ANALYS: Därför går det dåligt för SD i kyrkovalet – Får bara 7,8 %

2021 09 20

SD hade hoppats på rejäla framgångar i kyrkovalet men istället backar partiet och får bara 7,8 %.

För Sverigedemokraterna blev kyrkovalet en besvikelse. Partiet hade förhoppningar om att öka och för första gången få över 10 % i kyrkovalet. Men istället backar partiet för första gången på 20 år.

Minus 1,5 %-enheter

I kyrkovalet 2017 fick SD 9,3 % men när 99,8 % av rösterna är räknade i årets kyrkoval 2021 så backar partiet med 1,5 procentenheter till 7,8 %.

ANALYS

Sverigedemokraterna har hamnat i ett oväntat dilemma som sannolikt ligger bakom att partiet backar i årets kyrkoval trots att man storsatsat. SD har en längre tid varit mycket kritiska till Svenska Kyrkans utveckling och har bland annat fört fram följande:

▪Kyrkan har slagsida till vänster

▪Kyrkan ska inte vara flyktingaktivistiska

▪Kyrkan värnar inte svensk kultur tillräckligt bra

Kritiserat kyrkan många år

SD:s kritik mot Svenska Kyrkan har pågått under många år och samtidigt har många SD-sympatisörer och även andra väljare stämt in i SD:s kritik vilket lär ha bidragit till att Svenska Kyrkan tappar medlemmar.

Det är troligt att en hel del SD-sympatisörer lämnat kyrkan och inte längre betalar in medlemsavgiften. Och utan medlemskap får man inte heller rösta i kyrkovalet vilket i sin tur leder till SD tappar mark på valdagen.

Högern backar

En del tidigare SD-väljare kan ha gått till Alternativ för Sverige men samtidigt backar SD mer än AfS ökar. Dessutom backar även Kristdemokrater i Svenska Kyrkan och  konservativa Frimodig Kyrka. Också Borgerligt Alternativ backar.

Slutsatsen är helt enkelt att konservativa krafter backar i kyrkovalet 2021 samtidigt som vänstern ökar.

Foto: J. Flobrant

[yop_poll id="624"]