Allvarligt problem med bank-ID, bankaffärer och Swish

2021 09 26

Bank-ID har drabbats av betydande störningar.

Omfattande störningar har drabbats bank-ID och användare uppger att det är ur funktion och att man får meddelandet "Error - Service unavailable" när man försöker använda sig av den viktiga funktionen.

Allvarligt

Enligt Aftonbladet ska problemet med bank-ID – som idag klassas som en av de mest centrala elektroniska funktionerna för svenska folket –  ha inletts omkring klockan 15.40. Detta gör att det är omöjligt för många att göra bankaffärer och att använda sig av Swish.

Utlovar stabilitet

Bank-ID:s hemsida uppger under rubriken "Säkert, snabbt och smidigt" att BankID står för en stabil och säker lösning som de allra flesta av dina kunder redan använder och litar på. I nuläget lever dock inte bolaget upp till sin devis.

Enligt Aftonbladet finns det i nuläget ingen information om vad som ligger bakom felet och när det kan vara åtgärdat.

Startades 2003

Bank-ID uppger att den första Bank-ID-legitimationen utfärdades redan 2003 då en kund i Skandiabanken laddade ner sitt Bank-ID och skrev under sin elektroniska adressändring. Redan det första året lockas 27 000 personer att skriva under sin deklaration med Bank-ID. Företaget utvecklades sedan hisnande fort och under 2015 bröts miljardvallen, då drygt en miljard transaktioner gjordes med Bank-ID.

8 miljoner användare

– De flesta internet- och mobilbanker, finansiella företag och betallösningar liksom statliga och kommunala e-tjänster är användare av Bank-ID och idag har vi 8 miljoner användare, uppger Bank-ID på sin webbsida.

[yop_poll id="669"]