Allvarliga uppgifter om svensk sperma

2023 02 09

Mängder av donerad sperma till svenska kliniker kan säljas vidare till andra europeiska länder.

Så är fallet hos Livio Fertilitetscentrum, men det skyltas inte öppet med att den möjligheten finns, avslöjar Dagens Nyheter.

Svenska donatorbarn uppges kunna få upp till femtio halvsyskon – men föräldrarna har ingen aning.

– Men va, det kan ju inte stämma. Jag blev jättechockad, berättar en blivande mamma som har bett om att vara anonym, för tidningen.

Skickas ut när maxgränsen är nådd i Sverige

Livio är det största fertilitetsföretaget i Sverige och gör många regionfinansierade IVF-behandlingar, det vill säga provrörsbefruktningar.

De har även en egen ägg- och spermiebank.

På spermiebankens svenska hemsida står det att en spermiedonator enbart får ge upphov till barn i högst sex familjer – enligt svensk lagstiftning.

Däremot kan donerade spermier till Livio i Sverige användas i andra europeiska länder – när maxgränsen är nådd på hemmaplan.

Bekräftas av vd:n

Uppgifterna, som inte uttryckligen framgår på hemsidan, bekräftas av spermiebankens vd Mona Bungum.

– Om donatorn har gett sitt samtycke och det finns spermier i restlager, så kan vi distribuera spermierna vidare när den inhemska kvoten är nådd, säger hon till DN.

"Kan bli en jättechock"

Tidningen har talat med flera så kallade “försökare”, det vill säga förhoppningsvis blivande mammor som genomgår behandling för att få barn.

En av dem kan inte tro sina öron när hon får höra om uppgifterna.

– Tänk om mitt framtida barn får höra “du kan ha halvsyskon i fem andra svenska familjer”, sedan visar det sig att det finns femtio halvsyskon i hela världen. Jag tänker att det kan bli en jättechock, säger den blivande förälder som DN talat med.

Krav på donatorer

Vem som helst kan inte donera spermier i Sverige.

Donationerna är förenade med särskilda krav och villkor.

För att få donera måste du först bli godkänd som donator. Du får berätta om ditt liv och om varför du vill bli donator. Du kan också få lämna ett foto på dig själv, framhålls i vårdguiden 1177.

Donatorn kan inte heller räkna med att få vara anonym livet ut.

– För att bli godkänd som donator måste du vara frisk och i en viss ålder. En donator är oftast anonym, men enligt lagen har barnet rätt att få veta sitt genetiska ursprung. Därför kan barnet söka upp dig när hen blir vuxen.

Sex kriterier

Akademiska sjukhuset i Uppsala listar sex kriterier på sin hemsida som måste uppfyllas för den som vill donera spermier.

- Vara frisk och inte ha någon känd ärftlig sjukdom

- Vara över 23 år och under 46 år

- Lämna ett normalt spermieprov

- Ha ett BMI (Body Mass Index) under 40

- Vara rökfri

- Tala svenska

Foto: D. Black

Text: Redaktionen


Ny legitimation ska införas i Sverige och hela EU

2024 06 12

En ny e-legitimation ska införas i Sverige och EU, vilket innebär att BankID får konkurrens.

Miljontals svenskar har idag bank-id från kommersiella aktörer i form av privata banker.

Men det finns också många som inte har något bank-id eller någon form av e-legitimation.

Detta skapar problem i vardagen och leder till ojämlikhet.

Därför införs nu en ny, statlig e-legitimation, rapporterar SR.

En miljon saknar e-legg

Bank-id har fått mycket kritik, bland annat för att många människor saknar möjlighet att skaffa eller använda det.

– Det finns idag ungefär en miljon människor i Sverige som inte kan få en e-legitimation, säger Lotta Hämäläinen, som är ansvarig på Digg – myndigheten för digital förvaltning, till radiokanalen.

Många äldre personer kan inte använda bank-id eftersom de har svårt att hantera en smartphone.

Detsamma kan gälla personer med funktionsnedsättningar.

Ett annat problem är att bankerna, som är privata aktörer, kan välja bort kunder. Detta kan bland annat drabba flyktingar som saknar svenskt personnummer.

Dessutom anses det leda till osäkerhet när privata aktörer i stort sett har monopol på en så viktig samhällsfunktion.

– Vi har en dominerande lösning som gör att går den ner så är risken att samhället stannar, säger Lotta Hämäläinen.

Fysiskt plastkort

Men nu kommer Sverige alltså att införa en statlig e-legitimation, vilket de flesta andra länder redan har.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, säger Lotta Hämäläinen till radiokanalen.

Digital plånbok inom EU

Samma år kommer även EU att införa en gemensam e-legitimation i form av den digitala plånboken EUDI Wallet.

– Nyckelfunktionerna inkluderar möjligheten att e-legitimera användare över landsgränserna, både i e-tjänster och vid fysisk närvaro, uppger myndigheten Digg på sin hemsida.

Med den digitala plånboken kommer man även kunna dela annan information om sig själv inom hela EU.

– Det man fyller den med kan vara allt från teaterbiljetter, körkort, utbildningsmeriter, recept på mediciner till arbetsintyg eller rättigheter att representera ett visst företag, skriver Digg.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen