Öppnar för kontroversiellt förslag – ”Kan strida mot internationell rätt”
2024 02 10
En grupp europeiska länder diskuterar möjligheten att skicka personer som fått avslag på asylansökan till ”återvändarhubbar”.
Det uppgav migrationsminister Maria Malmer Stenergard till DN i höstas.
– Vi kommer att behöva gå ännu längre och titta på vad vi kan göra framöver för att få en kontrollerad invandring, sa hon till tidningen.
Nu kommer nya uppgifter kring frågan.
Lösningen
I dag kan många personer, som fått avslag på sin asylansökan, inte skickas tillbaka för att deras ursprungsländer inte tar emot dem, eller för att de har gått under jorden.
Flyktingar som fått avslag på sina asylansökningar föreslås därför kunna utvisas till ”återvändarhubbar”.
Dessa hubbar kan finnas utanför EU om hemländerna inte tar emot dem.
– Det är en lösning som diskuteras i en grupp europeiska länder och inte minst de nordiska länderna, säger Maria Malmer Stenergard i Ekots lördagsintervju.
Kan strida mot internationell rätt
– Det handlar ju naturligtvis om att sända tydliga signaler om att man inte ska kunna krångla och därigenom hålla sig kvar i Sverige i strid med ett beslut, uppger migrationsministern för radion.
Migrationsministern menar att det finns en tydlig skyldighet för den enskilda personen att följa ett utvisningsbeslut och därmed lämna landet.
Men förslaget kan strida mot lagen.
Tidigare förslag om att låta andra länder sköta delar av asylprocessen har stött på patrull. Detta på grund av att de strider mot internationell rätt.
Enligt Ekot är det oklart om det nya förslaget går att genomföras, eftersom det även skulle kunna strida mot internationell rätt.
Uppdrag från regeringen
Det var i höstas som frågan lyftes.
Det efter att Migrationsverket – på uppdrag av regeringen – öppnat Sveriges fem första återvändandecenter.
Ambitionen uppgavs vara att fler personer ska lämna Sverige frivilligt.
Tredje land
Ministern berättade då att Sverige, tillsammans med andra länder, planerar att upprätta ett återvändandecenter för personer som har ett av- eller utvisningsbeslut som av någon anledning inte går att verkställa.
– Vi tittar på möjligheten att inrätta återvändandecenter för dem som har ett laga kraftvunnet beslut om återvändande som av olika anledningar inte går att verkställa och att inrätta sådana center i tredje land, sa Maria Malmer Stenergard till DN.
Foto: Linnea Engberg Regeringskansliet
Text: Redaktionen