Alla fyra partiledare säger nej till SVT:s inbjudan

2022 11 08

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) – alla fyra partiledare som styr Sverige säger nu nej till SVT:s 30 minuter.

SVT:s politikprogram 30 minuter lockar många tittare som brukar följa när partiledare och ministrar ge svar på spännande och heta frågor om svensk politik.

Har unisont avböjt

Programmet med programledare och nyhetsankare Anders Holmberg i spetsen som hyllad utfrågare meddelar dock i dag att alla fyra styrande partiledarna i Sveriges nya regeringsunderlag ger samma besked.

Alla säger nej tack till medverkan i TV-succén och detta är något SVT inte varit med om tidigare när det gäller 30 minuter.

– Det är en ganska ovan situation för oss att den nya makten så unisont har avböjt, säger Anders Holmberg till DN.

Ovant för Holmberg

Han betonar att statsministern själv sagt nej rakt av ända sedan valsegern.

Och nu står det klart att ingen av partiledarna tänker medverka framöver.

– Jag är rätt ovan att det i den här omfattningen tackas nej, säger han till tidningen.

Anders Holmberg räknar för Journalisten och DN upp vilka orsaker som partiledarna och även flera andra ministrar inom nya regeringen uppger som skäl till att avstå medverkan.

- De är upptagna

- De har inte tid

- De återkommer när de har något att säga

- De har andra saker att prioritera

SVT:s programledare framhäver att poängen med 30 minuter till stor del är att intervjua just de som har makten i Sverige.

Nu kommer 30 minuter att istället få rikta in sig på andra gäster en tid.

ANALYS

Då M-KD-SD-L-regeringsunderlaget alldeles nyligen har tillträtt är det sannolikt att de har mycket att stå i på Regeringskansliet och Rosenbad.

Det kan bidra till att man prioriterar ned medial medverkan som inte bedöms vara akut – det finns väldigt mycket annat att stå i helt enkelt.

En annan orsak torde vara att medial medverkan som kan kräva extra mycket förberedelsetid blir särskilt nedprioriterat. Och just SVT-programmet 30 minuter brukar innehålla en hel del kluriga och bra frågor som politikerna sannolikt förbereder sig extra mycket inför.

Vem blir först ut

Samtidigt har man som minister och styrande partiledare ett förhöjt ansvar att besvara frågor om politiken. Ett annat sätt att göra det på är emellertid via sociala medier eller andra egna kanaler som exempelvis pressmeddelanden.

Det håller dock inte på långa vägar samma nivå som riktiga intervjuer och utfrågningar och partiledarna lär inte kunna undvika 30 minuter hur länge som helst.

Med denna bakgrund blir det extra intressant att se vilken av de fyra partiledarna som blir först ut att till slut säga ja till att medverka i 30 minuter.

En sak tycks i alla fall vara säker – den som vill delta lär få ett ja av SVT.

Så det är inte där skon klämmer.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Klassisk klädkedja i konkurs – efter 40 år i Sverige

2024 07 10

En av de mer etablerade klädkedjorna i Sverige tvingas kasta in handduken.

Pengarna är slut.

Efter att förra året ha slagit sig för bröstet kring en omstart i Skandinavien blir det istället platt fall för klädkedjan Esprit, som har butiker i stora köpcentrum som Emporia, Täby centrum och Väla.

Det svenska bolaget Esprit Sweden går nu i konkurs, rapporterar Market med hänvisning till Bolagsverket.

Beskedet bekräftades i dagarna.

Spiken i kistan

Konkursen är spiken i kistan för kedjan, som funnits i Sverige sedan 1980-talet.

Under våren stängde bolaget sina butiker i Nordstan och på Frölunda torg i Göteborg. Dessutom kursade ett av de två kvarvarande svenska franschisebolagen.

Den sista finns kvar i Linköping, där lagret sålts ut på rea.

– Det är ingen rörelse som kan fortsätta, sade konkursförvaltaren Kenneth Nilsson till Dagens Handel vid tillfället.

Stängd webbshop

Esprit har länge levt även på sin onlinebutik, men där möts nu svenska kunder av ett meddelande om att hemsidan är stängd.

– Vi kan för närvarande inte behandla nya beställningar och vår webbshop kommer att vara stängd tills vidare, framhåller Esprit och tillägger:

– Vi hoppas kunna vara tillgängliga för dig snart igen. Om du har några frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss. Om du vill granska statusen för din nuvarande beställning, tänk på att du fortfarande kan logga in på ditt konto.

Kris efter pandemin

Esprit, som drivs av ett tyskt bolag, hamnade i kris under pandemin.

Omsättningen rasade från 143 till 90 miljoner mellan 2021 och 2022, företaget gick med flera miljoner i förlust och var nära konkurs redan då.

– Pandemin resulterade i omfattande tillfälliga butiksstängningar i Europa och Asien, vilket bidrog till att ledningen vidtog åtgärder i form av ett skyddsförfarande då det tyska bolaget försattes i rekonstruktion, framhåller Esprit Sweden AB i årsredovisningen för 2022 enligt sajten Ehandel.

– För Esprit Sweden AB innebar detta att företaget var tvungen att frångå det internprissättningsavtal som satts upp för koncernen och att bolaget fick efterskänka sina fordringar hos det tyska koncernbolaget.

Totalt stänger nu fyra butiker i Täby, Nacka, Malmö och Helsingborg vilket påverkar ett 30-tal anställda.

Foto: Väla

Text: Redaktionen