Alla partiledare i Finlands regering är kvinnor

2021 05 09

Finland har bara drabbats av cirka 800 dödsoffer under pandemin och statsminister Sanna Marins (S) regering åtnjuter hög popularitet.

När Sanna Marin tog över som Finlands statsminister 2019 blev hon världens yngsta sittande regeringschef med sina blott 34 år och sedan dess har hon lyft Socialdemokraterna i mätningarna. I valet 2019 fick S 17,7% och idag ligger partiet på 21% .

En bidragande orsak är Sanna Marins hantering av pandemin och i en mätning av YLE i vintras ansåg hela 82% av väljarna att Regeringen Marin skött pandemin bra eller mycket bra.

Med sin ovanliga bakgrund för toppolitiker har hon även bidragit till en helt ny bild av Finland. Hon växte upp med sin mamma och mammans kvinnliga partner i en så kallad regnbågsfamilj utanför Tammerfors.

Även Sanna Marins övriga regering har fått stor uppmärksamhet för det faktum att den är nydanande. Alla fem partier i regeringen har kvinnliga partiledare – Sanna Marin, 35 år, Socialdemokraterna, Li Andersson, 33 år, Vänsterförbundet, Maria Ohisalo, 36 år, Miljöpartiet, Anna-Maja Henriksson, 57 år, Svenska Folkpartiet, Annika Saarikko, 37 år, Centern.

– Mitt parti sitter inte i regeringen. Men jag gläds över att ledarna för de fem partierna i regeringen är kvinnor. Det visar att Finland är ett modernt och progressivt land. En dag kommer könet inte att spela någon roll. Till dess – pionjärer, framhöll Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb, Moderaterna, när Sanna Marin tog över som statsminister.

[forminator_poll id="1318"]