Alexander Skarsgårds oväntade uttalande om Ryssland

2022 04 14

Filmstjärnan Alexander Skarsgård kritiserar svenska mediers bevakning av kriget i Ukraina.

– Jag tycker att svenska medier varit lite av en besvikelse de senaste veckorna, säger han i en intervju i DI.

Göds ett rysshat

Alexander Skarsgård utvecklar sitt resonemang. Han framhäver att medierna i Sverige bör tona ner sin retorik.   

– Det piskas upp en ”gå ut i krig”-stämning och en rädsla bland oss svenskar som jag tycker är obehaglig. Så klart är jag emot Putin, det han gör i Ukraina är absolut vidrigt. Men just nu verkar det vara fritt fram att slå ned på allt ryskt, och bojkotta rysk kultur och ryssar i största allmänhet. Det göds ett rysshat. Jag tycker att medierna borde sansa sig lite, säger han till DI.

Högaktuell

I nuläget är Skarsgård högaktuell i den kritikerrosade filmen The Northman. Han spelar huvudrollen, en adrenalinlysten viking som dräper sina offer.

Men i verkliga livet är Skarsgård inte särskilt intresserad av krigsföring. Innan skådespelarkarriären tog fart gjorde han värnplikt under 18 månader som marinbasjägare. På frågan om han skulle kunna tänka sig att dö i strid för Sverige svarar han kort och koncist:

– Nej, verkligen inte.

Bakgrund sanktioner mot Ryssland

Väst har infört historiskt tuffa sanktioner mot Ryssland efter Vladimir Putins beslut att inleda ett omotiverat anfallskrig mot grannlandet Ukraina. 

1 892 civila har dödats och 2 558 har skadats i kriget, enligt de senaste uppgifterna från FN. Siffran befaras dock vara betydligt högre.

Fem sanktionspaket

EU har hittills infört fem sanktionspaket innehållandes både ekonomiska och individuella sanktioner.

De ekonomiska sanktionerna syftar till att drastiskt försämra Rysslands ekonomi och därmed påskynda ett avslut på det fruktansvärda kriget som skördat tusentals offer. Det har i sin tur bidragit till att levnadsstandarden i landet har sjunkit. En konsekvens av Putinregimens beslut att invadera ett oskyldigt demokratiskt land. 

– Aggressionen ska motverkas på ett effektivt sätt, skriver Europeiska rådet i ett uttalande.  

Individuella sanktioner

– De individuella sanktionerna riktar sig mot personer som stöder, finansierar eller genomför åtgärder som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende eller som drar nytta av dessa åtgärder, konstaterar rådet.

Sådana sanktioner kan innebära frysta bankkonton, frysta tillgångar och reseförbud.

– Detta säkerställer att deras pengar inte längre kan användas för att stödja den ryska regimen och att de inte heller kan hitta en fristad i EU, skriver Europeiska rådet.

Foto: A. Skarsgård IG resp Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen