Starkt Almedalstal av Nooshi (V)

2021 07 05

Partiledare Nooshi Dadgostar (V) bjöd på ett mycket starkt och ideologiskt tal i sin Almedalspremiär.

Talet fokuserade på det svenska folkhemmet, den fantastiska svenska industrins framväxt och kampen mot vinstjakt i välfärden. Hon lyfte fram Per-Albin Hansson (S) och placerade Vänsterpartiet som Sveriges folkliga välfärdsparti som vill ha ett starkare Sverige. Ett parti som tagit Socialdemokraternas plats när S gått högerut, var Nooshis poäng.

Gällande regeringsfrågan gjorde hon klart att dörrmattans tid definitivt är förbi och att V aldrig kommer att lägga sig platt för andra igen. Hon lyckades på ett briljant sätt både lyfta fram sitt parti sakpolitik, markera i regeringsfrågan och få in en stor dos ideologi. Hon lyfte även fram den mördade polisen i Göteborg.

Talets 4 starkaste delar

Här är hennes starkaste delar från talet: 

✅ 1) Handlingskraft har ersatts av passivitet. Posering och snabba utspel har ersatt verklig förändring. Ingenting är på riktigt. Nu heter det yrkespolitiker, inte förtroendevald. En del är sina egna, inte väljarnas röst. Där bakom tystas svenska folket. Politiker är inte alltid längre ett språkrör för folkviljan. Människors uppfattningar har kommit alldeles för långt ifrån dom som är satta att företräda.

✅ 2) Tilltron till marknaden har blivit den nya religionen. Där vinstdrivande företag ska styra och ställa i välfärden. Istället för strävsamma jobbare och innovativa företag är det helt andra aktörer som gynnas. Pandoras ask har öppnats för rena skojare och kriminella nätverk att plocka ut dina och mina skattepengar från hemtjänsten och assistansen. Nu får aktieägarna bestämma hur mycket skola barnen ska få. Så slipper dom politiska företrädarna stå till svars för vårdköerna, skolans misslyckande och omsorgens brister.

✅ 3) Vänsterpartiet verkar ha gjort något som uppfattas som ovanligt i politiken, stått vid vårt ord. Att ett parti agerar utifrån det dom lovat folket chockade regeringen. Inga fler marknadsexperiment. Vi är olika, men vi är alla människor, och vi ska behandlas med respekt. För första gången på länge går vi nu i en annan riktning. Vi har visat att det är möjligt. Vi förhindrade ett systemskifte som skulle betyda högre hyror för Sveriges 3 miljoner hyresgäster. Vi har stoppat marknadshyrorna.

✅ 4) Väljarna ska inte sättas på avbytarbänken igen. De – ni - förtjänar mer än så. Mandaten vi fått i demokratiska val kan inte användas av socialdemokratin som röstboskap, som det passar dem. Så kan inte en demokrati fungera. Det är inte ett stabilt styre. Vi ska representera folket inte vår egen partiprestige Vill Socialdemokraterna fortsätta att vara stödparti till Annie Lööf är det deras val. Men Vänsterpartiet kommer inte vara en dörrmatta. Det har ni mitt ord på.

Se hela talet och Vänsterns TV-sändning här - Nooshis tal inleds vid tidskod 45,00 (när det är 1,18,00 kvar av sändningen):

Foto: Vänsterpartiet

[yop_poll id="316"]