ANALYS: Hanteringen av Tomas Eneroth (S) är fullkomligt orimlig

2021 12 08

Hanteringen av infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) har varit under all kritik.

Den 18 november gick pressen ut med rubriken ”Tomas Eneroth anklagas för att ha tafsat på kvinna på partikongressen”.

Många i rummet

Det handlade om en händelse på ett hotellrum i Göteborg i samband med S-kongressen då infrastrukturministern hälsade på en kvinnlig S-kollega i ett rum med omkring 10 andra personer inklusive ministerns egen flickvän.

Anonyma källor

Vad som benämns som ”källor” och ”uppgiftslämnare” hävdade enligt pressen att infrastrukturministern hade tafsat på kvinnan.

De personer och källor som gick ut med uppgifterna i pressen var anonyma.

56 artiklar

Under 20 dagars tid följer sedan hela 56 artiklar i Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet, Expressen och Aftonbladet om allehanda turer kring anklagelserna mot Tomas Eneroth.

Det handlar om en lång rad artiklar med bland annat personer som tar till mycket hårda ord.

Anonyma S-kvinnor

Bland annat rapporterar media om 11 anonyma S-kvinnor i Småland som går ut med ett öppet brev med hård kritik mot att Eneroth utnämns till minister. Brevet har rubriken ”Vi tolererar inte Eneroth”.

Mycket hårda formuleringar

S-kvinnornas brev har bland annat följande formuleringar som SVT publicerat.

- Män som begår sexuella övergrepp och ofredanden har ingen plats i vår regering.

 -Liksom 2017 så vägrar vi visa fortsatt acceptans mot män som begår allvarliga brott mot kvinnor.

Förbannade

Socialdemokraternas distriktsordförande i Kronoberg uppgav följande vilket publicerades i såväl rikstidningar som TV.

– Jag vill vara tydlig med att jag ser väldigt allvarligt på det som har hänt, jag är både besviken och förbannad på detta.

Besked idag – Strukit med sin hand

I dag kom Särskilda Åklagarkammaren med sitt besked i ärendet.

– Den misstänkta personen har vid ett tillfälle strukit med sin hand över målsägandens övre del av ryggen ner över rumpan samtidigt som hon på ett neutralt sätt tillfrågats om vad hon tyckt om helgens aktivitet, uppger Åklagarkammaren i sitt pressmeddelande.

Flyktig beröring

Händelsen är inget sexuellt ofredande utan istället en flyktig beröring som inte kan klassas som ett ofredande överhuvudtaget, konstaterar Åklagarmyndigheten som lägger ned förundersökningen mot ministern.

Viktigt att framhålla

Åklagarmyndigheten markerar i sitt meddelande emot uppfattningar om att beröringar som är oönskade per automatik kan klassas som brottsliga.

– Det är viktigt att framhålla att alla beröringar som är oönskade och som av den utsatta personen uppfattas som otrevliga eller obehagliga inte per automatik är att bedöma som brottsliga, framhåller chefsåklagaren.

ANALYS

Denna analys görs givetvis utifrån vad som idag den 8 december är känt i pressen.

Det är ofantligt viktigt att motverka alla former av sexuella trakasserier och det är alltid viktigt och bra att ärendena utreds och att alla parter får ge sin berättelse.

Två tankar samtidigt

Man ska inte ta ifrån drabbade personer deras upplevelse men denna analys handlar om medias hantering av saken samt sociala mediers hantering och man måste ha två saker i huvudet samtidigt:

▪1-Kampen mot sexuella trakasserier är otroligt viktig och det finns mycket kvar att göra.

▪2-Media bör fråga sig om – med tanke på det som var känt kring den aktuella händelsen i Göteborg – det var rätt att gå ut med namnet på ministern med anklagelser om sexuella trakasserier.

Står inte i proportion

De 56 artiklarna - bara i de fyra stora tidningarna – inklusive hårda anklagelser och formuleringar står definitivt inte i proportion till Särskilda Åklagarkammarens besked idag om flyktig beröring.

Det är lätt att inse att vem som helst som anklagas för sexuella trakasserier i riksmedia får sitt liv förstört och då har vi inte ens gått in på allt hat som följer per omgående som ett brev på posten i sociala medier.

Fullkomligt oacceptabelt

Hatet, alla anklagelser och sjuka kommentarer mot Tomas Eneroth (S) som skett i sociala medier och digitala plattformar är fullkomligt oacceptabelt och orimligt. Detta är något som hela samhället måste agera mycket resolutare emot. Det drabbar inte bara ministrar och politiker utan även skolelever, företagare, Svenne och Lotta. Vem som helst. 

Sverige och världen måste agera mycket hårdare mot alla felaktiga och osakliga personangrepp, hot, hat och anklagelser i sociala medier. Det är en ohållbar och mycket destruktiv situation.

Detta är inte rätt

Min bedömning är tydlig – det ministern drabbats av de senaste 20 dagarna är något av det allra värsta man kan drabbas av. En flod av skriverier i pressen och en flod av hat i sociala medier avseende en anklagelse som är bland det allra sista man vill drabbas av.

Det står absolut inte i proportion till Åklagarmyndighetens besked om flyktig beröring.

Detta är inte rätt.

Foto: Regeringskansliet