EU slår till mot Turkiet
2024 02 21
EU har enats om ännu ett sanktionspaket mot Ryssland.
– Jag välkomnar det 13:onde sanktionspaketet mot Ryssland. Vi måste fortsätta att bryta ned Putins krigsmaskin, kommenterar EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen på X.
Den här gången riktas flera sanktioner mot företag och enskilda personer, rapporterar Reuters.
Enligt nyhetsbyrån riktar EU sanktioner mot 193 personer och företag som anklagas för att stödja Ryssland i landets anfallskrig mot Ukraina.
Flera av aktörerna uppges ha hjälpt den ryska armén att anskaffa sig nya vapen. Andra anklagas för att ha hjälpt diktaturen att kidnappa ukrainska barn.
Företag i fokus
Många av företagen som berörs av EU:s nya sanktionspaket har kopplingar till utländska drönarleveranser till Ryssland. EU:s har tidigare riktat sanktioner mot Iran efter landets leveranser av drönare till Moskva.
Nu slår unionen till mot två nya länder.
För första gången någonsin finns företag från Kina och Turkiet med på sanktionslistan.
Företagen uppges ha agerat mellanhänder i samband med drönarleveranser till den ryska krigsmakten.
Belgien bekräftar
Belgien, som för närvarande är ordförandeland i EU:s ministerråd, har kommenterat det nya sanktionspaketet.
Belgarna uppger att det rör sig om ett betydande slag mot den ryska diktaturen.
– Paketet är ett av de bredaste som godkänts av EU. Det kommer att genomgå en skriftlig procedur och godkännas formellt den 24 februari, framhåller man på X.
USA har agerat
Det är inte första gången som företag i Turkiet uppmärksammas för sina kopplingar till Ryssland.
I april 2023 riktade USA sanktioner mot minst fyra företag i Turkiet efter att läckta dokument påvisat att flera företag hjälpt Rysslands allierade Belarus att undgå sanktioner från väst. Dessutom anklagades flera turkiska bolag för att stötta den ryska försvarsindustrin.
En amerikansk tjänsteman berättade för Reuters att sanktionerna riktar sig mot enheter och personer i Turkiets sjöfarts- och handelssektorer.
– Det är menat som ett varningsskott, sa tjänstemannen till nyhetsbyrån.
Balansgång mellan väst och Ryssland
Turkiet ha upprätthållit diplomatiska förbindelser med Ryssland under landets invasion av Ukraina.
Under president Erdogans styre har Turkiet förvisso bidragit med militära förnödenheter till Ukraina, men landet har samtidigt vägrat att ansluta sig till västerländska sanktioner mot Moskva.
– Turkiet försöker å sin sida balansera mellan Ryssland och Ukraina. Turisttrafik från båda länderna har gett Turkiet inkomster. I Ukraina finns kunder till Turkiets drönartillverkning, men Turkiet har också behov av gas från Ryssland, framhåller Utrikespolitiska institutet på sin hemsida.
Foto: European Parliament
Text: Redaktionen