ANALYS: Avgörande faktorn till att Sverige säger ja till Nato

2022 04 21

Sverige har nu i praktiken hamnat i ett läge avseende Nato där det sannolikt bara finns ett alternativ kvar att välja på – ja. Och dessutom snarast möjligt.

Orsaken till att Sverige – och då menar jag 6 av de 8 partierna, kanske ännu fler – enligt min analys nu sannolikt bedömer att Sverige inom kort bör gå med i Nato utgörs av två punkter.

Sviker inte en vän

✅ 1, Man sviker inte en vän. Särskilt inte den närmaste vännen. Särskilt inte när den närmaste vännen verkligen vädjar. Det handlar om Finland.

Och där är vi nu. Ryssland har gjort det sjukaste sjuka – gått till ett brutalt anfallskrig mot den fredliga grannen Ukraina.

Tortyren i Ukraina

Ett anfallskrig som karaktäriseras av urskillningslösa bombningar, massmord på allt från barn till arma pensionärer till följd av bomberna, folkmord på Ukrainas invånare, våldtäkter, avrättningar av cyklister, flanörer och annat vanligt folk i orter utanför Kyiv och svält av folk som tvingas äta hundar och katter för att överleva.

Och då har vi ännu inte gått in på tortyren som avslöjades i Bucha och kanske på fler orter.

Då som nu – diktatur

Självfallet skapar detta skräck och bestörtning världen över och särskilt i Europa. Och extra mycket i Finland.

Vårt kära grannland vet att skräcken för Ryssland är på riktigt.

Sovjet då – Ryssland nu. Diktatur då – diktatur nu. Året var 1939 och då – precis som nu – gick ryssen till brutalt anfall mot ett grannland efter att ha lurats om och om igen.

Lögner, ondskefulla krigsplaner och ond bråd död.

Moskvas agerande mot Finland är kusligt likt dagens agerande mot Ukraina.

När kriget var över hade närmare 25 000 finländare dödats av ryssarna. Precis som i Ukraina i dag var de ryska förlusterna mycket större.

Kraftig majoritet

◾Finland minns det här ganska väl.

◾Finland har dessutom en 130 mil lång gräns med Ryssland.

◾Finland har dessutom drabbats av en rad aggressiva hot från Ryssland den senaste tiden. Liksom Sverige.

Därför är det lätt att förstå att en kraftig majoritet av Finlands riksdagsledamöter och Finlands befolkning säger ja till Nato.

Natoö ger otrygghet

Men för Finland vore det förödande om landet blir en Natoö och dessutom den enda Natoön, det vill säga det enda Natolandet med gräns till Ryssland som inte har ett tydligt Natoterritorium som gräns i väster - utan istället ett land som inte är med i Nato – med andra ord Sverige.

Det skulle öka otryggheten markant.  

Det var alltså punkt 1.

Tyrannen i Moskva

Och punkt 2 är följande:

✅ 2, Rent spontant borde det vara helt otänkbart att Ryssland går till anfallskrig mot Finland. Detta är ju Europa år 2022 och det som borde vara världens tryggaste område – nämligen vårt Norden.

Sverige, Norge, Danmark, Island och Finland.

Men de ofattbara ryska grymheterna mot Ukraina borde ju också ha varit otänkbara. Ändå skedde de.

På grund av en diktator, envåldshärskare och tyrann. Putin.

En talande rubrik

Förra veckan var det en lång och talande rubrik i den största svenskspråkiga tidningen i Finland; Hufvudstadsbladet. Den löd ungefär så här:

”Fråga: Hur stor är risken att Ryssland anfaller Finland. – Svar: Underskatta aldrig en fiende”.

Finländarna vill minimera riskerna och det är enkelt att förstå eftersom ett worst-case-scenario är ofattbart grymt.

Närmaste vännen

Och så var det här med att Sverige hamnat i ett läge där min bedömning är att landet i praktiken inte kan säga nej.

När den närmaste vännen i världen, i alla fall när det gäller utrikes- och försvarspolitik, inkommer med den största vädjan sedan Finska Vinterkriget 1939, ja då kommer inte Sverige att säga nej.

Det är min bedömning.

Varma vänskapsband

Det gäller Socialdemokraterna såväl som Moderaterna.

Om Sanna Marin framför de ord som jag utgår ifrån att hon indikerat till Sveriges statsminister så är min bedömning till och med att till vilken partiledare som helst av våra 8 partiledare skulle säga ja.

Skillnaden mellan V och MP å ena sidan och M och KD å andra sidan, när det gäller Natofrågan, är trots allt sannolikt mindre, och väger lättare, än de varma vänskaps- och solidaritetsbanden mellan Sverige och Finland.

Sanna Marin vädjar

Men jag är inte säker på vad V och MP skulle säga utan det är bara en gissning.

Däremot är jag säker på KD, M, L, C och SD. Och jag skulle bli otroligt förvånad om Socialdemokraterna inte säger ja.

Magdalena Andersson (S) torde resonera som Ulf Kristersson (M) – Finlands sak är vår.

Skillnaden är att det sitter lååångt inne hos S. Men jag tror att Sanna Marin vädjar och då är saken säkerligen avgjord.

Man sviker inte en vän som verkligen vädjar.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen