Åldersgräns kan införas på populärt livsmedel
2025 04 03
Livsmedelsverket utreder för närvarande möjligheten att införa åldersgräns på en allt mer populär dryck.
Sedan vintern pågår utredningen för fullt.
Och den är mer aktuell än någonsin.
I framtiden kan en fast åldersgräns sättas på energidryck – vars konsumtion har ökat i raketfart bland unga de senaste åren.
Nu reagerar unga på beskedet. Flera av dem är positiva.
– Typ alla dricker det, säger exempelvis två tonåringar i norra Sveriges som SR talat med.
De flaggar dock för att en åldersgräns kan bli problematiskt.
– Om man redan har börjat dricka och måste sluta.
Finns ingen fast gräns
Många tror att det idag redan finns en 15-årsgräns på energidryck, men det är branschen själv som kommit överens om det. Någon generell åldersgräns finns inte.
Det Livsmedelsverket nu utreder är om man ska behöva ha fyllt 18 år för att få handla produkterna.
– Vi håller på att ta fram råd där vi tittar på en rekommenderad åldersgräns för energidryck, bekräftar Sabina Litens Karlsson, som är toxikolog och nutritionist på myndigheten, för Råd & Rön.
Enorm ökning
Försäljningsökningen av energidryck går inte att ta miste på.
I höstas konstaterades en dubblering av försäljningen i dagligvaruhandeln, enligt siffror från Consumer Panel Services GFK.
– För både handlare och tillverkare är det här en perfekt produkt. Stark tillväxt i alla åldrar och lite kannibalisering mellan åldersgrupperna samtidigt som kunderna visar en stark lojalitet med drycker som man gillar, säger Charlotte Alring, affärsansvarig i Sverige för Consumer Panel Services GfK, i en kommentar till undersökningen.
Uppmaningen: max en i veckan
Men experter har slagit larm om utvecklingen. Tandläkare vittnar om en dramatisk ökning av antalet frätskador på tänder.
– Jag skulle säga att man inte ska dricka energidryck oftare än en gång i veckan. Det är min rekommendation som tandläkare, säger övertandläkare Maria Erkapers enligt SVT.
Livsmedelsverket och Folkhälsomyndigheten föreslog i februari att utreda reglering av reklam för ohälsosamma livsmedel som riktas till barn och unga.
– Hälsoproblem i barndomen kan kvarstå i vuxen ålder. Det är viktigt att främja goda matvanor för barn, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell.
Foto: Ica-gruppen
Text: Redaktionen