Allvarliga uppgifter gällande Sverigebilden

2023 01 31

Sverige framställs som ett “legitimt mål” för terrorism.

Flera länder har riktat hårt kritik mot Sverige efter det att Rasmus Paludan tillåtits bränna koranen utanför Turkiets ambassad i Stockholm.

Bland annat har Saudiarabien, Jordanien och Kuwait fördömt händelsen, medan protester tagit plats i såväl Irak som Pakistan.

Nu kommer uppgifter om att partiledare under kvällens möte med statsministern kommer få information om att en omfattande desinformationskampanj riktats mot Sverige, uppger Expressen.

Viktigt möte

Närvarande vid kvällens väntas kommer statsminister Ulf Kristersson (M) och samtliga partiledare att vara.

Även Säpo, Myndigheten för Psykologiskt Försvar och UD väntas delta.

Sverige beskrivs som ett “legitimt mål” för terrorism och såväl hot som våldsbejakande budskap uppges vara mer omfattande än tidigare.

Riktar kritik

Socialdemokraternas Magdalena Andersson, som kommer delta på mötet, menar att hon är kritisk till Sverigedemokraternas agerande under den senaste tidens händelser.

– Jag är beredd att stötta regeringen på alla sätt som jag kan i den här situationen. Men tyvärr kan jag konstatera att Sverigedemokraterna, som också sitter i regeringens inre kabinett, agerar på precis motsatt sätt, säger Andersson enligt SVT.

“Inrikespolitiskt krig”

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var snabb med att svara på uttalandet.

– Jag befarar att Socialdemokraterna och Andersson kommer använda det här mötet i helt andra syften än som ett informationsmöte, och föra ett inrikespolitiskt krig. Gör de det, kommer vi få kriga tillbaka, säger Åkesson enligt Expressen.

Känsliga tider

Till följd av Rasmus Paludans koranbränning har Turkiet riktat stark kritik mot Sverige och president Recep Tayyip Erdogan menar att han inte vill se Sverige i Nato.

Turkiet har ännu inte accepterat Sveriges Natoansökan och menar att det fortfarande finns krav som måste uppfyllas.

Bland annat handlar kraven om att överlämna personer som landet anser vara terrorister.

Foto: M. Konig

Text: Redaktionen