Allvarlig infektion allt vanligare – viktig uppmaning från läkare
2024 09 16
Infektion orsakad av grupp A-streptokocker blir allt vanligare, och går läkare ut med en viktig uppmaning till folk som har symptom.
Antalet fall av sepsis har ökat kraftigt i Sverige på senare tid, rapporterar SR.
För att minska smittspridningen har det kommit nya riktlinjer om fler halsprov vid symptom på halsfluss.
Sepsis kan orsakas av grupp A-streptokocker.
– De är ganska aggressiva bakterier som då i värsta fall kan leda till en livshotande infektion som vi kallar sepsis, säger Adam Linder, infektionsläkare och sepsisforskare, till radiokanalen.
Uppmanas själva slå larm
Sepsis kallas ibland för blodförgiftning, men idag vet vi att sepsis orsakas av immunförsvarets reaktion på en infektion, vare sig bakterierna finns i blodet eller inte, enligt 1177.
Inom sjukvården har man blivit mer vaksam på misstänkta fall av sepsis.
Men patienter uppmanas också att själva slå larm om de har symptom och misstänker att de är drabbade, eftersom sepsis är svårt att identifiera tidigt.
– För det hjälper vårdpersonalen att tänka rätt, utesluta eller ”aha, det kanske är sepsis ändå”, för det är svårt, säger Adam Lindner till radiokanalen.
Hoppas på ökad medvetenhet
Han hoppas därför att folk själva ska bli mer medvetna om tecken på sepsis.
Det finns olika symptom som kan tyda på sepsis.
Det kan bland annat vara feber, skakfrossa, snabb andning och puls, svår smärta utan förklaring, förvirring eller diarré och kräkningar, enligt radiokanalen.
Man kan också ha svårt att andas, ha ont i mage, rygg, muskler eller leder, enligt 1177. Många, särskilt äldre, har också en tydlig muskelsvaghet och orkar inte stå eller gå.
Om man har haft fler än tre symptom ska man fundera på om det kan vara sepsis.
– Speciellt om man har haft tecken till en infektion i närtid, säger Adam Linder.
Ökat antal fall
Enligt Folkhälsomyndigheten har antalet som dör av sepsis, eller får armar och ben amputerade, ökat.
– Vi vet att hos de som har de här svåra infektionerna så finns det ofta någon i omgivningen som kan ha en halsfluss av streptokocker, och vi vet också att ger man penicillin så minskar smittsamheten ordentligt, har statsepidemiolog Magnus Gisslén tidigare sagt till SR.
Foto: F. Köberl
Text: Redaktionen