Aldrig SD – Aldrig någonsin

2021 05 21

– Aldrig någonsin kommer det vara aktuellt att sätta sig i en konstellation som är beroende av SD. Aldrig någonsin.

Det säger MP-ledaren Märta Stenevi till SvD i samband med att Miljöpartiet nu är det senaste partiet i raden att ge sin syn på den heta regeringsfrågan om vilka partier som vill samarbeta med vilka efter valet 2022.

Medan allt fler partier sagt ja till att samarbeta med Sverigedemokraterna så är Miljöpartiet väldigt tydliga med att det inte blir något med den varan för de Gröna. Märta (MP) ratar även Annie Lööfs linje om en bred mittenregering där både S och M ingår.
– Jag tror inte att det är en möjlig konstellation. Jag har också svårt att se att vare sig S eller M skulle vara så intresserade, säger MP-ledaren och betonar att det främst handlar om att hon har svårt att se att man skulle kunna enas med Moderaterna om sakpolitiken. Hon menar att det är jättesvårt att se hur man skulle komma överens med M och KD. Dessutom klargör hon att det finns ett parti som är fullkomligt uteslutet.

– Aldrig någonsin kommer det vara aktuellt att sätta sig i en konstellation som är beroende av SD. Aldrig någonsin.

Flera mätningar ger valsegern i nuläget till S, MP, C och V och det är något som jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi är positiv till.
– Att gå in en sådan förhandling ser jag positivt på. Vi har inte problem att förhandla med vare sig Centern eller Vänstern, säger Märta (MP) och nämner klimatet och jämlikheten som enande frågor.

ANALYS

Om S-MP-regeringen skulle kunna bredda sin nuvarande regering till att även inkludera Centern och Vänsterpartiet så har man uppnått något som liknar den norska modellen. För de som vill ha en mitten-vänster-regering är det en stor fördel jämfört med till exempel den tyska situationen där Socialdemokraterna i Tyskland inte kan dra jämnt med Vänsterpartiet som haft svårt att skaka av sig sitt DDR-förflutna. 

Ansvaret vilar till stor del på Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet  på så vis att det sakpolitiskt ofta krävs mest av de partier som befinner sig längst till vänster och till höger i en stor regeringskonstellation när det gäller att visa kompromissvilja. Det är enklare för ett parti som ligger i mitten av konstellationen och som därmed inte utgör ett rött skynke för den andra sidan av konstellationen. I detta fall innebär det med andra ord att även Centern har ett stort ansvar.

Men det hinner hända mycket innan valet 2022. Spänn fast säkerhetsbältet för den spännande resan har redan inletts.

[yop_poll id="80"]

Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen