Allvarlig infektion allt vanligare – viktig uppmaning från läkare

2024 09 16

Infektion orsakad av grupp A-streptokocker blir allt vanligare, och går läkare ut med en viktig uppmaning till folk som har symptom.

Antalet fall av sepsis har ökat kraftigt i Sverige på senare tid, rapporterar SR.

För att minska smittspridningen har det kommit nya riktlinjer om fler halsprov vid symptom på halsfluss.

Sepsis kan orsakas av grupp A-streptokocker.

– De är ganska aggressiva bakterier som då i värsta fall kan leda till en livshotande infektion som vi kallar sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare, till radiokanalen.

Uppmanas själva slå larm

Sepsis kallas ibland för blodförgiftning, men idag vet vi att sepsis orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion, vare sig bakterierna finns i blodet eller inte, enligt 1177.

Inom sjukvården har man blivit mer vaksam på misstänkta fall av sepsis.

Men patienter uppmanas också att själva slå larm om de har symptom och misstänker att de är drabbade, eftersom sepsis är svårt att identifiera tidigt.

– För det hjälper vårdpersonalen att tänka rätt, utesluta eller ”aha, det kanske är sepsis ändå”, för det är svårt, säger Adam Lindner till radiokanalen.

Hoppas på ökad medvetenhet

Han hoppas därför att folk själva ska bli mer medvetna om tecken på sepsis.

Det finns olika symptom som kan tyda på sepsis.

Det kan bland annat vara feber, skakfrossa, snabb andning och puls, svår smärta utan förklaring, förvirring eller diarré och kräkningar, enligt radiokanalen.

Man kan också ha svårt att andas, ha ont i mage, rygg, muskler eller leder, enligt 1177. Många, särskilt äldre, har också en tydlig muskelsvaghet och orkar inte stå eller gå.

Om man har haft fler än tre symptom ska man fundera på om det kan vara sepsis.

– Speciellt om man har haft tecken till en infektion i närtid, säger Adam Linder.

Ökat antal fall

Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet som dör av sepsis, eller får armar och ben amputerade, ökat.

– Vi vet att hos de som har de här svåra infektionerna så finns det ofta någon i omgivningen som kan ha en halsfluss av streptokocker, och vi vet också att ger man penicillin så minskar smittsamheten ordentligt, har statsepidemiolog Magnus Gisslén tidigare sagt till SR.

Foto: F. Köberl

Text: Redaktionen


JUST NU: Utpekad krigsförbrytare till Ungern

2025 04 02

Den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har utfärdat en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Premiärministern anklagas för brott mot mänskligheten och krigsbrott i Gazaremsan.

Arresteringsordern innebär att alla länder som skrivit under Romstadgan för Internationella brottsdomstolen är skyldiga att gripa Netanyahu om han sätter sin fot på deras territorium.

Trots det kommer den israeliska premiärministern tillåtas besöka ett land som undertecknat Romstadgan. I dag, onsdag, väntas Netanyahu landa i Ungern – ett av hundratals länder som är skyldigt att gripa honom.

Den ungerske premiärministern Viktor Orban kommer att ignorera arresteringsordern, rapporterar AP.

Orban, som är nära allierad med Netanyahu, riktar skarp kritik mot ICC och arresteringsordern mot Israels premiärminister. 

– De blandar sig i en pågående konflikt för politiska syften, säger han enligt nyhetsbyrån.

Kan lämna

Medlemmar av Ungerns regeringen har föreslagit att landet ska lämna den Internationella brottsmålsdomstolen.

Ett förslag som kan bli verklighet inom kort.

Ungern väntas meddela att man lämnar domstolen i samband med Netanyahus besök, erfar AP.

Svarar Ungern

ICC kritiserar Ungerns beslut.

– Det inte är upp till medlemmarna i ICC att ensidigt avgöra om domstolens rättsliga beslut är korrekta. Deltagande stater har en skyldighet att verkställa domstolens beslut, säger domstolens talesperson, Fadi El Abdallah, till AP.

– Alla tvister som rör ICC:s rättsliga beslut ska avgöras i domstolen, fastslår El Abdallah

Erika Guevara-Rosas, chef vid människorättsorganisationen Amnesty International, är också kritisk.

– Ungerns inbjudan visar förakt för internationell rätt. Det bekräftar att påstådda krigsförbrytare som är efterlysta av ICC är välkomna på gatorna i ett EU-land, säger hon.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


POLISEN JUBLAR: Nya regler för 21 myndigheter

2025 04 02

En ny lag har trätt i kraft i Sverige.

Från och med nu blir 21 myndigheter samt kommuner, regioner och skolor skyldiga att lämna uppgifter till polisen som kan behövas i brottsbekämpningen.

Polisen välkomnar beskedet.

Myndigheten hoppas att informationsdelningen kommer leda till att färre barn och unga dras in i kriminalitet.

Uppgifterna till polisen ska lämnas på begäran och eget initiativ. Enligt polisen kan det röra sig om information som bidrar till att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet. Det kan också handla om uppgifter som kan behövas för att utreda eller lagföra brott.

– Man bör tänka brett när det gäller uppgifter som man ska lämna på eget initiativ. Det kan till exempel handla om ett underligt beteende hos en person, eller att någon kanske hanterar pengar på ett sätt som sticker ut. Det kan vara så enkelt som en magkänsla av att någonting inte stämmer, att man konkretiserar den och lämnar uppgiften till exempelvis Polismyndigheten, säger Åsa Torlöf, verksamhetsutvecklare vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. 

– Det är inte en anmälan om brott utan mer att man delar med sig av en pusselbit som vi kan addera till annan information, tillägger Torlöf.

Informerat berörda myndigheter

Berörda myndigheter har informerats om hur de ska hantera den nya lagen.

Polisen har tagit fram speciellt anpassade vägledningar om hur den nya formen av uppgifter, som inte utgör en konkret brottsanmälan, kan lämnas till polisen.

Liknande vägledningar har också överlämnats till Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Skolverket.

Polisen betonar att dialog och samverkan mellan skola och polis är centralt för att uppnå lagens syfte.

– Vi hoppas på att få in värdefull information som kan hjälpa oss att i tidigt skede identifiera unga som kan vara på väg in i kriminalitet. Det är ett av våra viktigaste samhällsuppdrag att hjälpas åt med detta. Vi ser framför oss att många kommer uppfatta skyldigheten även som en möjlighet att lämna uppgifter till oss i polisen. Tidigare har förutsättningarna saknats men nu finns de på plats, säger Åsa Torlöf.

Fakta: Lagen om skyldighet att lämna uppgifter till brottsbekämpande myndigheter

- Myndigheterna som omfattas av uppgiftsskyldigheten i lag 2025:170 är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Fondtorgsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, länsstyrelserna, Migrationsverket, Naturvårdsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket, Statens skolinspektion, Tillväxtverket, Transportstyrelsen, Utbetalningsmyndigheten, och utlandsmyndigheterna.

- I den nya lagen räknas utöver Polismyndigheten även följande till de brottsbekämpande myndigheterna; Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Myndigheterna har samarbetat under förberedelsearbetet med den nya lagstiftningen.

Källa: Polisen

Foto: Polisen

Text: Redaktionen