ANALYS: EU behöver agera för att hjälpa Tunisien – Viktigt för hela Afrika

2021 07 26

Tunisiens president har avsatt premiärministern och stängt parlamentet i vad som är ett nyckelland för ökad demokrati i Afrika. EU:s och västvärldens stöd är av stor vikt för hela kontinenten.

Det nordafrikanska landet har skakats av demonstrationer i helgen då folkmassor demonstrerat och kastat sten i protest mot regeringen med anledning av arbetslösheten och den svajande sjukvården som kollapsat på grund av coronapandemin.

Försökte storma partilokaler

Tunisien är det land som drabbats allra hårdast i Afrika sett till andelen dödsfall rapporter Worldometer och i takt med den ökade smittspridningen har folkets ilska ökat. Polisen i huvudstaden Tunis använde idag pepparsprej mot demonstranter som krävde premiärminister Hichem Mechichi avgång och att parlamentet upplöses.

Vittnen berättar hur demonstranter försökte storma partiet Ennahdas lokaler i Monastir, Sfax, El Kef och Sousse samt satt eld på partilokalerna i Touzeur uppger Al Jazeera som betonar att demokratin är på väg att undermineras.

ANALYS

Världen gjorde ett enormt misstag som inte lyckades stödja och förvalta Arabiska Våren på ett betydligt bättre sätt. Tunisien lyfts ofta fram som det enda landet där upproret 2011 ledde till demokrati och fria val.

Därför är det extra viktigt att omvärlden och inte minst grannen EU – inklusive Sverige – visar sitt kraftfulla stöd till Tunisien. Att stödja landets ekonomi kan i förlängningen leda till att demokrati och mänskliga rättigheter sprider sig i Afrika.

John Kerrys visdomsord

Det vore förödande om den enda demokratin efter Arabiska Våren faller tillbaka i diktatur på grund av ilska över arbetslöshet, bristande sjukvård och uteblivna sociala reformer.

Landet förhandlar med Internationella Valutafonden för att få lån med syfte att stabilisera statsfinanserna men det kräver också åtstramningar vilket riskerar slå mot befolkningen.

Framförallt måste EU och västvärlden tänka på det USA:s tidigare utrikesminister John Kerry (D) brukade framhålla – ”Man måste ha en plan för att inte bara vinna kriget, utan även för att vinna freden”.

I detta fall handlar det om ett mycket aktivt engagemang för att stödja landets livsviktiga reformarbete mot bättre ekonomi och social trygghet.

Foto: N. Guirola

[yop_poll id="414"]

Bank-ID slutar fungera – på flera mobiltelefoner

2023 11 30

Bank-ID är i dag Sveriges i särklass största e-legitimationssystem.

De allra flesta svenskar använder tjänsten.

Under 2022 nådde Bank-ID 8,4 miljoner unika användare.

Men nu kan en del svenskar behöva skaffa en ny mobiltelefon för att kunna fortsätta använda tjänsten.

Bank-ID kommer att försvinna från flera mobiltelefoner av märket Huawei, rapporterar DN.

E-legitimationstjänsten kommer att tas bort från samtliga Huawei-telefoner som är nyare än serien P90, som släpptes 2019, med andra ord stängs inte Huawei av generellt.

Bank-ID bekräftar

Anledningen till beslutet är att de nyare modellerna använder sig av appbutiken Appgallery, i stället för Googles egen butik.

Enligt Bank-ID handlar det om ett ekonomiskt beslut.

För få svenskar använder de nya Huawei-modellerna.

Företagen bedömer därför att det inte är lönsamt att stödja Appgallerry.

Bank-ID kommer hädanefter endast att stödja IOS från Apple och Android.

– Vi är där våra användare finns och har inte har möjlighet att underhålla fler plattformar än de två största i Sverige. Det är för att hålla högsta säkerhet och tillgänglighetsnivå

Det säger Charlotte Pataky, som är pressansvarig för Bank-ID, till DN.

Kopplas till Donald Trump

Beslutet kopplas även till USA:s före detta president Donald Trumps handelskrig mot Kina.

I maj 2019 undertecknade Trump en order om att blockera kinesiska telekommunikationsföretag från den amerikanska marknaden. Huawei var ett av flera företag som svartlistades. 

– Utländska motståndare utnyttjar sårbarheter för att begå skadliga cyberhandlingar och industrispionage mot USA och dess folk, sa Trump när han verkställde ordern.

Även Sverige har pekat ut Huawei som en säkerhetsrisk. År 2021 stoppades det kinesiska företaget från att delta i utbyggnaden av 5G-nätet. Beslutet fattades av Post och telestyrelsen efter en stark rekommendation från Säpo.

–  Bedömningen Säpo har gjort är att den kinesiska partistaten kan påverka och utöva påtryckningar på Huawei, dels genom företagets koppling till den kinesiska staten, dels med stöd av den kinesiska underrättelsetjänsten, framhöll Kurt Alavaara, informationssäkerhetschef på Säpo, efter beslutet.  

Exporten har upphört

När Huawei svartlistades av USA stoppades stora delar av den amerikanska exporten till det kinesiska företaget – bland annat upphörde  samarbetet med Google.

Google Play Store, Google Maps, Photos, Gmail och andra vanliga Google-tjänster finns därför inte på Huawei-modeller som lanserats efter 2019.

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Tung smäll för alla som tankar bilen

2023 11 30

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat väljarna att priserna på bensin och diesel ska pressas ner.

Tidöpartierna har sänkt bränsleskatten och vid årsskiftet sänks den så kallade reduktionsplikten till sex procent.

Enligt SD och regeringen kan sänkningen  resultera i att det blir ungefär 5,50 kronor billigare per liter diesel inklusive moms att tanka redan 2024.

För 2025 och 2026  beräknas dieselpriset bli över 6 respektive 7 kronor lägre.

Uppgifter: Extra kostnad tillkommer

Nu kommer dock ett dystert besked för den som hoppas på betydligt lägre drivmedelspriser.

I ett utkast till regeringens klimathandlingsplan, som DN tagit del av, framgår det att regeringen planerar att skapa ett eget system som lägger på en extra kostnad för den som tankar sin bil.

Den nya avgiften skulle innebära att bensin och diesel återigen blir dyrare.

– Särskilt om systemet utformas så att det tvingar ner utsläppen från transporter ända till de nivåer som Sverige har åtagit sig inom EU-systemet att nå till 2030, framhåller DN.

Ställer krav på Sverige

Bakgrunden till det eventuella beslutet är att regeringen pressas av EU:s utsläppsmål för transportsektorn.

Unionen kräver att Sverige gör något drastiskt åt de ökade utsläppen redan till 2030.

Läget är kritiskt.

Regeringens egna beräkningar visar att utsläppen inom transportsektorn kommer att öka med uppemot 30 miljoner ton till 2030.

Oense

Tidöpartierna är inte överens om det nya systemet.

Sverigedemokraterna motsätter sig förslaget, uppger DN.

Tidningen beskriver hur en ”dragkamp” pågår på statsrådsberedningen, som har ansvar för att leda och samordna arbetet i Regeringskansliet.

Hotat med regeringskris

För Sverigedemokraterna är lägre drivmedelspriser en hjärtefråga.

Partiet har gått så långt som att hota med regeringskris om inte drivmedelspriserna sjunker drastiskt efter årsskiftet.

– Det kommer komma en förändring som är ganska markant och substantiell till årsskiftet. Det kan vi vara 99,9 procent säkra på, annars har vi regeringskris, sa SD:s ekonomisk-politiska talesperson Oscar Sjöstedt till TV4 Nyheterna i slutet av mars.

Efter hotet har dock SD närmat sig regeringens klimatpolitik.

För drygt två veckor sedan meddelade  partiets klimatpolitiska talesperson Martin Kinnunen att SD ställer sig bakom Sveriges klimatmål till 2045.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet resp E. Akyurt

Text: Redaktionen