Akutsjukhus slår larm: ”Hotat att skjuta ihjäl en”

2023 09 22

Våldsvågen i Stockholm och Uppsala väcker stor oro hos personalen på Akademiska sjukhusets akutmottagningar.

Efter den senaste tidens dödskjutningar har flera personer som kopplas till den kriminella miljön vårdats på sjukhuset.

Det har lett till en hotfull situation.

”Hotat att skjuta ihjäl en”

Sjukhuspersonalen på Akademiska vittnar om de blivit hotade av anhöriga till de skottskadade.

Det rapporterar P4 Uppland.

– Man känner sig inte trygg när man går av eller kommer till jobbet. Vi är ju offentliga personer, säger undersköterskan Josefin Karunen till radiokanalen.

Hon berättar att hon fruktar att bli skadad på grund av sitt jobb.

– I samband med skjutningarna har man blivit hotad av anhöriga. De har hotat med att skjuta ihjäl en när man går från jobbet för att de inte får träffa sina anhöriga.

Allsvensk fotbollsklubb slår larm

Det är inte bara på sjukhuset i Uppsala som det råder stor oro. 

I Solna larmar allsvenska fotbollsklubben AIK om att gängkriminella synts till vid klubbens träningsplaner på Skytteholms IP. 

Nu har fotbollsklubben gått ut med en varning till alla vårdnadshavare, rapporterar TV4 Nyheterna.

I ett mejl uppmanas föräldrar att prata med sina barn om situationen och hur man bör agera om en gängkriminell närmar sig.  

– Vi har fått information om att det rör sig kriminella och kriminella gäng på Skytteholms IP och man har även sett personer med skottsäker väst som har klivit omkring inne på området.

– Då kände vi att vårt ansvar som fotbollsklubb åtminstone är att informera föräldrar och ledare om vad vi fått till oss och delvis har upptäckts i området där vi verkar, säger Max Bergander, ansvarig för hållbarhet och värdegrund i AIK, till tv-kanalen.

Rikspolischefen: ”Hänsynslöst dåd”

På torsdagskvällen inträffade den senaste dödskjutningen i Sverige.

Två män, i 20- respektive 70-årsåldern, sköts ihjäl på en restaurang.

20-åringen tros ha varit måltavlan. Mannen i 70-årsåldern uppges ha varit en stamgäst på krogen som sköts ihjäl av misstag, erfar Expressen. 

Ytterligare två män är skadade efter skjutningen. 

Rikspolischef Anders Thornberg har kommenterat händelsen.

– Våra tankar går i första hand till de oskyldigt drabbade och till de anhöriga. Det är ett hänsynslöst dåd som har inträffat och vi kommer göra allt för att gripa de skyldiga. Jag har varit i kontakt med regionpolischefen i region Mitt, säger han i ett uttalande.

Arkivfoto: Region Uppsala

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen