Panikorder från Lukasjenko: “Jag varnar alla – vem som helst”

2024 02 21

Alexander Lukasjenko ger omedelbart order om att skicka ut beväpnade patruller.

Den skarpa uppmaningen från den belarusiska diktatorn kommer direkt efter ett möte med landets högsta säkerhetsorgan.

– Jag varnar inrikesministeriet, KGB, specialtjänsterna, alla, åklagarmyndigheten – vem som helst, säger Alexander Lukasjenko enligt Reuters.

"Måste ta kontroll"

Ordern går konkret ut på att med omedelbar verkan skicka ut organiserade patruller med handeldvapen på gatorna i städer runtom i Belarus.

Enligt diktatorn riskerar landet att drabbas av brottslighet av “extremistisk karaktär”.

– Vi måste ta kontroll över detta. Våra patrullgrabbar måste vara ute på gatorna. Patrullerna måste vara beväpnade med handeldvapen, åtminstone pistoler, säger Alexander Lukasjenko i ett videoklipp från nämnda möte.

Utländska "sabotörer"

Utspelet kommer en vecka efter att Lukasjenko påstått att både belarusiska och ukrainska “sabotörer” fängslats på gränsen mellan de två länderna.

Enligt diktatorn grips liknande grupper “två eller tre gånger i veckan” och insatserna beskrivs som “bekämpning av terrorism”.

– Människor ska känna sig trygga hemma, på jobbet, på gatan, när som helst på dygnet, säger den belarusiska ledaren.

– Idag är detta den viktigaste aspekten av att upprätthålla lag och ordning – att undertrycka ligisters handlingar och förhindra förlust av själar som ännu inte fullt ut förstår hur utländska aktörer riktar in sig på dem.

Politisk fånge död i fängelset

Alexander Lukasjenko har haft makten sedan 1994, mycket tack vare brutala metoder för att trycka ned oliktänkande.

I januari inledde landets myndigheter en utredning av en grupp 20 oberoende analytiker och kommentatorer som nu befinner sig i exil.

De anklagas för att ha konspirerat för att ta makten och främja extremism.

Igår kom dessutom beskedet att en belarusisk aktivist som fängslades 2022 och dömdes till tre års fängelse för att ha förtalat Lukasjenko dött i fängelset.

– Igor Lednik, en före detta medlem av det belarusiska socialdemokratiska partiet, aktivist och journalist, har vid 64 års ålder dött i fängelset, meddelade hans parti via Telegram.

Dödsorsaken är inte känd, men aktivisten ska tidigare ha haft problem både med hjärtat och magen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Tyskland planerar jättebygge – till Sverige

2024 05 15

Tyskland pressar Sverige att ge grönt ljus för ett enormt byggprojekt. 

Idag möter statsminister Ulf Kristersson (M) den tyska förbundskanslern Olaf Scholz.

En av frågorna som ska avhandlas är den om energin. Och nu sätter Tyskland press på Sverige att säga ja till planerna på att bygga en kraftfull elledning mellan de två länderna, rapporterar Sveriges Radio.

Det handlar om jätteprojektet “Hansa Powerbridge”.

– Vi vill verkligen att den nya undervattenselledningen byggs, framhåller den tyska energiministern Robert Habeck till radion.

Kräver eftergifter

Men Sverige är tveksamma till bygget.

Bland annat finns det ett politiskt motstånd. Oppositionen vill att Tyskland gör eftergifter och bland annat inför elprisområden likt Sverige, eftersom det enligt Socialdemokraterna skulle leda till billigare el i södra delen av landet.

– En förutsättning är att om det inte blir några elområden i Tyskland då kommer inte Hansa Powerbridge lyckas, säger Fredrik Olovsson (S), som trycker på för att Ulf Kristersson ska ställa samma krav i förhandlingarna, till SR.

Då kan den stå klar

Ledningen anses viktig för Tyskland som lade ned sin kärnkraft förra året. Hansa Powerbridge bedöms kunna vara en garant för landets framtida elförsörjning och energiomställning.

Planen var från början att elledningen skulle stå klar 2026, men efter upphandlingsproblem och det politiska motståndet är nuvarande prognos snarare en bit in på 2030-talet.

Det bekräftas av Svenska Kraftnät, som är ansvariga i frågan och just nu väntar på tillståndsbesked från regeringen.

Svenska kraftnät och 50Hertz har beslutat att avbryta upphandlingen av Hansa PowerBridge. Anledningen är att de tekniska kraven har ändrats och utmaningar i det befintliga elnätet har resulterat i betydande förändringar i anbudsdokumenten, har det statliga affärsverket tidigare meddelat.

Från Hurva till Güstrow

Elförbindelsen planeras att gå mellan Hurva station i skånska Hörby kommun och Güstrow i norra Tyskland. 

– Med Hansa Powerbridge stärker vi kopplingen mellan Norden och övriga Europa med ökade möjligheter till elmarknadshandel, framhåller Svenska Kraftnät.

Ulf Kristerssons pressekreterare har inte velat bekräfta om elledningen står på agendan under dagens möte med Olaf Scholz.

Foto: Magnus Liljegren Regeringskansliet

Text: Redaktionen


SVERIGE: Restaurangkedja går i konkurs

2024 05 15

Ytterligare en restaurangkedja tvingas nu slå igen dörrarna.

Konkursvågen fortsätter i Sverige och många bolag i olika branscher har på grund av ekonomiska bekymmer behövt lägga ner verksamheten.

Nu kommer besked om att restaurangkedjan Klang Market, som har restauranger i bland annat Malmö, Göteborg, Uppsala, Östersund och Umeå, går i konkurs.

Det rapporterar bland andra Fastighetsvärlden och Östersunds-Posten.

Stora skulder

Klang Market serverade tacos, sallader, hamburgare, tapas och pizza vid restaurangerna.

Precis som för flera andra bolag har dock räntetrycket och den ekonomiska situationen blivit allt för svår.

Enligt Fastighetsvärlden hade företaget skulder på över 10 miljoner kronor förra året.

Flera restauranger

Klang Market hade restauranger på flera håll runt om i landet.

Här är de Klang-restauranger som nu kommer att behöva stängas ner framöver.

- Göteborg

- Hornstull

- Karlaplan

- Malmö

- Östersund

- Sergels Torg

- Sundsvall

- Umeå

- Uppsala

- Västerås

- Växjö

- Mall of Scandinavia

Konkursförvaltare Bo Söder förklarar att man tillfälligt kommer att hålla igång vissa restauranger under konkursprocessen.

– Vår plan är att fortsätta driften där det går, säger han till Sundsvalls tidning.

Kraftig ökning

I april månad har konkursvågen fortsatt dra över Sverige, enligt statistik från myndigheten Tillväxtanalys.

– I april gick 1 034 företag i konkurs, en ökning med 77 procent jämfört med april 2023. Det var det högsta antalet konkurser i april månad sedan 1994.

Dystert år

2024 har än så länge varit ett dystert år för många anställda.

– Hittills i år har 4 019 företag med 9 843 anställda gått i konkurs, vilket är en ökning med 59 procent av antalet företagskonkurser och en ökning med 65 procent av antalet berörda anställda jämfört med motsvarande period 2023, fortsätter Tillväxtanalys.

– Under perioden januari till april i år har konkurserna ökat i samtliga län, jämfört med motsvarande period 2023. Bland storstadslänen ökade antalet konkurser mest i Stockholms län. Under samma period ökade antalet anställda berörda av konkurs i alla tre storstadslän och mest i Stockholms län.

Foto: T. Mossholder

Text: Redaktionen