ANALYS: EU behöver agera för att hjälpa Tunisien – Viktigt för hela Afrika

2021 07 26

Tunisiens president har avsatt premiärministern och stängt parlamentet i vad som är ett nyckelland för ökad demokrati i Afrika. EU:s och västvärldens stöd är av stor vikt för hela kontinenten.

Det nordafrikanska landet har skakats av demonstrationer i helgen då folkmassor demonstrerat och kastat sten i protest mot regeringen med anledning av arbetslösheten och den svajande sjukvården som kollapsat på grund av coronapandemin.

Försökte storma partilokaler

Tunisien är det land som drabbats allra hårdast i Afrika sett till andelen dödsfall rapporter Worldometer och i takt med den ökade smittspridningen har folkets ilska ökat. Polisen i huvudstaden Tunis använde idag pepparsprej mot demonstranter som krävde premiärminister Hichem Mechichi avgång och att parlamentet upplöses.

Vittnen berättar hur demonstranter försökte storma partiet Ennahdas lokaler i Monastir, Sfax, El Kef och Sousse samt satt eld på partilokalerna i Touzeur uppger Al Jazeera som betonar att demokratin är på väg att undermineras.

ANALYS

Världen gjorde ett enormt misstag som inte lyckades stödja och förvalta Arabiska Våren på ett betydligt bättre sätt. Tunisien lyfts ofta fram som det enda landet där upproret 2011 ledde till demokrati och fria val.

Därför är det extra viktigt att omvärlden och inte minst grannen EU – inklusive Sverige – visar sitt kraftfulla stöd till Tunisien. Att stödja landets ekonomi kan i förlängningen leda till att demokrati och mänskliga rättigheter sprider sig i Afrika.

John Kerrys visdomsord

Det vore förödande om den enda demokratin efter Arabiska Våren faller tillbaka i diktatur på grund av ilska över arbetslöshet, bristande sjukvård och uteblivna sociala reformer.

Landet förhandlar med Internationella Valutafonden för att få lån med syfte att stabilisera statsfinanserna men det kräver också åtstramningar vilket riskerar slå mot befolkningen.

Framförallt måste EU och västvärlden tänka på det USA:s tidigare utrikesminister John Kerry (D) brukade framhålla – ”Man måste ha en plan för att inte bara vinna kriget, utan även för att vinna freden”.

I detta fall handlar det om ett mycket aktivt engagemang för att stödja landets livsviktiga reformarbete mot bättre ekonomi och social trygghet.

Foto: N. Guirola

[yop_poll id="414"]