“Alla måste ändra sitt beteende” – riskerar 20 procent högre kostnad

2024 01 08

Alla hushåll måste ändra sitt beteende när det gäller elförbrukningen.

Det menar en ny konsekvensanalys från Energimarknadsinspektionen.

Anledningen är att det är trångt i ledningarna när många förbrukar el samtidigt vilket tvingar elnätsbolagen att bygga ut elnäten – och det kommer att bidra till högre priser för kunderna.

Ändrar man inte sitt beteende kan man få så mycket som 20 procent högre kostnad enligt analysen, rapporterar Sveriges Radio.

– Det finns en risk att det blir dyrare om man inte ändrar sin förbrukning vid just det tillfället, säger Sandra Widén, analytiker på Energimarknadsinspektionen, till radion.

Alla gör om avgifterna

De närmaste åren kommer Sveriges alla 150 elnätsbolag att göra om sina avgifter. En stor del av avgiften kommer att baseras på vilken tidpunkt på dygnet som elen förbrukas – då nätet kan överansträngas och efterfrågan är hög.

– Om alla dessutom i ett område använder el precis samtidigt så innebär det att nätet måste byggas ut väldigt mycket. En jämnare förbrukning innebär att man kanske inte behöver bygga ut så mycket och hela kundnätet får lite lägre tariffer, säger Sandra Widén.

Flera har redan höjt

Senast 2026 ska alla elnätsbolag vara färdiga med sina nya avgifter.

En del bolag har redan höjt dem. Jättebolaget Vattenfall är ett av dem som meddelat sina kunder att elnätsavgiften för privat- och företagskunder blir dyrare från och med 1 januari 2024.

‒ Vi går in i en period med nya ekonomiska förutsättningar, där vi bland annat behöver anpassa oss till ett högre ränteläge. Vi ser också ett stort behov av satsningar i förstärkning och utbyggnad av elnätet för att möta den stora elektrifiering som just nu pågår, sade Cecilia Zetterström, kund- och marknadschef Vattenfall Eldistribution AB i ett pressmeddelande i slutet av förra året.

"Ökade investeringar"

Vattenfalls prishöjning motsvarar cirka 110 kronor per månad för en villakund och cirka 20 kronor för en lägenhetskund.

Även exempelvis Öresundskraft, Göteborg Energi och Kraftringen är bolag som meddelat att man höjer sina elnätsavgifter från och med årsskiftet.

– Det snabba svaret på varför elnätsavgiften höjs 2024 är höga räntor, kostnadsökningar till följd av inflation och ökade investeringar i elnätet, framhöll Göteborg Energi i ett pressutskick i december.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Populärt kaffemärke rasar i försäljning

2024 11 21

I april 2023 fick Ica nog.

Sveriges största livsmedelskedja valde att plocka bort flera av Gevalias produkter från sina hyllor.

Anledningen: Kaffejättens priser nådde Icas smärtgräns.

– I detta läge har Ica ett dubbelt samhällsansvar.

– Det innebär att vi ska säkerställa att svenska matproducenter får skäligt betalt, samtidigt som det är viktigt att värna om bästa möjliga pris till våra konsumenter, framhöll Rickard Gustafsson, chef för kolonial på Ica Sverige, i en kommentar till TV4 Nyheterna.

Rasar i försäljning

Nu syns konsekvenserna av Icas bojkott.

Gevalias försäljning backar kraftigt i Sverige, rapporterar Dagligvarunytt med hänvisning till bolagets årsredovisning för 2023.

Enligt rapporten omsatte Gevalias svenska verksamhet 1,2 miljarder kronor under fjolåret. Det är ett tapp på cirka 400 miljoner kronor jämfört med 2022, då bolaget omsatte 1,6 miljarder kronor i Sverige.

Gevalia nämner inte Icas bojkott i årsredovisningen.

– Det har inte förekommit några händelser som på ett väsentligt sätt påverkat bolagets verksamhet under räkenskapsåret, framhåller bolaget enligt Dagligvarunytt.

Fakta Gevalia

- 1914 registrerades namnet Gevalia, men det var först på 1920-talet som namnet verkligen etablerades: då fanns det tryckt på de röda, färdigpackade kaffepaketen man började sälja. 

- 1957 började Gevalia vacuumpacka kaffet, vilket innebar att man kunde transportera och lagra det färdiga kaffet utan att smaken och kvalitet påverkades. Gevalias popularitet växte och 1966 blev kaffet från Gävle det mest druckna i landet. 

- 2021 stod Gevalia för cirka 40 procent av den totala försäljningen av bryggkaffe i Sverige. Därefter kom Zoegas med en marknadsandel på 20 procent, följt av Löfbergs Lila med en marknadsandel på cirka 15 procent.

Källor Gevalia resp expertvalet.se  

Foto: A. Padurariu

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla pensionärer – från och med 2025

2024 11 21

Sveriges pensionärer kan se fram emot en ekonomisk ljusning.

Den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att vända 2025.

Det visar en färsk sammanställning från Länsförsäkringar.

Enligt uträkningen förväntas ett pensionärspar i genomsnitt få över 16 129 kronor när det allra nödvändigaste är betalt. Det är en ökning med 1 473 kronor per månad. 

En singelpensionär förväntas kunna spara 4 087 kronor, vilket är en ökning med 1 053 kronor per månad.

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, betyder siffrorna att den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att ha vänt.

– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021, säger hon och tillägger:

– Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar med 4 procent och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum.

En grupp särskilt utsatt

De senaste årens kostnadsökningar har slagit hårt mot många pensionärer.

Ensamstående kvinnor är särskilt utsatta. I genomsnitt har gruppen 70 procent av mäns pension, rapporterar Länsförsäkringar.

Under 2025 förväntas en kvinnlig pensionär i genomsnitt få över 1 103 kronor när det nödvändigaste är betalt. Siffran är en förbättring med 1 038 kronor jämfört med 2024, men betydligt lägre jämfört med motsvarande summa för manliga pensionärer.

En manlig pensionär beräknas i genomsnitt få över 7 269 kronor, vilket är en förbättring med 1 176 kronor.

– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, kommenterar Trifa Chireh.

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen