Allt fler svenskar väljer den nya metoden för att kunna sova på natten

2021 09 26

Sedan det receptfria sömnmedlet melatonin började säljas på apoteket i fjol har åtgången rusat och bara i augusti månad köpte svenska folket melantonin för hela 27 miljoner kronor.

Det rapporterar TT enligt SvD och mängden inrapporterade biverkningar är liten enligt Sömnforskaren tillika kliniska farmakologen Jan Hedner vid Sahlgrenska Akademin i Göteborg.

Ingen risk för beroende

– Det kan förekomma att patienter upplever trötthet eller dåsighet dagen efter, säger han enligt SvD.

Enligt 1177.se kan melatonin fungera om man har svårt att somna, vaknar ofta och har svårt att somna. Läkemedlet har enligt 1177 ingen risk för beroende men ska bara användas en kortare tid.

Så funkar det

Melatonin är ett hormon som utsöndras från tallkottkörteln under den bakre delen av hjärnan och utsöndringen av melatonin påverkas av ljuset så att halterna är högre på natten och lägre på dagen. Det har en stor betydelse för att reglera dygnsrytmen.

När man blir äldre

Enligt 1177 sjunker halten melatonin nattetid när man blir äldre och då kan det för en del personer fungera att använda läkemedel med melatonin för att kunna sova bättre.

Två varianter

Sömnforskare Jan Hedner förklarar för TT att det finns två typer av sömnstörningar där melatonin kan aktualiseras.

🔸 Insomni – När man har svårt att somna eller vaknar tidigt på morgonen. Cirka 30 % av svenska folket lider av insomni periodvis och upp till 10 % kroniskt

🔸 Dygnsfassyndrom - Kronisk inbyggd jetlag som gör att man har svårt men dygnsrytmen. Drabbar särskilt unga vuxna som sitter sent vid dataskärmen.

ANALYS

Vid sömnproblem bör man dock alltid börja med att gå igenom de vanligaste orsakerna som här listas av Capio:

▪Få mycket dagsljus på förmiddagen och dagen

▪Motionera dagtid

▪Motionera inte för sent på kvällen

▪Aktivera dig dagtid med lustfyllda saker

▪Var försiktig med att sova dagtid och gör det i så fall max 20 minuter

▪Undvik kaffe, te och cola

▪Lös bekymmer inför morgondagen

▪Undvik alkohol innan du ska sova

▪Undvik att röka och snusa

▪Undvik fet och mäktig mat för sent på kvällen

▪Slappna av innan du lägger dig

▪Stäng av mobilen

▪Ha sovrummet tyst, mörkt och svalt

▪Titta inte på klockan om du vaknar på natten

▪Undvik digitala skärmar

▪Gå upp i tid på morgonen

Foto: J. Street

[yop_poll id="668"]

Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen