Jättebesked för Tele2 – enorm affär

2024 02 26

Tele2 säljs till utlandet för hisnande 13 miljarder kronor.

Det är ägaren Kinnevik AB som idag meddelar att man säljer hela sitt innehav i telekomjätten Tele2.

Till följd av transaktionen kommer Kinneviks nettokassa att stärkas väsentligt, framhåller bolaget i ett pressmeddelande.

Fransk telekomjätte

Köparen är Freya Investissement, som kontrolleras gemensamt av Xavier Niels NJJ Holding samt franska telekomföretaget Iliad.

– Innehavet i Tele2 kommer att komplettera iliad/NJJ:s befintliga europeiska telekomverksamhet i Frankrike, Italien, Polen, Schweiz, Monaco och på Irland, Cypern och Malta, bekräftar Kinnevik.

"Stolta och tacksamma"

George Ganev, vd, på Kinnevik, har kommenterat jätteaffären.

– Genom transaktionen får Tele2 en ny ledande aktieägare i kombinationen av iliad och NJJ med en lång meritlista inom den europeiska telekomsektorn som tidig pionjär i Frankrike och som storskalig företagsbyggare i flera europeiska marknader. 

– Tele2 grundades av Jan Stenbeck i början av 1980-talet och dess starka värdeskapande har varit fundamentalt för skapandet av dagens Kinnevik, och har drivit såväl Kinneviks historiska utdelningsflöde till aktieägarna som den strategiska transformationen till en ledande europeisk tillväxtinvesterare, vilket vi är stolta och tacksamma för.

Klirr i kassan

Kinnevik understryker att försäljningen på 13 miljarder kronor innebär ett kraftigt klirr i kassan.

– Vi kommer förvalta detta kapital med tålamod och fokus för att ytterligare tydliggöra vår equity story och skapa värde för våra aktieägare. Vi kommer fortsätta jobba på vår prioritering att koncentrera vår portfölj mot dess mest lovande och motståndskraftiga innehav, och samtidigt se över vår kapitalstruktur i samråd med större aktieägare, säger Geoerge Ganev.

"Stor respekt"

Även Freya Investissement har kommenterat affären.

– Iliad-koncernen och Tele2-koncernen har mycket gemensamt. Vi tror båda på innovationskraft och vikten av en entreprenörsanda. Vår affärssektor i Europa är mycket krävande, säger Thomas Reynaud, koncernchef på Iliad och styrelseledamot i Freya Investissement.

– Vi har därför stor respekt för det som Tele2:s aktieägare, ledning och team har åstadkommit, och vi är mycket glada över att Kinnevik har valt Freya som Tele2:s nya storägare. Vi ser fram emot att bidra till nästa kapitel i Tele2:s tillväxtresa.

Text: Redaktionen


JUST NU: Sverige slår rekord – bidrar med 8,2 miljarder kronor

2025 07 02

Sverige kommer att bidra med 8,2 miljarder kronor till Internationella utvecklingsfonden (IDA) – Världsbankens fond för de fattigaste länderna.

Det har regeringen beslutat.

Ett historiskt besked. Summan är Sveriges hittills största bidrag till IDA.

–  Vi lever just nu i en tid som präglas av ökad ekonomisk och geopolitisk osäkerhet vilket drabbar inte minst världens låginkomstländer. Sverige bidrar därför till en rekordstor påfyllnad av fonden med totalt 8,2 miljarder kronor, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M).

– Det är en viktig investering i framtiden, för världens låginkomstländer, och för Sverige. Varje svensk biståndskrona till IDA ger tre till fyra kronor i Världsbankens utlåning för att stödja goda ekonomiska reformer och bättre förutsättningar för företag att investera, handla, växa och anställa i världens fattigaste länder.

Näst största givaren

Genom det nya bidraget fortsätter Sverige att vara en av de mest generösa givarna till IDA.

I dag är Sverige den näst största bidragsgivaren i förhållande till ekonomins storlek. 

LÄS MER: Sverige stoppar bistånd till diktatur

FAKTA: Sverige och IDA

- IDA är Världsbankens fond som ger bidrag och förmånliga lån till världens 78 fattigaste länder.

- Lånen och bidragen investeras av Världsbanken i länderna, bland annat baserat på ländernas vilja att vidta ekonomiska reformer inom bland annat förvaltning, beskattning, jämställdhet, makrofinansiell styrning, handelspolitik och privatsektorsutveckling, som krävs för att minska fattigdom.

- Sverige bidrag på 8,2 miljarder kronor ska erläggas i form av skuldbevis som deponeras i Riksbanken och utbetalas stegvis till IDA under åren 2026–2034. Utgifterna för stödet finansieras inom ramen för biståndsbudgeten.

Källa: Regeringskansliet

LÄS MER: Bill Gates går ut med skarp uppmaning till Sverige

Foto: Niklas Forsström Regeringskansliet

Text: Redaktionen


JUST NU: Tyskland överväger rysk mardröm – kommer få Kreml att koka

2025 07 02

Tyskland kan vara på väg att närma sig beslutet som ligger högst upp på Ukrainas önskelista.

I våras öppnade Tysklands nya förbundskansler Friedrich Merz för att leverera den beryktade långdistansmissilen Tauris till Ukraina.

Nu kan ett besked ha kommit närmare i frågan.

Tyskland överväger för närvarande sitt beslut, rapporterar Kyiv Independent.

Ryssland lär bli vansinniga

Natomedlemmen sade länge nej till att skicka Taurus till Ukraina. Den förre förbundskanslern menade att det skulle riskera att “dra in Tyskland i kriget”.

Kreml har även varnat tyskarna för att förse Ukraina med den omtalade roboten.

Rysslands tidigare president Dmitrij Medvedev har flaggat för att Moskva kan svara militärt på sådana leveranser. Enligt Medvedev kan Ryssland attackera mål på tyskt territorium.

– De säger att detta är i enlighet med internationell rätt. Tja, i så fall skulle attacker mot tyska fabriker där dessa robotar tillverkas också vara i full överensstämmelse med internationell lag, har Medvedev skrivit på sina sociala medier.  

Sker på ett villkor

Nu uttalar sig Merz på nytt om saken.

Om Tyskland skickar Taurus kommer en sak inte att vara förhandlingsbar.

– Det har alltid varit tydligt att om vi levererar Taurus så kommer detta vapen inte att användas av tyska soldater, utan av ukrainare, säger Merz till Tagesschau enligt den ukrainska tidningen.

Han understryker att det kräver omfattande träning innan ukrainska styrkor kan börja använda vapnet. Tidigare har Scholtz uttryckt att det krävs assistans från tyska soldater för att Ukrainas militär ska kunna avfyra roboten.

Kan slå ut Krymbron

Taurus skulle kunna ha kapacitet att slå ut Krymbron som byggdes till det ryska fastlandet efter Rysslands illegala ockupation av Krym 2014.

Den är närmast avgörande för den ryska infrastrukturen.

Bron har flera gånger attackerats av ukrainska militären och lidit betydande skador, men aldrig på den nivån att den tagits ur drift.

– Taurus skulle potentiellt kunna ändra på det, framhåller Kyiv Independent.

LÄS MER: Statlig rysk bank slår larm – nytt problem i ekonomin

Fakta Taurus

- Taurus är en luftburen kryssningsrobot med en räckvidd på över 500 kilometer som används för att slå ut statiska mål på marken. 

- Roboten kan användas vid precisionsangrepp mot stationära och halvstationära mål, inklusive bunkrar och andra djupt begravda fästningar.

- Taurus avfyras från stridsflygplan och har egna navi­geringssystem och sensorer. Roboten har kapacitet att undvika fientliga radarsystem.

Källa: Saab

Foto: President of Ukraine Office resp President of Russia Office

Text: Redaktionen