Aldrig SD – Aldrig någonsin

2021 05 21

– Aldrig någonsin kommer det vara aktuellt att sätta sig i en konstellation som är beroende av SD. Aldrig någonsin.

Det säger MP-ledaren Märta Stenevi till SvD i samband med att Miljöpartiet nu är det senaste partiet i raden att ge sin syn på den heta regeringsfrågan om vilka partier som vill samarbeta med vilka efter valet 2022.

Medan allt fler partier sagt ja till att samarbeta med Sverigedemokraterna så är Miljöpartiet väldigt tydliga med att det inte blir något med den varan för de Gröna. Märta (MP) ratar även Annie Lööfs linje om en bred mittenregering där både S och M ingår.
– Jag tror inte att det är en möjlig konstellation. Jag har också svårt att se att vare sig S eller M skulle vara så intresserade, säger MP-ledaren och betonar att det främst handlar om att hon har svårt att se att man skulle kunna enas med Moderaterna om sakpolitiken. Hon menar att det är jättesvårt att se hur man skulle komma överens med M och KD. Dessutom klargör hon att det finns ett parti som är fullkomligt uteslutet.

– Aldrig någonsin kommer det vara aktuellt att sätta sig i en konstellation som är beroende av SD. Aldrig någonsin.

Flera mätningar ger valsegern i nuläget till S, MP, C och V och det är något som jämställdhets- och bostadsminister Märta Stenevi är positiv till.
– Att gå in en sådan förhandling ser jag positivt på. Vi har inte problem att förhandla med vare sig Centern eller Vänstern, säger Märta (MP) och nämner klimatet och jämlikheten som enande frågor.

ANALYS

Om S-MP-regeringen skulle kunna bredda sin nuvarande regering till att även inkludera Centern och Vänsterpartiet så har man uppnått något som liknar den norska modellen. För de som vill ha en mitten-vänster-regering är det en stor fördel jämfört med till exempel den tyska situationen där Socialdemokraterna i Tyskland inte kan dra jämnt med Vänsterpartiet som haft svårt att skaka av sig sitt DDR-förflutna. 

Ansvaret vilar till stor del på Nooshi Dadgostar och Vänsterpartiet  på så vis att det sakpolitiskt ofta krävs mest av de partier som befinner sig längst till vänster och till höger i en stor regeringskonstellation när det gäller att visa kompromissvilja. Det är enklare för ett parti som ligger i mitten av konstellationen och som därmed inte utgör ett rött skynke för den andra sidan av konstellationen. I detta fall innebär det med andra ord att även Centern har ett stort ansvar.

Men det hinner hända mycket innan valet 2022. Spänn fast säkerhetsbältet för den spännande resan har redan inletts.

[yop_poll id="80"]