Turistorter i kris – besöks av tiotusentals svenskar varje år
2024 02 19
Den här tiden på året brukar svenska folket flockas ned till södra delarna av Europa.
Det råder sportlovstider i Sverige och många utnyttjar ledigheten genom att åka på skidsemester – faktum är att omkring två miljoner svenskar åker skidor, enligt Skiistar.
Många nöjer sig dock inte med de svenska backarna utan söker sig istället till de stora och populära skidorterna i Alperna.
I år är det dock kris på flera av turistanläggningarna. Det finns ingen snö.
– Vi har aldrig haft en säsong som den här, det är tufft, säger Domenico Cerza som bor nära den italienska skidanläggningen Terminillo, enligt Reuters.
Kan inte producera konstsnö
Omkring 90 procent av Italiens pister är helt beroende av konstsnö för att skapa förutsättningar för skidåkning.
Men det är alldeles för varmt för att det ska ens ska vara möjligt att producera.
– Att omvandla vatten till snö kräver en temperatur som är minst nära noll grader. Förra veckan hade vi tolv grader, säger Vinzenzo Regnini, vd för den lokala skidliftsanläggningen, till nyhetsbyrån.
"Är dödsdömt"
Tiotusentals svenskar reser mot Alperna varje vinter och skidindustrin omsätter hisnande 600 miljarder kronor varje år.
Och det är inte bara Italien som är beroende av konstsnö – det är likadant för Österrike, Schweiz och Frankrike.
Nu är det bara en tidsfråga innan skidanläggning efter skidanläggning slår igen, larmar Italiens största klimatorganisation Legambiente.
Alla skidorter måste vakna, säger dess vicepresident Vanda Bonardi.
– Konstsnön är konstgjord andning. Stora delar av skidåkningen i södra Europa är dödsdömd, säger hon till SVT som rapporterar på plats från Italien.
Rapport: Går inte att rädda
Enligt Legambiente kräver konstsnön “enorma mängder energi och vatten” samtidigt som det råder torka i södra Europa i allmänhet och Italien i synnerhet.
Nyligen konstaterade en rapport från Cour des Comptes, Frankrikes högsta revisionsorgan, att snökanoner och konstsnö inte kommer att kunna rädda de franska skidorterna då de enbart utgör ett "relativt och tillfälligt skydd”.
– Investeringar är alltför ofta okorrelerade med klimatprognoser, och snöproduktionens inverkan på vattenresurserna verkar vara underskattad i många områden, framhålls i rapporten enligt The Telegraph.
Foto: M. Duineveld
Text: Redaktionen