Ukraina slår larm – ”extremt kritiskt”

2024 02 15

Striderna rasar i och runt staden Avdijivka i östra Ukraina.

Ryssland har under flera månader försökt erövra staden, som ligger några kilometer bort från ryskockuperade Donetsk.

Nu uppges läget vara kritiskt för Ukraina.

Ukraina har förstärkt sina försvarslinjer runt staden, men ryssarna fortsätter att anfalla.

– Läget är extremt kritiskt. Vi har inte längre resurser att hålla staden på egen hand men förstärkning kommer, säger en talesman för Ukrainas 110:e brigad till Kyiv Independent.

Förstärkningarna som soldaten syftar på är Ukrainas tredje brigad som omfördelats till frontstaden.  

Den tredje brigaden är känd som en av de mest effektiva stridsstyrkorna i den ukrainska armén och spelade en nyckelroll i försvaret av Bachmut i östra delen av landet.

Soldater slår larm  

 Nu hoppas Ukraina att förstärkningarna ska kunna trycka tillbaka de ryska ockupanterna.

Men situationen är svår.

Ryssland anfaller med sju brigader och uppges vara nära att omringa staden som ligger i ruiner.

– Det är väldigt jobbigt där ute. Vi har inte tillräckligt av de vapen som vi behöver, säger kirurgen Vitalij, som arbetar på fältsjukhuset i närheten av staden, till BBC.

En skadad soldat ger en liknande bild av situationen.

– Det är svårt. Fienden har mycket av allt, alla typer av utrustning, medan vi nästan inte har någonting, säger han till nyhetskanalen.

En annan soldat vittnar om att de ukrainska försvararna lider av en enorm ammunitionsbrist.

– För närvarande har vi två artilleripjäser, men vi har inga (sprängladdningar) för dem... så vi kan inte avfyra dem. I nuläget har vi ingenting.

”Kommer behöva kämpa mot samma ondska”

Nu vädjar den ukrainska militären om hjälp.

Kirurgen Vitalij uppmanar västvärlden att öka stödet till Ukraina.

– Jag uppmanar västvärlden att vara mer beslutsamma när det gäller att hjälpa Ukraina. För om ni inte är det så kommer era soldater, förr eller senare, behöva kämpa mot samma ondska som har invaderat vårt land.

Förlorat tusentals soldater

Sedan oktober uppges Ryssland ha förlorat tiotusentals soldater i slaget om Avdijivka. Trots de enorma förlusterna så fortsätter ryssarna anfalla.

Försvarsanalytikern Jörgen Elfving har uppgett att staden betraktas som mycket viktig, både för Ukraina och Ryssland.

Ukraina håller staden som symboliskt viktig, eftersom man lyckade återerövra den från ryska separatister 2014.

Ryssland hoppas att en erövring av Avdijivka ska bana väg för vidare avancemang västerut.

– Om Ryssland tar Avdijivka så underlättar det en vidare framryckning i en västlig riktning. Det kan också underlätta det som man vill uppnå från rysk sida, det vill säga ett befriande av Donbass, sa Elfving till DN när Ryssland intensifierade sin offensiv mot staden.

Foto: President of Ukraine 

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Svensk artist har fått massiv hjärtattack

2024 06 13

Sångaren i ett svenskt rockband har drabbats av en hjärtattack och spelningar ställs nu in.

Dennis Lyxzén, sångare i rockbandet Refused, har drabbats av en hjärtinfarkt.

Artisten bekräftar själv händelsen på Instagram.

51-åringen vårdas nu på sjukhus.

Refused, som kommer från Umeå, skulle spela på en festival i Stockholm i helgen men tvingas nu att ställa in.

Det rapporterar SVT.

Bekräftar själv

Sångaren har tagit till sociala medier för att berätta om händelsen, som han beskriver som “extremt smärtfull och läskig”.

– I morse fick jag en massiv hjärtattack på mitt hotellrum. Det var extremt smärtsamt och väldigt läskigt, skriver han på Instagram.

– Tack vare de underbara läkarna och sjuksköterskorna på Uppsala sjukhus är jag fortfarande kvar. Under omständigheterna känner jag mig ok. Öm och trött och riktigt omskakad.

“Livet är märkligt”

Refused var menade att framträda på Rosendals garden party på fredagen men ställer nu in alla spelningar några veckor framöver.

– Livet är konstigt och värdefullt. Ta hand om var och berätta för dina nära och kära att du älskar dem, fortsätter Lyxzén.

“Kommer tillbaka”

Sångaren förklarar att läkarna har gett besked om att han behöver vila den närmsta tiden.

– Jag hatar verkligen att ställa in spelningar men doktorn sa ingen rock på ett par veckor. Vilket betyder att Refused-showen på Rosendalgardenparty inte blir av.

– Det är en besvikelse eftersom jag verkligen såg fram emot det. Men förhoppningsvis kommer jag och vi att kunna kompensera er snart. Den goda nyheten är att jag med medicinering kan återgå till mitt gungande jag, förhoppningsvis förr snarare än senare.

Viktigt att veta

Om man känner obehagliga känslor i bröstet och svårigheter att andas så bör man ta kontakt med vården direkt, då det kan vara symptom på en hjärtattack.

– En hjärtinfarkt beror oftast på att en blodpropp har bildats och helt eller delvis täpper till hjärtats kranskärl, förklarar Vårdguiden 1177.

– Hjärtat får då syrebrist eftersom blodet inte kan passera som det ska och det kan vara livshotande. Ring genast 112 om någon har symtom på hjärtinfarkt.

Foto: M. Wagner

Text: Redaktionen