Gigantisk energisatsning stoppas: ”El för 2,5 miljoner hushåll”
2024 02 08
År 2030 skulle 140 stora vindsnurror ta plats utanför Luleås och Piteås kust i norra Sverige.
Det var företagets Svea Vind Offshore målsättning.
Den havsbaserade vindkraftsparken ”Bores Krona” skulle få en effekt som motsvarar en tiondel av den el Sverige använder i dag, rapporterade P4 Norbotten i maj 2022
– Vindkraftsparken beräknas kunna producera cirka 12 terawattimmar per år, vilket skulle innebära ett viktigt tillskott till den gröna omställningen i regionen och att öka möjligheten för fler industrier som vill etablera sig i Norrbotten under förutsättning att tillgången till förnybar el är säkrad, framhöll Svea Vind Offshore när projektet lanserades.
Sätter stopp
Enligt DN skulle Bores Kronas elproduktion motsvara 8,5 procent av Sveriges totala energibehov i dag.
– Det är tillräckligt för att försörja 2,5 miljoner hushåll, uppger tidningen.
Men det blir ingen vindkraftspark.
Försvarsmakten stoppar jättesatsningen, rapporterar DN.
I ett skriftligt uttalande uppger försvaret att området utanför Luleås och Piteås kust är av ”riksintresse på grund av att de behövs för totalförsvarets anläggningar ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan försvåra tillkomsten eller utnyttjandet av anläggningarna”.
Vilka anläggningar det rör sig om specificeras inte.
Går vidare
Försvarsmakten säger nej till den planerade vindkraftsparken. Trots det kommer Svea Vind Offshore att gå vidare med sin ansökan.
– Jag tänker att det är vanligt att Försvarsmakten ger den här typen av besked i sina tidiga remissvar om havsbaserad vindkraft, säger projektledaren Barbro Grebacken till DN och tillägger att företaget ”för en dialog med Försvarsmakten”.
Barbro Grebacken har tidigare uttalat sig om situationen.
– Det bästa är att kunna få till en bra dialog med försvaret. Man kan behöva ändra utformningen på parken och antalet snurror. Vi kan samarbeta med både försvaret och sjömakten, sa hon till P4 Norrbotten i samband med att Svea Vind Offshore lanserade projektet.
Foto: Tomas Ärlemo Svenska kraftnät
Text: Redaktionen