Alla fyra partiledare säger nej till SVT:s inbjudan

2022 11 08

Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) – alla fyra partiledare som styr Sverige säger nu nej till SVT:s 30 minuter.

SVT:s politikprogram 30 minuter lockar många tittare som brukar följa när partiledare och ministrar ge svar på spännande och heta frågor om svensk politik.

Har unisont avböjt

Programmet med programledare och nyhetsankare Anders Holmberg i spetsen som hyllad utfrågare meddelar dock i dag att alla fyra styrande partiledarna i Sveriges nya regeringsunderlag ger samma besked.

Alla säger nej tack till medverkan i TV-succén och detta är något SVT inte varit med om tidigare när det gäller 30 minuter.

– Det är en ganska ovan situation för oss att den nya makten så unisont har avböjt, säger Anders Holmberg till DN.

Ovant för Holmberg

Han betonar att statsministern själv sagt nej rakt av ända sedan valsegern.

Och nu står det klart att ingen av partiledarna tänker medverka framöver.

– Jag är rätt ovan att det i den här omfattningen tackas nej, säger han till tidningen.

Anders Holmberg räknar för Journalisten och DN upp vilka orsaker som partiledarna och även flera andra ministrar inom nya regeringen uppger som skäl till att avstå medverkan.

- De är upptagna

- De har inte tid

- De återkommer när de har något att säga

- De har andra saker att prioritera

SVT:s programledare framhäver att poängen med 30 minuter till stor del är att intervjua just de som har makten i Sverige.

Nu kommer 30 minuter att istället få rikta in sig på andra gäster en tid.

ANALYS

Då M-KD-SD-L-regeringsunderlaget alldeles nyligen har tillträtt är det sannolikt att de har mycket att stå i på Regeringskansliet och Rosenbad.

Det kan bidra till att man prioriterar ned medial medverkan som inte bedöms vara akut – det finns väldigt mycket annat att stå i helt enkelt.

En annan orsak torde vara att medial medverkan som kan kräva extra mycket förberedelsetid blir särskilt nedprioriterat. Och just SVT-programmet 30 minuter brukar innehålla en hel del kluriga och bra frågor som politikerna sannolikt förbereder sig extra mycket inför.

Vem blir först ut

Samtidigt har man som minister och styrande partiledare ett förhöjt ansvar att besvara frågor om politiken. Ett annat sätt att göra det på är emellertid via sociala medier eller andra egna kanaler som exempelvis pressmeddelanden.

Det håller dock inte på långa vägar samma nivå som riktiga intervjuer och utfrågningar och partiledarna lär inte kunna undvika 30 minuter hur länge som helst.

Med denna bakgrund blir det extra intressant att se vilken av de fyra partiledarna som blir först ut att till slut säga ja till att medverka i 30 minuter.

En sak tycks i alla fall vara säker – den som vill delta lär få ett ja av SVT.

Så det är inte där skon klämmer.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen