet att köpa drycken.

Men nu är det stopp.

Livsmedelsverket förbjuder vinprodukten, rapporterar SVT Småland.

– Det här är helt galet. En mardröm. Jag riskerar att bli bankrutt, säger den förtvivlade vintillverkaren Shahram Soltani till tv-kanalen.

Blir vinäger

Produkten det handlar om är ett persiskt vin vars druvor importeras frysta från det traditionella vinområdet Shiraz i Iran.

Shahram Soltani är mitt uppe i tillverkningen när Livsmedelsverket plötsligt sätter totalstopp för planerna – på grund av att druvorna importerats från ett land utanför EU:s gränser.

Vinet får inte ens lov att tillverkas färdigt i väntan på respons på en överklagan, och även om domstolen ger grönt ljus kommer druvorna ha förvandlats till vinäger och Shahram Soltani ha förlorat uppemot fyra miljoner kronor vid det laget.

Stoppar även namnet

När Systembolaget tog in produkten i somras påtalade handläggaren att det formellt inte får lov att kallas “vin”, just eftersom druvorna importerats frysta.

Det fick därför istället namnet "fruktvin" och “alkoholhaltig dryck från druvor” – namn som tillåts enligt EU.

Livsmedelsverket gör dock en annan bedömning och stoppar även namnet. Shahram Soltani får inte göra andra drycker” på “samma sätt som vin” av de druvor han hämtat in från Iran.

– För en alkoholhaltig dryck gjord på vindruvor får inte kallas något annat än vin, säger Livsmedelsverkets enhetschef Karin Cerenius till tv-kanalen och påpekar att “fruktvin” ska göras på andra frukter.

"Unikt och viktigt"

När Sharam Soltani började sin vinproduktion beskrevs projektet som “unikt och viktigt” av en vinexpert, enligt Sveriges Radio.

Detta med tanke på att det är totalförbjudet att göra vin och annan alkohol i Iran – men inte att odla druvor.

– Det är inte den islamiska regeringen som ger mig problem, det är den svenska byråkratin, sade dock Shahram Soltani till matbloggen Godare tidigare i år.

Alkoholförbudet infördes efter den islamiska revolutionen 1979, men den persiska vinkulturen är egentligen minst 7 500 år gammal.

– Jag vågar nog påstå att detta är ytterst unikt, det är kulturhistoria vi pratar om också, sade vinexperten Michael Jamais till radiokanalen i somras.

Foto: Systembolaget

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen