TRUMP: – Anklagelserna har ökat stödet för mig

2024 02 27

Den tidigare amerikanska presidenten Donald Trump hävdar att brottsanklagelserna mot honom har ökat hans stöd bland vissa amerikaner.

Detta eftersom de, enligt Trump, ser honom som ett offer för diskriminering.

Politisk förföljelse

Trump hävdar att han är offer för politisk förföljelse.

Han jämför sina tidigare rättsliga erfarenheter med det historiska arvet av fördomar mot färgade i USA:s rättssystem, enligt AP.

Något som kan locka afroamerikaner att rösta på honom.

Jämför sig med Navalnyj

Även om det inte finns några bevis för att den sittande presidenten Joe Biden eller Vita husets politiker påverkat inlämnandet av 91 anklagelser mot honom, anser Trump att så är fallet.

Trump jämför nu sig själv med Aleksej Navalnyj, som dog i ett arktiskt fängelse efter att ha fängslats av Rysslands diktator Vladimir Putin.

– Jag blev åtalad för ingenting, för något som inte är någonting, säger Trump vid ett evenemang för afroamerikanska konservativa i South Carolina inför lördagens republikanska primärval, uppger AP.

Trump fortsätter.

– Och många sa att det är därför de svarta gillar mig, eftersom de har blivit så illa sårade och diskriminerade, och de såg mig faktiskt som att jag diskriminerades.

Vacklande opinionssiffror

Under fredagen höll Donald Trump ett anförande vid Black Conservative Federations gala i South Carolina, USA.

Trump sa bland annat att han känner många färgade eftersom hans fastigheter byggdes av mörka byggnadsarbetare.

Många i publiken jublade under hela talet.

Uppförsbacke

Republikanerna står inför en uppförsbacke när det gäller att få med sig färgade väljare, vilka till övervägande del stöder det demokratiska partiet.

Medan afroamerikanska väljares entusiasm för Biden har svalnat under det senaste året, säger bara 25 procent av afroamerikaner att de har en positiv syn på Trump i en ny undersökning enligt AP. 

Mycket kritik

Trump har genom åren fått mycket kritik för sina uttalanden gentemot afroamerikaner.

Från sin tid som fastighetsmagnat i New York har Trump mött anklagelser om rasistiska affärsmetoder.

1989 tog han ut helsidesannonser i tidningen som uppmanade staten New York att återinföra dödsstraffet eftersom fem mörka ställdes inför rätta efter att ha misshandlat och våldtagit en vit kvinna.

Trump ägnade år åt att sprida lögnen att Obama inte var berättigad att inneha ämbetet.

Foto: A. Geralt

Text: Redaktionen


Skatteverket: Växande misstag i deklarationen – nästan alla har gjort fel

2024 05 15

En relativt ny form av redovisning har börjat dyka upp i folks deklarationer.

Och det handlar om stora vinster värda miljardbelopp som inte beskattas.

"Många svenskar"

Så sent som 2013 handlade det enbart om drygt 100 personer per år. Sedan dess har utvecklingen gått i rasande fart.

Omkring 8 000 personer på åtta år deklarerar nu försäljning av kryptovalutor. 

Totalt har deklarerade försäljningsbelopp stigit från 36 miljoner år 2013 till hisnande 19 miljarder kronor 2021. De sammanlagda deklarerade vinsterna har samtidigt ökat från 10 miljoner till 2,7 miljarder under samma period.

– Många svenskar har gjort stora vinster på kryptovalutor under samma period men få har skattat för vinstpengarna, konstaterar dock Skatteverket i en ny rapport.

90 procent gör fel

Det växande skattefelet är enormt i sitt eget sammanhang. Drygt 90 procent bedöms gör fel, vilket motsvarar 1,5 miljarder kronor. 

De deklarerade försäljningarna av kryptotillgångar utgör ungefär en tiondel av de uppskattade totala försäljningarna, säger Lina Andersson, analytiker och rapportförfattare på Skatteverket, i en kommentar.

Enbart 5 procent deklarerar alls

Och det är de som gör störst vinster som i störst grad missar att deklarera ordentligt. Enligt Skatteverket står personerna med de tio procent högsta försäljningsbeloppen för nästan tre fjärdedelar av skattefelet, medan de 50 procent lägsta beloppen bara står för “en försumbar” del av felet.

– Antal personer som redovisar försäljning av kryptovalutor har ökat fram till 2021 men det är fortfarande bara 5 procent av de svenskar som sålt kryptovalutor som deklarerat sin försäljning, säger Anna Olofsson, specialist kryptobeskattning på Skatteverket.

Viktigt för Skatteverket

Även om det fortfarande är en relativt liten grupp är de nya uppgifterna av mycket högt värde för Skatteverket. 

Hittills har myndigheten haft begränsad kunskap om omfattningen av skattefel kopplat till redovisning av kryptovaluta.

– Den är också intressant för andra länders skattemyndigheter då Skatteverkets analysenhet är en av de första att bedöma skattefelet från handel med kryptovalutor och rapporten därför kan användas som underlag för andra skattemyndigheters bedömningar, säger Lina Andersson, analytiker på Skatteverket.

Foto: Magnus D Skatteverket

Text: Redaktionen


Oväntat hälsolarm i Turkiet – turister panikslagna

2024 05 15

En hälsovarning har utfärdats på en populär turistort i Turkiet. 

Marmaris i södra Turkiet är ett av svenskarnas favoritresmål när sommarsemestern ska bokas.

Platsen var dock i veckan föremål för ett plötsligt hälsolarm efter att en samling brittiska turister orsakade “panik” bland strandbesökare på den Egeiska kusten, rapporterar Daily Mail.

Turisterna hade nämligen vadat ut i havet vid en folkrik strand och börjat sprida askan av en död släkting i vattnet.

– Hälsomyndigheterna inledde en hastig undersökning och tog vattenprover efter reaktioner från den oroliga lokalbefolkningen efter måndagens ceremoni, uppger den brittiska tidningen.

Utredningen har skyndats på efter att man även varnat för att askan i skulle kunna äventyra hälsan bland andra som badar i samma vatten.

Inte lagligt

Turistgruppen från de brittiska öarna hade med avsikt rest till den aktuella platsen, som går under namnet Uzunyalistranden.

Enligt de anhöriga var det en särskild plats för den avlidna familjemedlemmen.

Men kremering är inte lagligt i Turkiet och det finns dessutom restriktioner för att begränsa införsel av aska till landet.

De som har försökt gå den lagliga vägen har ofta stött på stort byråkratiskt motstånd.

– Det tog mig nästan två år att få tillstånd från den brittiska flygplatsen, flygbolaget, den turkiska flygplatsen, den turkiska regeringen, turkiska lokala tjänstemän, de viktigaste moskérepresentanterna, den turkiska polisen och de lokala hamnmyndighetenra, framhåller en annan britt som ville sprida sin frus aska i Turkiet.

Kremerades av misstag

Det turkiska svenskparadiset beskrivs av resebyråer som “Turkiet när det visar sig från sin allra vackraste sida”.

Marmaris lockar årligen mängder av besökare, såväl inhemsk som internationell, med sköna bad längs vackra grovkorniga sandstränder, en charmig marina och en trevlig stad med ett tilltalande folkliv, skriver exempelvis Solresor.

Bakgrunden till att kremering inte är tillåtet i landet hittas i islamisk lag. Det blev exempelvis väldigt känsligt när en turkisk man av misstag kremerades på ett sjukhus i tyska Hannover 2022.

Foto: S. Dincer

Text: Redaktionen