Rätt av Lena Hallengren (S) – Men trist för Dambergs (S) anhängare

2021 09 23

Partiledarkandidater kan falla omkull i slutspurten och då är det en klar fördel om det finns andra toppkandidater att välja bland.

Mikael Damberg, Ardalan Shekarabi – ja toppkandidat efter toppkandidat har redan meddelat att de inte ställer upp som partiledarkandidat och för deras supporterskaror i partiet är deras nej naturligtvis en trist nyhet. Det handlar inte bara om partiledarfrågan idag, utan det är även ett signalvärde för framtiden.

Duckar Barometern

Den populära socialministern Lena Hallengren från Kalmar ger dock ett lite annorlunda svar när Kalmartidningen Barometern idag pressade henne på ett besked om huruvida hon kan tänka sig att bli ny partiledare.

”Lena Hallengren duckar frågan om partiledarkandidatur”, lyder Barometerns rubrik som publicerades för en liten stund sedan.

Ökar som en raket

Socialministern vars popularitet ökat som en raket i ministrarnas förtroendemätningar vill vare sig svara ja eller nej på frågan om om kan tänka sig att bli ny partiordförande för S, rapporterar Barometern.

– Den frågan är i dag hypotetisk och teoretisk. Magdalena Andersson är en fantastisk kandidat, säger Lena Hallengren till Barometern.

ANALYS

Lena Hallengren (S) framstår nu som det enda heta alternativet vid sidan om Magdalena Andersson (S) eftersom de andra toppkandidater på eget initiativ tagit sig själva ur kampen trots att nomineringsprocessen inte ens kommit halvvägs.

Skandaler och affärer

I processen att välja ny partiledare är det åtminstone i internationella sammanhang inte ovanligt att kandidater som tidvis ser starka ut plötsligt hamnar i olika typer av skandaler eller affärer och därmed tvingas kasta in handduken.

I ett sådant läge är det negativt för partiet om alla andra kandidater hoppat av. Lena Hallengren ger det perfekta svaret – hon hyllar Magdalena Andersson men sänker för den skulle inte sina egna möjligheter.

Hennes agerande gynnar enligt min bedömning partiet. För att helhjärtat ställa sig bakom en annan kandidat behöver man inte samtidigt säga nej till sin egen tillgänglighet för partiet.

Hallengren hetaste alternativet

Det är inte sannolikt att Magdalena Andersson faller på målsnöret – men om hon gör det så är Lena Hallengren den hetaste kandidaten att ta över Socialdemokraterna.

I ett sådan läge är det även möjligt att någon av de kandidater som redan meddelat ett nej kan komma att ändra sig och plötsligt vara tillgängliga igen. Men då är deras momentum försvagat.

Foto: Lena Hallengren, FB

[yop_poll id="607"]

Jättelarm om Swedbank

2024 05 02

Swedbank utgör en risk för Sveriges säkerhet.

Det uppger författarna och journalisterna Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge i den nya boken ”Honungsfällan”.

Boken tar avstamp i Uppdrag Gransknings avslöjande om penningtvättskandalen i Swedbank 2019.

Journalisterna har ägnat mer än fyra år åt att granska storbanken och vad som pågick bakom kulisserna.

I den nya boken kan de avslöja att Swedbank systematiskt utnyttjats av den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Enligt en källa med insyn har den ryska underrättelsetjänsten spionerat på chefer och högt uppsatta medarbetare inom Swedbank under flera år. FSB uppges även ha infiltrerat och utpressat anställda på banken, bland annat en högt uppsatt bankchef som förfördes av en prostituerad kvinna under en tjänsteresa till Ryssland.

”Har varit farligt för Sverige”

Den ryska underrättelsetjänstens information om Swedbanks ledning uppges vara så omfattande att FSB hade en särskild mapp märkt med ”Swedbank” på avdelningen  för ekonomiskt kontraspionage – Direktorat K. Det rapporterar DN som intervjuat författarna.

Axel Gordh Humlesjö och Lars Berge beskriver den ryska infiltrationen av Swedbank som en ”jätterisk”  för både banken och Sverige.

– Swedbank är ett av våra viktigaste bolag. Om bankerna faller så faller vi allihopa, vi lägger vår tillit i deras händer. Att det finns personer i ledningen för en så viktig institution som har haft en moralisk kompass som på så många olika sätt går att ifrågasätta, det har varit farligt för Sverige som nation, säger Gordh Humlesjö till DN.

–  Det är inte våra slutsatser utan det är källor från Säpo som vittnar om det, fortsätter han och hänvisar till att Säkerhetspolisen undersökt Swedbanks affärer i Estland.

I februari 2019 avslöjade SVT att storbanken kan ha använts för omfattande och systematisk penningtvätt.  Minst 40 miljarder kronor ska ha slussats mellan konton i Swedbank och Danske Bank. Finansinspektionen utredde händelserna och gav Swedbank en varning. Banken tvingades även betala fyra miljarder kronor i sanktionsavgift.  

Har försökt sätta käppar i hjulet

Bokens förläggare Daniel Sandström berättar att utgivningsdatumet för Honungsfällan har fått skjutas upp flera gånger. Advokater och pr-konsulter har försökt påverka innehållet, uppger Sandström.

– Planen har hela tiden varit att släppa boken när den är färdig, varken förr eller senare. Det som drog ut på tiden var alla advokater och försöken till påverkan som vi behövt hantera. Berörda parter fick ta del av manus redan i februari, sedan har de konstant arbetat för att försvåra publiceringen, säger han till Dagens Opinion och tillägger:

– Jag har aldrig varit med om något liknande.

Boken ges ut på fredag, den 3 maj.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Sverige först ut – nya regler för alla bilar

2024 05 03

Snart ska så kallad fordonsmärkning bli standard i Sverige.

Det uppger regeringen i dag, torsdag.

Regeringen har gett Energimyndigheten i uppdrag att analysera och föreslå en fordonsmärkning för lätta fordon – det vill säga personbil och lätt lastbil.

Fordonsmärkningen innebär att fordonets utsläpp ur avgasröret, energiprestanda och utsläpp under hela livscykeln måste redovisas vid försäljning och marknadsföring.

Ska underlätta

Den nya regeln kommer göra det enklare för konsumenter att välja klimatsmarta fordon.

Det framhåller miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L).

–  En tredjedel av Sveriges utsläpp kommer från inrikes transporter. Det handlar om miljontals ton koldioxidekvivalenter per år som nu snabbt ska ner hela vägen till noll. Och den resan behöver gå snabbt. För att skapa förutsättningar för det inför regeringen nu ytterligare en åtgärd från klimathandlingsplanen, säger hon och tillägger:

– Den nya fordonsmärkningen ska ge konsumenterna möjlighet att göra välinformerade och klimatsmarta val när de köper nya eller begagnade personbilar och lastbilar.

Går ut med datum

Energimyndigheten ska redovisa sitt uppdrag senast 30 oktober 2025.

Myndigheten ska framför allt titta på hur beräkningar av livscykelutsläpp för fordon kan förbättras liksom hur fordonsmärkningen kan utformas på ett lättbegripligt sätt.

Sverige väntas därmed bli först i EU  med fordonsmärkning.

”Glädjande”

Beskedet välkomnas av Gröna Mobilister, en ideell förening som eftersträvar en klimatsmart och miljövänligt transportpolitik.

– Glädjande att regeringen går vidare med miljödeklaration av bilar med livscykelperspektiv. Om Sverige går före är chansen stor att resten av Europa följer efter. I år ska EUs 25 år gamla bilmärkningsdirektiv utvärderas, framhåller Gröna Mobilister i ett inlägg på X.

Foto: Obi - @pixel8propix

Text: Redaktionen