Allt fler äldre smittas nu av covid-19 i Sverige

2021 10 07

Allt fler äldre drabbas nu av covid-19 trots att de är dubbelvaccinerade.

Det visar rapporter från flera olika håll i Sverige.

Oroande trend i Skåne

Region Skåne är ett av de områden där man ser denna utveckling. Generellt sett har smittspridningen av coronaviruset fortsatt minskat i Skåne men en oroande trend är att antalet positiva fall ökar bland de allra äldsta uppger SVT.

Fler fall bland 80-plussarna

- Det är lite oroväckande att i åldern 80 år och äldre ser vi något fler fall. Det är ingen kontinuerlig trend i dagsläget, men det är en observation, säger smittskyddsläkaren Eva Melander vid Region Skåne.

Ovaccinerad personal inte bra

Hon förklarar att både äldre på särskilda boenden och äldre som bor i sina egna hem smittas.

- Vi är lite bekymrade över de äldre, som är de mest sköra. Där har vård- och omsorgspersonal ett stort ansvar för att vaccinera sig. Det är det bästa skyddet för sig själv och sin omgivning, säger Eva Melander till TT enligt SVT.

Fler äldre smittas i Dalarna

Också i Dalarna har man konstaterat att fler och fler äldre nu smittas och SVT fastslår att det handlar om att vaccinets effekt avtar.

- Vi kan fortsatt se att de personer som läggs in för akut covid är ovaccinerade, vilket följer utvecklingen i landet. Men vi ser också att fler äldre blir sjuka, därför kommer vi att vaccinera den gruppen inom hemtjänsten och äldreboenden, berättar smittskyddsläkare Anders Lindblom för SVT Dalarna.

Kommer igång med dos 3

Många regioner har nu kommit igång med att ge de äldsta en tredje dos.

Under tisdagen öppnades till exempel bokningssystemet för dos 3 i Region Kalmar. Ett krav för att få den tredje dosen är att det måste ha gått sex månader sedan dos 2.

Brev hem till de äldre

Regionen ska nu skicka brev hem till alla länsbor som är 80 år eller äldre, och som inte bor på särskilt boende för at informera om att man kan boka in sig för dos 3.

Enkelt att boka tid

För de på särskilt boende eller med hemsjukvård ordnas vaccin via kommunen och övriga kan boka via 1177. Det behövs ingen e-legitimation i Region Kalmar för att boka tid utan det kan göras med hjälp av familj eller vänner till personen som ska vaccineras. Man kan även ringa till Region Kalmar för att boka tid. Regionen vill att det ska vara så enkelt som möjligt för alla att boka sig vaccinering.

Foto: CDC