Allt fler drabbas av bakterie – så undviker du den
2024 08 17
Många har under sommaren drabbats av en bakterie som går att undvika om man är försiktig.
Den senaste tiden har ovanligt många blivit sjuka på grund av campylobakter.
Bakterien orsakar bland annat magsjuka, rapporterar SR.
– Det är lite större ökning och hastigare ökning än vad det vanligtvis är, även om det brukar gå upp under sommaren, säger smittskyddsläkare Maria Ryberg Mo till radiokanalen.
Stor ökning av antal smittade
Folkhälsomyndigheten har bekräftat att antalet personer som har drabbats av bakterien ökade i juli.
I Halland har antalet drabbade rent av fördubblats den här sommaren jämfört med förra året, enligt radiokanalen. Men hela landet har drabbats hårdare än vanligt.
Vad ökningen beror på är oklart.
– Man följer och ser vad det är för mönster man ser i de här olika fallen, säger hon till radiokanalen.
Dåligt tillagad mat
Campylobakter är bakterier som bland annat kan orsaka magsjuka och diarré.
Ofta smittas man genom dåligt tillagad mat.
Campylobakter finns främst i kycklingkött, därför är det väldigt viktigt att vara noggrann med kökshygienen om man vill slippa drabbas.
– Kyckling ska vara genomstekt, det är väldigt viktigt. Och man ska inte blanda olika skärbrädor och knivar, säger Maria Ryberg Mo.
Så undviker du att smittas
För att undvika magsjuka bör man alltid tvätta händerna med tvål och vatten i samband med matlagning, enligt Livsmedelsverket.
Man bör också skilja rått kycklingkött från all annan mat som man hanterar.
Dessutom är det, som redan nämnts, viktigt att komma ihåg att kyckling alltid ska vara genomstekt.
Ger flera symptom
Campylobakter är en av de vanligaste orsakerna till magsjuka orsakad av mat, och på sommaren är det särskilt många som drabbas.
Campylobakterinfektion kännetecknas av kraftiga, och ibland blodiga diarréer, illamående, kräkningar, feber, huvudvärk och kraftiga magsmärtor, enligt Livsmedelsverket.
Symptomen kan komma två till fem dagar efter att man har fått i sig bakterierna. I de flesta fall blir man frisk efter två till tio dagar.
Foto: K Glenn
Text: Redaktionen