Alla 65-plussare får dos 3 med start redan denna månad – I grannlandet

2021 10 05

Norge kommer med start redan denna månad att erbjuda alla över 65 år en tredje dos av vaccinet.

Det uppger Norges hälsominister Bent Høie. Och anledningen är att man vill skydda norrmännen nu när vaccinet börjar avta i effekt.

Ökar skyddet mot allvarlig sjukdom

– Syftet med påfyllnadsdosen är att öka skyddet mot allvarlig sjukdom. Dessutom hoppas vi att en tredje dos kommer att ge utökat och bättre skydd mot nya virusvarianter, säger hälsoministern.

Det har diskuterats i Norge om man skulle satsa på alla 85-plussare men norska regeringen har nu bestämt sig för att alla som är 65 eller äldre ska få dos 3 ganska omgående, uppger NRK.

Inleds redan denna månad

Beskedet från Norges regering idag är att man ska inleda vaccinationen av dos 3 redan nu i slutet av oktober. Det ska gå 6 månader efter dos 2 innan man kan få sin tredje dos understryker hälsoministern.

Norge har redan börjat ge dos 3 till de med nedsatt immunförsvar och när man nu ska ge alla 65-plussare dos 3 så börjar man naturligt nog med de som fick dos 2 först vilket är 85-plussarna samt de inom särskilt boende.

Inför eventuell våg i vinter

Norges smittskyddsdirektör Geir Bukholm förklarar varför man nu satsar på en tredje dos.

– Vi är säkra på att vi får en aktivering av immunfunktionen och vi får en kraftig stimulering av antikroppsnivån. Vi förväntar oss även en effekt på breddskyddet mot eventuella andra virusvarianter. Det vi är mer osäkra på är tajmingen – nu eller vänta. Samtidigt är det möjligt att pandemin blossar upp igen i vinter och det är viktigt att förbereda den äldre delen av befolkningen på det, säger han.

Foto: D. Schludi

[yop_poll id="725"]