Katastroflarm om Arlanda – nu svarar regeringen

2024 02 12

Flygplatsoperatören Swedavia har utryckt en stor oro över att allt fler kunder väljer att nobba Arlanda och i stället tar flyget från danska Kastrup. 

Den danska staten har fått ett ökat inflytande över flygplatsen och Kastrup ser därmed ut att befästa sin position som Skandinaviens viktigaste och största flygplats.

Dessutom har SAS blivit utlandsägt, vilket har lett till att Arlandas konkurrenssituation förvärrats ytterligare.

I oktober meddelades det att flera av SAS flyglinjer flyttas från Arlanda till Kastrup.

Några dagar senare slog Swedavias vd Jonas Abrahamsson larm. I en intervju med DN gick han ut med en tydlig vädjan till regeringen: flygskatten måste bort.

– Speciellt eftersom det redan finns styrmedel på EU-nivå, sa han till tidningen och hänvisade till att det finns ett EU-system för reduktionsplikt där man gradvis ökar inblandningen av förnybart bränsle.

– Sedan har man också jobbat med att likrikta förutsättningarna genom att ta bort den fria tilldelningen av utsläppsrätter och man tittar på en eventuell gemensam beskattning på Europanivå. Det vore bättre för det snedvrider inte konkurrensen, framhöll Abrahamsson och varnade för att  Arlandas konkurrenssituation kommer att försämras ytterligare om ingenting görs.

– Hur det blir framöver är ett oskrivet kort än så länge, men det finns en risk att  det kan fortsatt se ut så här eller till och med bli ännu värre.

Regeringen svarar

Nu svarar regeringen på Abrahamssons vädjan.

Infrastrukturminister Andreas Carlsson (KD) fastslår att man ska jobba för att stärka Arlanda.

– Jag ser gärna att Arlandas konkurrenskraft stärks. Det är därför regeringen har gett Peter Norman ett uppdrag att samordna satsningar som stärker Arlandas konkurrenskraft, säger ministern till SvD.

Den tidigare M-politikern Peter Norrman har fått i uppdrag att utreda statens ansvar för flygplatserna i Sverige.

– I uppdraget ingår att analysera och ta fram förslag till en långsiktigt hållbar inriktning för statens ansvar för flygplatserna i Sverige, så att behoven av en grundläggande tillgänglighet för medborgare, näringsliv och samhällsviktigt flyg i hela landet tillgodoses, framhöll regeringen när Norrmans uppdrag förlängdes i december.

Utredaren väntas presentera sina förslag på torsdagen den 15 februari.  

Beskedet om flygskatten

Infrastrukturminister Andreas Carlsson öppnar även för att ta bort flygskatten. Ministern hänvisar till att en utvidgad handeln med utsläppsrätter och EU:s krav på att ha mer biodrivmedel i flygbränslet har förändrat spelplanen. 

– Det gör att flygskatten som ett nationellt styrmedel har spelat ut sin roll. Och det är flera partier som pekat på det, säger han till tidningen.

Foto: Swedavia

Text: Redaktionen


Stort fiasko för Ryssland – mitt i firandet

2024 05 10

Mitt under firandet av segerdagen mot Nazityskland i andra världskriget har Putinregimen råkat ut för ett pinsamt bakslag.

Ukraina har lyckats beskjuta ett oljeraffinaderi i  Basjkirien, 120 mil in i Ryssland.  Det är första gången som Ukraina lyckats attackera ett mål så djupt in på ryskt territorium. 

– Ukrainas säkerhetstjänst SBU har genomfört en drönarattack rekordlångt in på ryskt territorium. Ett ryskt oljeraffinaderi som ligger nästan 1 200 kilometer från gränsen har träffats, framhåller en ukrainsk militärkälla, enligt AFP.

Enligt källan färdades drönaren i 150 mil innan den ”träffade målet”.

– SBU har återigen bevisat att de har kapacitet att utdela smärtsamma slag mot fienden, säger talespersonen till nyhetsbyrån.

Stort fiasko

Händelsen är ett stort fiasko för Putinregimen som i flera år har skrutit om det ryska luftförsvaret. Att ryssarna inte lyckats skjuta ner en drönare som färdats totalt 1 500 kilometer är ett signifikant misslyckande.

"Försöker förstöra vår semester"

Attacken inträffar samtidigt som Ryssland firar årsdagen av den sovjetiska segern över Nazityskland, vilket Basjkirien guvernör Radij Chabirov uppmärksammar.

– Detta är ett försök att förstöra vår semester. Vi har inte för avsikt att ge efter för provokationer. Glad segerdag!, framhåller han i ett uttalande.

Ryssland bekräftar attacken

Rysk räddningstjänst bekräftar att oljeraffinaderiet i  Basjkirien har attackerats och träffats. Enligt räddningstjänsten har anläggningens pumpstation skadats.

– Enligt lokala myndigheter steg rök från byggnaden efter drönarattacken, men raffinaderiet fortsatte att fungera som vanligt, rapporterar AFP.

Bränder i Krasnodar

Utöver attacken mot anläggningen i Basjkirien har Ukraina beskjutit två oljeraffinaderier i Krasnodar-regionen under torsdagen.

Krasnodar är beläget i södra Ryssland, öster om den ockuperade Krymhalvön. Lokala myndigheter uppger att drönarattacken utlöst bränder och skadat flera oljetankar vid ett raffinaderi.

Sex drönare uppges ha förstörts, men skräprester föll ned på raffinaderiet nära byn Yurovka.

– Flera tankar skadades, hävdar den lokala myndigheten på Telegram enligt Reuters.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Massiv konkurs nära – miljardsmäll för skattebetalarna

2024 05 09

En kinesisk vindkraftspark i Sverige riskerar att bli en dyr affär för skattebetalarna.

Det handlar om vindkraftparken ”Markbygden Ett” utanför Piteå.

Den ägs av det kinesiska statliga bolaget CGN, och har just nu stora skulder och ligger i rekonstruktion.

Det riskerar att medföra en miljardsmäll för svenska och europeiska skattebetalare, avslöjar Affärsvärlden.

Risk för skattebetalarna

Det är nämligen Europeiska investeringsbanken, EIB, som är den största långivaren till Markbygden Ett.

EIB har lånat ut hela 2,1 miljarder kronor till vindkraftparken.

Det rör sig till största delen om pengar som garanteras av EU-budgeten, uppger tidningen.

Det är med andra ord europeiska skattebetalare som tar risken.

EIB tillhör de säkrade långivarna, säger de själva.

– Det innebär att fordringarna kommer att behandlas efter rang och prioritet i lånehierarkin vilket betyder att EIB har prioritet tillsammans med de andra säkrade långivarna, skriver EIB.

Skuldsatt kinesiskt bolag

Vilken plats EIB har i lånehierarkin vill man dock inte uppge.

Övriga långivare är ett antal tyska banker.

Det kinesiska bolaget CGN, som via ett dotterbolag äger 75 procent av Markbygden Ett, äger totalt sex vindkraftparker i Sverige med skulder på sammanlagt 15 miljarder kronor, enligt tidningen.

Den 2 november förra året ansökte man om rekonstruktion för Markbygden Ett, och i slutet av februari beviljades man tre månaders förlängning, rapporterar SVT.

Invändningar från Skatteverket

Rekonstruktionen förlängdes trots att stora fordringsägare motsatta sig det, enligt kanalen.

Även Staten, representerad av Skatteverket, motsatte sig beslutet.

De ansåg inte att fordringsägarna ska behöva ta de ekonomiska konsekvenserna av vindkraftsparkens misslyckande.

– I stället bör det vara upp till ägarna att tillskjuta ytterligare medel om de vill undvika att bolaget försätts i konkurs, menade Skatteverket.

Och ägarna i det här fallet är alltså den kinesiska staten.

Men Markbygden Ett fick alltså en ny chans att försöka undvika en konkurs.

FAKTA: Markbygden ETT

Antal turbiner: 179
Installerad effekt: 653 MW
Estimerad årlig produktion: 2.2 TWh

Källa: Svevind

Foto: T Reuabourg

Text: Redaktionen