Läkare varnar: Sverige nära att missa ”historisk chans”
2024 02 07
Livmoderhalscancer är den tredje vanligaste cancerformen hos kvinnor mellan 20 och 49 år.
I Sverige drabbas varje år 550 kvinnor av livmoderhalscancer och 150 kvinnor dör i sjukdomen, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.
Globalt rapporteras cirka 570 000 nya fall av livmoderhalscancer och 300 000 dödsfall per år.
Nu kan Sverige nå en stor framgång i kampen mot den dödliga cancerformen.
Tack vare forskningen går det i dag att vaccinera sig mot det virus som orsakar livmoderhalscancer, HPV.
Om Sverige lyckas vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen kommer livmoderhalscancer att kunna utrotas helt. Målet är att sjukdomen ska vara borta till 2027.
"Tanken är svindlande"
– Sverige är i princip ett andetag ifrån att bli först i världen med att utrota livmoderhalscancer. Det är en historisk satsning där sjukdomen kan vara utrotad inom bara tre år. Bara tanken är svindlande, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare på Cancerfonden.
Varningen: ”Tiden är knapp”
Nu storsatsar Sverige.
Tillsammans med Sveriges regioner driver Karolinska institutet ett nationellt forskningsprojekt som har som mål att utrota cancerformen.
Alla kvinnor födda 1994-1999 erbjuds gratis vaccin mot HPV-virus i samband med cellprov.
För att lyckas nå målet behöver minst 70 procent av kvinnorna ha vaccinerats innan år 2024 är slut.
Men intresset är svalt. Alltför få kvinnor väljer att ta vaccinet, hittills har endast cirka 30 procent i hela Sverige vaccinerat sig, uppger Cancerfonden.
– Tiden är knapp. Nu behöver fler kvinnor i målgruppen ta sig till närmaste vaccinationsmottagning, för sin egen och för alla kvinnors skull, säger Ulrika Årehed Kågström.
Låg kunskap
Det låga vaccindeltagandet beror på flera orsaker.
Det handlar om både kunskap och tillgänglighet, rapporterar Cancerfonden med hänvisning till en nyligen genomförd undersökning.
Undersökningen visar att 75 procent i målgruppen tror att de redan är vaccinerade.
– En tänkbar förklaring kan vara att målgruppen för många år sedan blivit erbjudna Gardasil 4, en äldre version av vaccinet, som dock inte skyddar mot lika många virusvarianter som den nyare varianten, Gardasil 9. Alternativt tror kvinnorna att de är vaccinerade helt utan att vara det, framhåller organisationen.
Cancerfondens generalsekreterare Ulrika Årehed Kågström är bekymrad över siffrorna.
– Även de som tagit den äldre varianten av vaccinet måste uppdatera sitt skydd för att vi ska lyckas stoppa spridningen av viruset helt.
– Det vore förödande om Sverige missade en sån här historisk chans på grund av ett missförstånd där kvinnor felaktigt tror att de är fullt skyddade, säger hon.
Foto: P. Guillaume
Text: Redaktionen