ALKOHOLLARM: Oroväckande trend hos svenska folket

2023 12 01

Var fjärde svensk har känt sig mer stressad under hösten.

Fyra av tio har dessutom använt sig av alkohol för hantera sin stress.

Det visar en undersökning som Novus har genomfört på uppdrag av Systembolagets dotterbolag IQ.

Slår hål på ”seglivad myt”  

Mojtaba Ghodsi är vd på IQ.

Han anser att siffran är bekymmersam.

– Det finns en seglivad myt om att alkohol lugnar nerverna varför många ser alkohol som ett sätt att hantera stress. Alkohol ger avslappning för stunden men leder till en ökad spänning när alkoholen går ur kroppen. Det kan leda till onda cirklar där du behöver alkohol för att slappna av.

”Tydlig koppling”

Enligt Mojtaba Ghodsi finns det en ”tydlig koppling” mellan alkoholintag och psykisk ohälsa.

Att använda alkohol som stresshanterare förvärrar situationen.

Känslan av ångest och oro ökar efterhand.

– Trots att det kan ge en känsla av avkoppling och lugn på kort sikt, kan alkohol faktiskt öka känslan av ångest och oro på lång sikt, framhåller IQ i sin rapport.

Stressen ökar

IQ:s undersökning visar att var tredje person i åldersgruppen 18-34 år känner sig mer stressade under hösten.

I genomsnitt svarar en av fyra svenskar att stressen ökar under höstmånaderna.

Mojtaba Ghodsi uppmanar stressade personer att undvika alkohol.

Det finns andra sätt att dämpa stressen, betonar IQ:s vd.

– Det är viktigt med pauser från stressen. Återhämtning handlar om pauser men även om aktiviteter som ger energi. Gör saker som du mår bra av och som får dig att koppla av, utan alkohol.

Därför är alkohol dåligt vid stress.

- Alkohol kan öka känslan av ångest och oro på lång sikt. Alkohol förstärker de negativa känslor som stress kan orsaka och kan resultera i en ond cirkel där stressen kvarstår och förstärks snarare än att minskar.

-  Alkohol kan påverka sömnen. Många använder alkohol för att hjälpa dem att somna. Men alkohol kan faktiskt påverka sömnens kvalitet och resultera i dålig och oregelbunden sömn. Detta kan i sin tur öka känslan av trötthet och irritabilitet och göra det svårt att hantera stress på ett effektivt sätt.

- Alkohol kan också påverka våra beteenden och sociala relationer. Alkohol kan påverka vår förmåga att hantera stress på andra sätt och kan också påverka våra relationer och arbetsprestation. Att kontinuerligt använda alkohol som ett sätt att hantera stress kan skapa en ohälsosam relation till alkohol och ge upphov till flera negativa konsekvenser.

Källa: IQ

Foto: K. Knight

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Då blir det 60 dagars värmebölja i Sverige

2024 06 26

Stockholm är en av de städer med snabbast stigande temperaturer i hela Europa.

År 2018 var ett rekordår för huvudstaden – precis som på flera andra platser i Sverige.

I Stockholm uppmättes då 25 dagar med värmebölja, det vill säga en sammanhängande period då dygnets högsta temperatur är minst 25 grader minst fem dagar i sträck.

Men på grund av klimatförändringarna kan dessa dagar komma att öka rejält i framtiden.

– Problematiken med värmeböljor är ny för oss i Sverige och vi har inte anpassat våra städer och samhällen för dessa nya förhållanden. Vi är vana att bygga hus och organisera verksamheter som ska klara svår kyla, inte värme, säger Martina Söderström, divisionschef för Environment & Planning på konsultbolaget Sweco, i en kommentar.

Kan bli 60 dagar med värmebölja

Enligt en ny analys från Sweco, som granskat 24 europeiska städer, är det brådskande att upprätta skydd mot värmeböljor.

År 2100 beräknas Stockholms rekord från 2018 ha kunnat öka med 150 procent. Det innebär att huvudstaden riskerar över 60 dagar med värmebölja – 37 fler än 2018.

– Frågor relaterade till värme förbises ofta i strategier för klimatanpassning, eller är riktad endast till känsliga grupper. Vi behöver öka vår resiliens, ha ett bredare fokus på hela befolkningen och få in de här frågorna i planeringen av våra samhällen och städer, säger Martina Söderström.

Upprättar åtgärdsplan

En tredjedel av Sveriges kommuner har åtgärdsplaner för att motverka extrem värmeökning.

Stockholm är inte en av dem.

Men enligt Sweco har nu huvudstaden insett behovet av att planera för värmeböljor och “utvecklar metoder för att öka utsatta gruppers motståndskraft mot extrem värme, med bland annat analys och kartläggning av skolor, förskolor och äldreboendens sårbarhet”.

– Förutom alla risker som värmeböljor kan innebära för individen, får värmeböljor andra stora konsekvenser för hela samhället. Risken för bränder ökar, men vi ser också stor påverkan på jordbruk, djurhållning, bevattning och dricksvattenförsörjning och mycket mer. Det påverkar hela samhället, säger Martina Söderström.

Dödligheten ökat 30 procent

Sweco pekar på att temperaturen i Europa ökar snabbare än det globala snittet.

Dessutom har dödligheten till följd av värme ökat med drygt 30 procent under de senaste 20 åren.

– Vi vet att värmeböljor innebär ökad risk för grupper som äldre, yngre och gravida, men det finns också en socioekonomisk dimension i frågan, säger Martina Söderström.

–  Vi pratar nu om klimatjämlikhet, då vi ser att socioekonomiskt utsatta grupper riskerar att särskilt fara illa under värmeböljor. Därför blir det av oerhörd vikt att tidigt identifiera strategier och anpassa områden för att klara stigande temperaturer.

Foto: A. Maria

Text: Redaktionen


SMHI: Vädret vänder igen – då drar regn in över hela landet

2024 06 26

Ostadigare väder väntas efter att värmeböljan är över.

Många svenskar njuter just nu av det fina vädret.

På flera håll runt om i landet väntas det bli mycket varmt och soligt i dagarna.

Värmeböljan kommer dock inte att vara så länge som vissa hade hoppats på.

Det ger SMHI besked om på tisdagsmorgonen.

Först blir det varmt

Som bekant kommer veckan i stort bli en varm sådan.

– Det väntas mest soligt väder och 25 grader, som allra varmast i de östra landskapen med 25-30 grader, framhåller SMHI.

Sedan kommer regn

Mot slutet av veckan mer ostabilt väder och därefter är regnskurar att vänta över Sverige.

– På torsdag och fredag väntas i större delen av landet växlande molnighet, möjligen med någon lokal skur, meddelar SMHI.

– Under fredagen ser även ett mer sammanhängande regnområde ut att röra sig in över landets sydvästra delar och därefter dämpas värmen till helgen.

“Över hela landet”

SMHI medger att prognosen inte är helt säker, men att regn förmodligen kommer dra in över hela Sverige till helgen.

– Den nämnda fronten med regn ser ut passera över hela landet under fredags- och lördagsdygnen, för att sedan följas av något svalare väder.

Riktar meddelande

Det varma och fina vädret är inte över än på flera dagar dock, och SMHI har informerat om att det från och med tisdagen kan bli mellan 25 och 30 grader på sina håll.

– Från och med tisdag väntas den maximala dagstemperaturen nå mellan 25 och 30 grader. Gäller inre och östra Svealand, nordöstra Götaland samt Gävleborg och upp över södra Västernorrland.

– Kan innebära ökad påfrestning på kroppen vilket kan ge problem för framförallt riskgrupper.

I samband med det råder även ökad brandrisk och allmänheten uppmanas till större försiktighet gällande bland annat eldning.

– Risken för bränder i skog och mark är stor eller mycket stor. Skogsbrand kan lätt uppstå på grund av exempelvis eldning, gnistor från maskiner eller blixtnedslag, förklarar SMHI.

– Stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus, ofta gäller eldningsförbud.

Foto: A. Bingol

Text: Redaktionen