Alla plastflaskor kan byta utseende – så ska de se ut
2024 12 04
Från och med nästa år ska alla PET-flaskor bestå av minst 25 procent återvunnen plast.
Det har EU bestämt genom det så kallade engångsplastdirektivet.
Alla producenter nöjer sig dock inte med 25 procent.
Redan nu finns det flera på marknaden som tillverkar förpackningar som består av uppemot 100 procent återvunnen plast.
– Det är positivt att allt fler producenter inkluderar högre andelar återvunnet material i sina förpackningar. Vi följer noga hur materialkvaliteten i vårt flöde påverkas av att en större andel av plasten snurrar flera varv i systemet, säger Sara Bergendorff, chef för material- och produktkvalitet på Returpack, i ett uttalande.
Kommer byta färg
Återvinningsprocessen har dock några visuella “biverkningar”.
Varje gång plasten bearbetas förloras en del av materialegenskaperna, förklarar Sara Bergendorff.
Det leder till att färgen blir mörkare och får en gulare ton.
– Hur stor påverkan återvinningsprocessen får på materialet avgörs av flaskornas ursprungsmaterial, tillsatser och olika föroreningar som kan komma från insamlingen.
Alla flaskor kan bli mörkare
Att plasten återvinns i större utsträckning kan med andra ord leda till att mer eller mindre alla PET-flaskor i framtiden byter färg – till den gråare eller gulare tonen.
Returpack har själva funderat över hur de nya färgerna kommer att tas emot av konsumenterna, om de mörkare flaskorna kommer accepteras eller om intrycket blir negativt.
Bolaget är dock säkra på sin sak.
– Jag tror absolut att konsumenterna driver på mot högre innehåll av återvunnet material. Det blir allt svårare att försvara marknadsföringssyftet om det inte går hand i hand med konsumenternas krav på hållbarhet, säger Sara Bergendorff.
Finns en gräns
Om flaskan är mörk och grå ska det med andra ord tolkas som ett gott tecken, enligt Returpack, då den består av en högre andel återvunnet material.
Det är dessutom allt fler producenter som går i riktningen mot att vara hundraprocentiga i sin återvinning.
Men det finns ett stopp – det går inte att återvinna plast i all evighet.
En av anledningarna är att alla flaskor inte samlas in. En annan att det är oklart hur många gånger plast går att “loopa” innan kvaliteten går förlorad.
– All materialåtervinning bygger på att man blandar in en liten mängd nyråvara när man tillverkar en förpackning, både på grund av tillgång på material och för att bevara nödvändiga materialegenskaper och kvalitet, säger Sara Bergendorff.
Foto: Pantamera
Text: Redaktionen