Alarmerande uppgifter om Sveriges Lärare
2024 01 31
Ett svenskt fackförbund har hamnat i blåsväder.
Det gäller det populära fackförbundet Sveriges Lärare
– Det låter inte alls bra, säger Jonas Larsson, ekonomichef på Sveriges Lärare.
Sveriges Lärare
Sveriges Lärare är det största akademikerförbundet i Sverige med 300 000 medlemmar från förskola och grundskola till gymnasium och högskola, uppger fackförbundet
Sveriges Lärare är aktivt i varje kommun.
– Vi har också en nationell organisation för att till exempel sköta centrala förhandlingar, påverka politiker på riksplanet och samordna förbundets verksamhet, uppger fackförbundet via sin hemsida.
Legitimerade lärare eller studie- och yrkesvägledare samt personer som studerar till något av de yrken fackförbundet organiserar kan vara medlemmar.
Granskning
Nu har fackförbundet hamnat i blåsväder.
Det efter att Aftonbladet har genomfört en granskning.
– I årsredovisningarna från gruvbolaget Arc Minerals 2020 nämns fackförbundet Lärarnas Riksförbund som en av storägarna, uppger Aftonbladet.
I årsredovisningen framgår även att riksförbundet fram till mars 2020 varit ägare av gruvbolaget Casa Mining. Genom Casa Mining har man också varit majoritetsägare av Leda Mining.
Det senare är ett företag med säte i Kongo.
Blåsväder
Det är kopplingarna till företaget i Kongo som gjort att organisationen nu hamnat i blåsväder.
I Kongo är nämligen människorättsbrott och barnarbete vanligt, vilket därmed kan ha berört företaget.
Amnesty international, en internationell människorättsorganisation som verkar för mänskliga rättigheter, pekar ut Kongo som ett problemland av dessa anledningar.
Svarar på kritiken
Sveriges Lärare menar att de inte kände till att Arc Minerals nyligen varit ägare i företag som bedrivit gruvverksamhet i Kongo.
På frågan om fackförbundet kan garantera att barnarbete inte är en del av Arc Minerals verksamhet i Zambia i dag svarar Jonas Larsson, ekonomichef på fackförbundet, att han inte kan ge några garantier.
Larsson meddelar att fackförbundet kommer att utvärdera den här undersökningen och att man tar den på allvar.
Foto: T. Flowe
Text: Redaktionen