ANALYS: Därför blev det fiasko för SD

2024 06 10

På Sverigedemokraternas EU-valvaka stod de blågula segerdrinkarna i långa rader. Men istället blev det platt fall.

Novusmätningen i februari gav SD 20,5 procent – exakt samma höga resultat som i riksdagsvalet 2022.

Och med SD:s förmåga att gå starkare än opinionsmätningarna fanns det stora förhoppningar i partiet om att nå höga höjder på valkvällen.

Dessutom laddade man för en framgångsrik EU-valturné runt om i landet med Jimmie Åkesson i spetsen.

Och toppkandidaten Charlie Weimers är ofta påläst och skicklig i utfrågningar och debatter.

Allt var dukat för succé hoppades partiet. Men något gick uppenbarligen väldigt fel.

ANALYS

Partiledaren har betydligt bättre underlag än media kring alla turer i valkampanjen, interna saker att ta hänsyn till och interna överväganden och strategier som kan ha slagit fel.

Men det finns i alla fall ett antal faktorer som sannolikt spelade in SD:s låga valresultat i årets EU-val.

EU-kritiken kan stöta bort väljare

Något som ännu inte lyfts fram särskilt mycket är hur partiets tydliga kritik mot EU kan ha påverkat väljarna.

Det är en pedagogisk utmaning att uttala alltför stark kritik mot EU samtidigt som man själv ställer upp i ett EU-val.

Risken är att SD:s fräna EU-kritik får de egna väljarna att tycka att EU är så halvdant och rent av dåligt att samma väljare svarar med att helt enkelt skippa EU-valet.

Orealistiskt

SD:s bitvis ganska kraftiga EU-kritik utmynnade även i rubriker om att SD kunde tänka sig att lämna EU om unionen utvecklades i negativ riktning.

Men ett swexit-scenario är sannolikt något lejonparten av väljarna – inklusive många SD-väljare själva – ser som tämligen orealistiskt och osäkert.

Det kan ha fått EU-vänliga SD-väljare att snegla allt mer på Moderaternas och KD:s kampanjer som fokuserade på att förändra EU, inte att lämna.

SD:s kampanj hade inte heller fokus på att lämna EU men partiets utspel fick givetvis rubriker i den riktningen – rubriker som sedan kan vara svåra att skaka av sig.

Opinionsmässigt bottennapp

SD:s slutspurtsbesked om att vara öppen för dialog med Rysslandsvänliga partier var ett riktigt bottennapp om man är på väljarfiske i Sverige.

Sverige är EU:s Ukrainavänligaste land enligt Bryssels egna mätningar och att överhuvudtaget andas samtal med Moskvavänliga partier – i någon som helst fråga – är inget vinnarknep.

Lågt valdeltagande

Det som sannolikt sänkte SD ännu mer var det låga valdeltagandet och det var även en produkt av flera av redan nämnda orsaker.

Men även i ett läge där SD hade gjort en bra valrörelse skulle en allmän nedgång i valdeltagandet sannolikt slå hårdare mot SD än mot till exempel Centerpartiet vars väljare historiskt sett är måna om att rösta.

Många potentiella SD-väljare struntade troligen helt i att gå till valurnorna vilket är ett underbetyg till SD:s valkampanj.

Sitter vid makten

Turerna kring en viss TV-kanals dokumentär kopplat till partiet var bara en av flera faktorer och enligt min bedömning spelade annat in mer – men dokumentärens innehåll utgjorde förstås inte någon draghjälp.

Om partiet hade svarat "detta får vi titta närmare på och rätta till" så hade frågan fått betydligt mindre utrymme än vad som blev fallet.

EU-valet 2024 är första valet när SD inte längre är i opposition utan tvärtom sitter vid makten. 

Dessutom har migrationen till Sverige minskat kraftigt i relation till övriga Europa och det har lett till minskat fokus på SD:s paradfråga.

Foto: Ninni Andersson, Regeringskansliet, samt SD:s logotype.

Text: Marcus


JUST NU: Kremls besked till omvärlden – “Enda chansen att undvika katastrof”

2025 06 21

Rysslands toppskikt har ett tydligt meddelande till Ukraina och omvärlden.

Ryssland fortsätter sitt anfallskrig i Ukraina.

Rörelserna på frontlinjen är mycket begränsade och det är i nuläget mycket lite som pekar på att Ryssland eller Ukraina skulle göra några större framsteg inom en nära framtid.

Samtidigt dör soldater varje dag och missiler och drönare riktas mot ukrainska städer som Kyiv, Kharkiv och Odessa.

Nu kommer Kreml med ett besked till Ukraina och omvärlden – det finns bara ett sätt att “undvika katastrof”.

Kremls besked

Rysslands ständiga representant i FN, Vasily Nebenzya, säger att förhandlingar måste inledas omgående.

Endast en omedelbar start av konstruktiva förhandlingar med Ryssland kan rädda Ukraina från “total katastrof”, menar han.

– Det enda som kan rädda Ukraina från en total katastrof är att omedelbart inleda konstruktiva och realistiska förhandlingar, säger han enligt den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

– Vi föreslår att nästa runda hålls i Istanbul efter den 22 juni.

Tackar USA

Trump-administrationen har sedan valvinsten försökt få till stånd ett fredsavtal mellan länderna.

Vasily Nebenzya passar på att tacka den amerikanska sidan för vad han beskriver som “stöd för direkt dialog mellan Moskva och Kyiv”.

Läs mer: Trumps missnöje – “Får aldrig Nobelpriset”

“Är en nation”

Vladimir Putin har i dagarna hävdat att ryssar och ukrainare är en nation och att hela Ukraina i praktiken är ryskt, “som ett led i ansträngningarna att rättfärdiga sin fortsatta erövring av Ukraina”.

Det rapporterar tankesmedjan Institute for the Study of War.

Svarade på fråga

Putin svarade på en fråga efter sitt tal vid St Petersburg International Economic Forum den 20 juni om varför ryska styrkor rycker fram utanför de territorier i Ukraina som Ryssland olagligt har annekterat, och hävdade att han anser att det ryska och ukrainska folket är ”ett folk i verkligheten”.

– Putin har upprepade gånger visat att han inte betraktar Ukraina som en självständig stat med en egen historia, identitet och kultur som är skild från Ryssland, uppger ISW.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


JUST NU: Trumps missnöje – “Får aldrig Nobelpriset”

2025 06 21

Donald Trump är missnöjd.

USA har i dagarna tillsammans med Qatar förhandlat fram ett nytt avtal för att stoppa konflikten mellan Rwanda och Kongo-Kinshasa.

Genombrottet innebär i korthet ”tillbakadragande, avväpning och villkorad integration” av de väpnade grupper som strider i östra Kongo.

USA:s president Donald Trump tar till sociala medier för att uttrycka missnöje av att han inte tror att han kommer att få Nobels fredspris trots avtalet – och andra liknande avtal.

“En stor dag”

Trump skriver att han tillsammans med utrikesminister Marco Rubio arrangerat ett “underbart fördrag mellan Kongo och Rwanda i deras krig, som var känt för våldsam blodsutgjutelse och död”.

Han uppger att representanter från Rwanda och Kongo kommer att vara i Washington på måndag för att underteckna dokument.

– Detta är en stor dag för Afrika och, uppriktigt sagt, en stor dag för världen, skriver Trump på Truth Social.

“Får aldrig priset”

Trump fortsätter med att uttrycka ilska över att han tror att framstegen inte kommer att resultera i Nobels fredspris.

– Jag kommer inte att få Nobels fredspris för detta, jag kommer inte att få Nobels fredspris för att ha stoppat kriget mellan Indien och Pakistan, jag kommer inte att få Nobels fredspris för att ha stoppat kriget mellan Serbien och Kosovo.

“Oavsett vad jag gör”

Trump fortsätter.

– Nej, jag kommer inte att få Nobels fredspris oavsett vad jag gör, inklusive Ryssland/Ukraina och Israel/Iran, oavsett vad resultatet blir, men folket vet, och det är det enda som betyder något för mig!

Det har hänt

I ett uttalande sägs att avtalet mellan Kongo och Rwanda nåddes under tre dagar av ”konstruktiv dialog om politiska, säkerhetsmässiga och ekonomiska intressen” mellan tjänstemän från de båda länderna i Washington.

Det senaste utkastet till avtal bygger på ett tidigare avtal som undertecknats tidigare.

I slutet av april undertecknade Rwanda och DR Kongo ett avtal i Washington där de lovade att respektera varandras suveränitet och att inom några dagar lägga fram ett förslag till fredsavtal, uppger BBC.

Foto: The White House

Text: Redaktionen