Image

Alarmerande mätning om sommar-OS

2021 05 18

Hela 83% av japanerna vill skjuta upp eller helt stryka sommar-OS som hålls i Tokyo med start 23 juli.

OS-maskoten Miraitowa skiner i kapp med solen vid en OS-sevärdhet i Tokyo men en ny mätning visar att såväl de japanska arrangörerna som Internationella Olympiska Kommittén arbetar i medial och opinionsmässig motvind.

I takt med den ökade smittspridningen i Japan som lett till att delar av landet satts under nedstängning har missnöjet med OS-planerna skjutit i höjden. Den japanska jättetidningen The Asahi Shimbuns nya mätning som genomfördes 15-16 maj visar att 43% av japanerna vill ställa in OS medan 40% vill skjuta upp. Totalt sett säger alltså 83% nej till att hålla OS i landets huvudstad i sommar vilket är en ökning med 14 procentenheter sedan förra mätningen i april.

Samtidigt har gruppen Tokyo Medical Practitioners Association bestående av 6 000 läkare sänt ett brev till premiärminister Yoshihide Suga med en rekommendation om att ställa in OS som redan har skjutits upp ett år då det skull ha hållits förra sommaren.

Foto: IOK

ANALYS

Det vore tragiskt om OS återigen blev uppskjutet men samtidigt måste givetvis hälsa och liv gå före och det är lätt att förstå att japanerna känner oro inför den aktivitet som ett OS innebär.

Att endast 4% av Japans invånare erhållit en vaccindos så här långt är en orsak till det missnöje som råder mot regeringen uppger New York Times och det bidrar även till motståndet mot OS då allmänheten helt enkelt inte anser att Japans regering klarar av att hejda pandemin.

Det som skulle kunna vända opinionen är möjligen en kraftig global minskning av smittspridningen samt en minskning av smittan även i Japan. Och då inte främst för OS skull – utan för Japans befoknings och hela världens skull.