Alexander Skarsgårds oväntade uttalande om Ryssland

2022 04 14

Filmstjärnan Alexander Skarsgård kritiserar svenska mediers bevakning av kriget i Ukraina.

– Jag tycker att svenska medier varit lite av en besvikelse de senaste veckorna, säger han i en intervju i DI.

Göds ett rysshat

Alexander Skarsgård utvecklar sitt resonemang. Han framhäver att medierna i Sverige bör tona ner sin retorik.   

– Det piskas upp en ”gå ut i krig”-stämning och en rädsla bland oss svenskar som jag tycker är obehaglig. Så klart är jag emot Putin, det han gör i Ukraina är absolut vidrigt. Men just nu verkar det vara fritt fram att slå ned på allt ryskt, och bojkotta rysk kultur och ryssar i största allmänhet. Det göds ett rysshat. Jag tycker att medierna borde sansa sig lite, säger han till DI.

Högaktuell

I nuläget är Skarsgård högaktuell i den kritikerrosade filmen The Northman. Han spelar huvudrollen, en adrenalinlysten viking som dräper sina offer.

Men i verkliga livet är Skarsgård inte särskilt intresserad av krigsföring. Innan skådespelarkarriären tog fart gjorde han värnplikt under 18 månader som marinbasjägare. På frågan om han skulle kunna tänka sig att dö i strid för Sverige svarar han kort och koncist:

– Nej, verkligen inte.

Bakgrund sanktioner mot Ryssland

Väst har infört historiskt tuffa sanktioner mot Ryssland efter Vladimir Putins beslut att inleda ett omotiverat anfallskrig mot grannlandet Ukraina. 

1 892 civila har dödats och 2 558 har skadats i kriget, enligt de senaste uppgifterna från FN. Siffran befaras dock vara betydligt högre.

Fem sanktionspaket

EU har hittills infört fem sanktionspaket innehållandes både ekonomiska och individuella sanktioner.

De ekonomiska sanktionerna syftar till att drastiskt försämra Rysslands ekonomi och därmed påskynda ett avslut på det fruktansvärda kriget som skördat tusentals offer. Det har i sin tur bidragit till att levnadsstandarden i landet har sjunkit. En konsekvens av Putinregimens beslut att invadera ett oskyldigt demokratiskt land. 

– Aggressionen ska motverkas på ett effektivt sätt, skriver Europeiska rådet i ett uttalande.  

Individuella sanktioner

– De individuella sanktionerna riktar sig mot personer som stöder, finansierar eller genomför åtgärder som undergräver Ukrainas territoriella integritet, suveränitet och oberoende eller som drar nytta av dessa åtgärder, konstaterar rådet.

Sådana sanktioner kan innebära frysta bankkonton, frysta tillgångar och reseförbud.

– Detta säkerställer att deras pengar inte längre kan användas för att stödja den ryska regimen och att de inte heller kan hitta en fristad i EU, skriver Europeiska rådet.

Foto: A. Skarsgård IG resp Дмитрий Хрусталев-Григорьев

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen