AMAZONAS: De fyra försvunna barnen kan ha tagits till fånga

2023 06 03

Fyra försvunna barn är ännu inte funna efter en flygkrasch.

Efter att ett flygplan kraschat i Amazonas för ungefär en månad sedan har den colombianska insatsstyrkan letat efter fyra barn som är försvunna.

Befälhavaren för insatsstyrkan är övertygad om att barnen fortfarande är vid liv.

De tre vuxna som var ombord på planet har hittats döda, men än så länge har bara spår av barnen, såsom fotavtryck och en gymnastiksko hittats, uppger CNN.

Räddningsteamet är oroade över att barnen kan ha tagits till fånga av urfolk i djungeln.

Hundratals soldater

Hundratals soldater och scouter i området har genomfört en enorm insats för att försöka leta reda på barnen.

Det handlar om en 14-åring, en 9-åring, en 4-åring och det yngsta barnet som är elva månader.

Många flygolyckor har skett över Amazonas, Colombia har registrerat 641 olyckor sedan 1996 varav 56 skett där, trots att mindre än 2 procent av landets befolkning bor i regionen.

Säkerheten ifrågasätts

I debatten kring händelsen har säkerheten på flygplanet diskuterats, och många menar att säkerhetsstandarden är för låg.

Colombias luftfartsmyndighet har uttalat sig kring saken.

– Colombiansk lag fastställer inte någon maxålder för flygplan som används i landet så länge de uppfyller alla underhållsprotokoll.

–  Dessutom är denna typ av äldre flygplan ofta de mest benägna att fungera i den begränsade infrastrukturen på flygfälten i colombianska Amazonas. Institutionen är medveten om dessa situationer och främjar ett säkerhetsprogram för att minska riskerna med att flyga i äldre flygplan.

Viktigt fynd

Efter att små skoavtryck hittats har förhoppningarna ökat om att barnen fortfarande är vid liv, trots att det gått över en månad sedan olyckan.

Vädret och den täta vegetationen ställer dock till det i sökandet.

“Rör på sig”

Colombias president Gustavo Petro menar att förväntningarna är att de kommer hittas vid liv.

– Vi hittade element som är mycket komplexa att hitta i djungeln. Till exempel locket på en nappflaska. Om vi har hittat det, varför hittar vi inte resten? Eftersom barnen rör på sig, säger han.

Foto: C. Mirallegro

Text: Redaktionen