Rätt av Lena Hallengren (S) – Men trist för Dambergs (S) anhängare

2021 09 23

Partiledarkandidater kan falla omkull i slutspurten och då är det en klar fördel om det finns andra toppkandidater att välja bland.

Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi – ja toppkandidat efter toppkandidat har redan meddelat att de inte ställer upp som partiledarkandidat och för deras supporterskaror i partiet är deras nej naturligtvis en trist nyhet. Det handlar inte bara om partiledarfrågan idag, utan det är även ett signalvärde för framtiden.

Duckar Barometern

Den populära socialministern Lena Hallengren från Kalmar ger dock ett lite annorlunda svar när Kalmartidningen Barometern idag pressade henne på ett besked om huruvida hon kan tänka sig att bli ny partiledare.

”Lena Hallengren duckar frågan om partiledarkandidatur”, lyder Barometerns rubrik som publicerades för en liten stund sedan.

Ökar som en raket

Socialministern vars popularitet ökat som en raket i ministrarnas förtroendemätningar vill vare sig svara ja eller nej på frågan om om kan tänka sig att bli ny partiordförande för S, rapporterar Barometern.

– Den frågan är i dag hypotetisk och teoretisk. Magdalena Andersson är en fantastisk kandidat, säger Lena Hallengren till Barometern.

ANALYS

Lena Hallengren (S) framstår nu som det enda heta alternativet vid sidan om Magdalena Andersson (S) eftersom de andra toppkandidater på eget initiativ tagit sig själva ur kampen trots att nomineringsprocessen inte ens kommit halvvägs.

Skandaler och affärer

I processen att välja ny partiledare är det åtminstone i internationella sammanhang inte ovanligt att kandidater som tidvis ser starka ut plötsligt hamnar i olika typer av skandaler eller affärer och därmed tvingas kasta in handduken.

I ett sådant läge är det negativt för partiet om alla andra kandidater hoppat av. Lena Hallengren ger det perfekta svaret – hon hyllar Magdalena Andersson men sänker för den skulle inte sina egna möjligheter.

Hennes agerande gynnar enligt min bedömning partiet. För att helhjärtat ställa sig bakom en annan kandidat behöver man inte samtidigt säga nej till sin egen tillgänglighet för partiet.

Hallengren hetaste alternativet

Det är inte sannolikt att Magdalena Andersson faller på målsnöret – men om hon gör det så är Lena Hallengren den hetaste kandidaten att ta över Socialdemokraterna.

I ett sådan läge är det även möjligt att någon av de kandidater som redan meddelat ett nej kan komma att ändra sig och plötsligt vara tillgängliga igen. Men då är deras momentum försvagat.

Foto: Lena Hallengren, FB

[yop_poll id="607"]

Stoppad läsk gör comeback – var populär på 1980-talet

2024 12 31

En av de mest uppmärksammade läskedryckerna från 1980-talet kommer tillbaka.

Minns du Jolt Cola?

För 40 år sedan blev drycken en riktig snackis efter att ha erbjudit “allt socker och dubbelt så mycket koffein” och försökt ta upp kampen mot Coca-Cola och Pepsi.

Satsningen gick sådär i det långa loppet.  

År 2009 ansökte företaget om konkursskydd och försvann. Drycken dök kort upp  igen 2017 och slutade sedan att säljas 2019.  

Nu ska dock Jolt Cola tillbaka till butikerna, rapporterar CNN.  

– Men på ett mycket modernare sätt, säger Ryan Monahan, marknadschef på Redcon1 som leder nylanseringen.  

Blir energidryck  

Den här gången är inte tanken att Jolt Cola ska konkurrera med Coca-Cola eller Pepsi.

Istället presenteras produkten som ännu ett alternativ på den kraftigt växande energidrycksmarknaden och ska utmana exempelvis Red Bull, Monster och Celsius.

Drycken ska säljas i halvlitersburkar och kommer att innehålla 200 milligram koffein, vilket kan jämföras med 70 milligram i burkarna från 80-talet, som dock enbart innehöll drygt 33 centiliter läsk.

Ökar över hela världen

Att Jolt Cola gör comeback som energidryck snarare än som klassisk läsk beror just på att marknaden för energidrycker expanderar mycket snabbare.

– Verkligheten är att det är läskföretagen som vi verkligen ser en nedgång för, säger Ryan Monahan till CNN.

Den globala energidrycksmarknaden förutspås nå 48,1 miljarder dollar 2024 och växa till 80,8 miljarder dollar till 2033.

Sverige är inget undantag i trenden. Mellan 2020 och 2024 dubblerades försäljningen i vanliga matbutiker, uppger Dagligvarunytt.

Största ökningen är, oväntat nog, i kundgruppen 60-69 år där konsumtionen nästan fördubblats från 12 till 23 procent.

Livsmedelsverket avråder unga

Johan Ålander, toxikolog på Livsmedelsverket, har tidigare flaggat för att energidryck kan orsaka både sömnproblem och hjärtklappning.

Myndigheterna avråder ungdomar från konsumtion på grund av koffeinhalterna.

Vissa enegridrycker motsvarar omkring tre koppar kaffe. Det finns också så kallade ”shots”, där koffeininnehållet har koncentrerats, har Johan Ålander sagt till SVT.

Den nya varianten av Jolt Cola kommer även att finnas i sockerfri form. Om drycken kommer att säljas i Sverige finns det i dagsläget inget klart besked om.

Foto: V. Izquierdo

Text: Redaktionen


Raseri mot ny avgift – många hushåll har den

2024 12 31

Senast den 1 januari 2027 ska alla elnätsföretag ha infört en ny prismodell som inkluderar en så kallad effektavgift.

Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om kunder sprider ut eller flyttar sin elanvändning till tidpunkter där efterfrågan är mindre.

Samtidigt kan elkostnaderna bli högre om man använder mycket el samtidigt och vid tidpunkter då efterfrågan är stor.

– Den nya prismodellen innebär att elnäts­kostnaden kan bli lägre om du sprider ut eller flyttar din elanvändning och högre om du använder mycket el samtidigt, skriver Energimarknadsinspektionen om den nya avgiften som mängder av elnätsbolag redan har infört.

Anmälningar väller in

Stora delar av svenska folket är dock missnöjda med den nya avgiften.

Anmälningar väller in mot elnätsbolagen, rapporterar SR Ekot.

Branschorganisationen Villaägarna är en av flera aktörer som riktar kritik mot effektavgiften.

Enligt organisationen leder den till högre elräkningar för många hushåll som har svårt att få ihop livspusslet.

– En kall vinterdag kanske barnen spelar datorspel samtidigt som maten ska lagas och träningskläderna behöver tumlas. Vid sådana tillfällen kan det totala effektuttaget bli högt, vilket leder till att hushållet straffas med en högre elfaktura, trots att den höga förbrukningen bara var tillfällig, framhåller Villaägarna.

Enligt branschorganisationen är det inte är rimligt att förvänta sig att svenska hushåll ska ha ständig kontroll över sin effektförbrukning.

– Människors vardag fungerar inte på det sättet, och det går inte att planera livet som i en nationalekonomisk lärobok.

Vidare pekar Villaägarna på att  effektavgiften saknar stöd i forskningen. Kunder bryr sig inte om avgiften eller känner ej till den, vilket innebär att de besparingar i kapacitetsinvesteringar som används som argument för införande av effektavgiften  inte kommer att realiseras. 

”Väldigt mycket samtal”

Under 2024 har Energimarknadsinspektionen mottagit mängder av klagomål om elbolag från missnöjda kunder. Antalet klagomål ligger kvar på samma höga nivå som under krisåren 2022 och 2023.

– Vi får väldigt mycket samtal och mejl från upprörda personer som vill ha svar. Det är svårt att vara elkund i dag, säger Madeleine Hermansson vid Energimarknadsinspektionen till Ekot.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen