Svenska bilister drabbas av böter – på grund av missförstånd
2024 02 09
En ny undersökning visar att svenskarna har svårt att förstå parkeringsskyltar.
Om du har befunnit dig vid en parkeringsplats eller någon annanstans i trafiken och känt dig lite vilse så är du inte ensam.
Många svenskar har nämligen problem med att förstå vad parkeringsskyltarna innebär, och flera uppger att man drabbas av böter av just den anledningen.
Det visar en ny undersökning från Novus/Easypark, rapporterar Sveriges Radio.
Fyra av tio
Undersökningen har i synnerhet fokuserat på göteborgare, där fyra av tio har svårt att förstå vad parkeringsskyltarna innebär.
En fjärdedel menar även att missuppfattningarna av skyltarna har lett till att de har tilldelats böter.
Bara var tionde uppger att man aldrig missförstår parkeringsskyltarna.
Kan behöva läsa på
För den som vill vara förberedd och undvika böter kan det vara bra att läsa på vad de olika skyltarna betyder.
Prisjämförelsetjänsten Zmarta, som bland annat hanterar bilförsäkringar, framhåller att det inte alltid är enkelt att tolka parkeringsskyltarna.
– Att hitta en parkering kan vara svårt, att tolka parkeringsskyltar gör det ännu svårare. Vad parkeringsskylten betyder och hur du läser den kan avgöra om du får parkeringsböter eller inte.
Går att överklaga
För den som känner sig orättvist behandlad och vill göra någonting åt det så finns möjligheten att överklaga parkeringsboten.
– Innan du överklagar en parkeringsbot bör du först ta en titt på vad som står på den. Läs igenom all information noggrant och kontrollera om det är en parkeringsanmärkning eller en kontrollavgift, förklarar jämförelsetjänsten Compricers privatekonom Christina Sahlberg.
– Är det en parkeringsanmärkning måste du betala boten innan du kan överklaga. Är det en kontrollavgift ska du inte betala eftersom det då innebär att du accepterar avgiften.
Kan drivas vidare
Får man avslag på överklagan så kan man driva ärendet vidare till polisen inom tre veckor från att du fått beslutet.
Därefter lämnas handlingarna till Tingsrätten och du kan pröva tvisten i domstol.
Foto: B. Kwitkowski
Text: Redaktionen